spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

O MINUNE, LA SPITAL

- Advertisement -

Medicii de la Sectia Neonatologie a Spitalului Judetean luptă de patru luni pentru a-i da viată unui băietel născut cu 900 de grame • eforturile au dat roade, copilasul avînd peste 1.700 de grame • eforturile medicilor dar si al mamei au fost supraomenesti • „Este extraordinar de greu să dozezi la mililitru o perfuzie, să-i pui un antibiotic calculat în miligrame astfel încît să nu-i lezezi rinichii, să «prinzi» o venă într-o mînută cît un deget si să stai permanent cu ochii pe el pentru a-i monitoriza zilnic respiratia fragilă ca bătaia de aripi a unui fluture“, a declarat medicul Sorana Iftimia • este cel mai mic copil îngrijit la Spitalul Judetean în ultimii 10 ani •

O tînără mămică din Piatra Neamt luptă de patru luni alături de cadrele medicale de la Sectia Neonatologie pentru supravietuirea fiului ei, născut prematur, la doar sase luni de sarcină si cu o greutate de doar 900 de grame. În România, supravietuirea unui nou născut cu o greutate de sub 1 kilogram este considerată o raritate. În conditiile în care în spitale noastre există o criză acută de medicamente, aparatură, materiale sanitare iar medicii sînt o specie pe cale de disparitie, se poate spune că transformarea unui bot de carne de cîteva sute de grame într-un copilas sănătos, este un miracol. Pentru realizarea unui astfel de miracol se fac eforturi supraomenesti, în primul rînd din punct de vedere psihic si moral, iar cadrele medicale stau zi si noapte lîngă incubatorul unui astfel de copilas. Nu este de neglijat nici cheltuiala financiară pe care o implică aducerea pe linia de plutire a unei asemenea vieti. Din păcate, în România, viata încă se măsoară în bani, iar lipsa acestora face de multe ori diferenta între viată si moarte.

Respins la Iasi, bebelusul a rămas la Neamt

La începutul lunii augus anul acesta, o tînără din Piatra Neamt, însărcinată în sase luni, a ajuns la spital în travaliu, însărcinată fiind cu primul ei copil. Eforturile medicilor de a împiedica nasterea nu au avut nici un fel de rezultat, motiv pentru care femeia a născut un băietel de doar 900 de grame. Conform protocolului încheiat între maternităti, Spitalul Neamt trimite toti copilasii născuti înainte de 32 de săptămîni de sarcină la Iasi, deoarece este de competentă medicilor de acolo să se ocupe de astfel de prematuri. Pentru că unitatea sanitară din judetul vecin era extrem de aglomerată, fiind chiar cîte doi bebelusi într-un incubator, medicii nemteni s-au văzut nevoiti să se ocupe de micutul venit pe lume la doar 28 de săptămîni. „A fost o luptă contra cronometru pentru a-i salva viata acestui copilas. A fost un efort urias atît financiar dar, mai ales, psihic si moral. Este extraordinar de greu să dozezi la mililitru o perfuzie, să-i pui unui asemenea copilas un antibiotic calculat în miligrame astfel încît să nu-i lezezi rinichii, să «prinzi» o venă într-o mînută cît un deget si să stai permanent cu ochii pe el pentru a-i monitoriza zilnic respiratia fragilă ca bătaia de aripi a unui fluture. Nu am mai avut în îngrijire un copil atît de mic în ultimii 10 ani deoarece toate sarcinile mai mici de 32 de săptămîni ajung la Iasi. Se pare însă că am reusit cu brio să facem fată acestei situatii, băietelul ajungînd la o greutate de 1,7 kilograme. Am convingerea că va fi bine în continuare si, după cum se prezintă, nu va avea nici un fel de sechele, fiind un copilas normal“, a declarat medicul Sorana Iftimia, sefa Sectiei Neonatologie. Efortul cadrelor medicale nemtene a fost cu atît mai mare cu cît în această sectie sînt doar trei medici specialisti care fac gărzi aproape non-stop. Din păcate, toate solicitările de a se mai debloca un post astfel încît să fie un medic în plus, au fost refuzate.

Mama, zi de zi alături de copil

Bebelusul de doar 900 de grame a fost vegheat în primele săptămîni, zi si noapte de mama sa. Ulterior aceasta a clacat fizic si psihic astfel încît medicii au trimis-o acasă si vine la fiecare sase ore la spital pentru a-si hrăni copilul. „Mama era si ea epuizată dar fericită că lucrurile merg bine si astfel nu mai resimte stresul si oboseala. Copilasul nu mănîncă singur dar mama si noi am insistat să fie hrănit cu lapte matern deoarece beneficiile acestuia nu pot fi compensate cu nimic“, a adăugat medicul Sorana Iftimia. Dacă lucrurile merg bine, medicii estimează că de Crăciun, băietelul care era mai mic decît un biberon la nastere, va fi alături de familia sa acasă. Cît despre costurile umane si materiale care au făcut posibilă această minune, ele nu pot fi sau n-ar trebui măsurate, pentru că toate reprezintă pretul unei vieti noi.

243 de grame la nastere, record absolut în lume

În tara noastră, statisticile arată că rata de supravietuire a copiiilor născuti sub 1.000 de grame este de 20%. În alte tări creste spre 50%, existînd cazuri de copii si de 500 de grame care au supravietuit si au devenit normali. Recordul absolut în lume este detinut de o fetită din statul american Illinois care a venit pe lume cu o greutate de doar 243 de grame. După o sedere în spital de peste sase luni, micuta a fost externată iar medicii au estimat că are toate sasnsele să se dezvolte normal, fără sechele majore.

monitorulneamt.ro
- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.