spot_img
spot_img
6.9 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Nu vã e rusine?

- Advertisement -

Guvernul „trage” tare cu gazele de sist, parlamentarii nostri bagã capul în pãmânt!

TEAPÃ Dupã euforia electoralã si entuziasmul alegerilor, a venit vremea ca bârlãdenii votanti ai USL sã aterizeze în realitate. Se pare cã reprezentantii guvernului Ponta au bãtut deja palma cu sefii de la firma Chevron, iar sondele de explorare a gazelor de sist se vor înmulti în curând în zona Bârlad precum ciupercile dupã ploaie. Aceasta deoarece programul de guvernare al USL (Ponta 2) are în vedere demararea explorãrii de noi zãcãminte de gaze de sist, desi unii specialisti avertizeazã cã acest lucru va duce la contaminarea pânzei freatice si a apei potabile. Mai mult, ministrul de externe Titus Corlãtean i-a ironizat pe cei peste 10 000 de bârlãdeni iesiti astã primãvarã sã protesteze împotriva exploatãrii gazelor de sist în zonã, întrebându-se de ce nu au iesit sã manifeste când li s-au tãiat pensiile sau salariile! Rãspunsul unui bârlãdean dat ministrului Corlãtean este socant! În timp ce guvernul Ponta 2 dã undã verde explorãrii si exploatãrii gazelor de sist la Bârlad, Adrian Solomon face glume proaste…ca de obicei!

Tema exploatãrii gazelor de sist prin metode neconventionale, revine la Bârlad mai arzãtoare ca oricând. Pentru cã nu mai departe de vineri, 4 ianuarie, premierul Victor Ponta a declarat, la Antena 3, cã exploatarea gazelor de sist ar putea fi o solutie pentru a spori independenta energeticã a României. „Stiu cã nu voi fi prea popular prin aceste afirmatii, dar sã ne gândim cã România plãteste în continuare cel mai mare pret pentru gaz fatã de Bulgaria, Ungaria, Polonia etc. Nici nu mai vorbesc de Statele Unite care au ajuns exportatori de gaze datoritã exploatãrii gazelor de sist”, a precizat premierul. Chevron detine în România un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad (de câteva mii de metri pãtrati – n.r.) si trei perimetre în judetul Constanta.

„România trebuie sã accepte exploatarea gazelor de sist”

În ciuda bârlãdenilor uluiti de atitudinea guvernului USL, pe care l-a votat cu ambele mâini pe 9 decembrie, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nitã, considerã cã România trebuie sã accepte exploatarea gazelor de sist. „În privinta gazelor de sist, cred cã s-a gresit din punctul de vedere al imaginii. Cei care s-au ocupat nu au stiut sã comunice cu autoritãtile locale. De aici s-a creat impresia cã se pot întâmpla lucruri negative în zonã. Trebuie sã facem o analizã de specialisti si, dacã pretul este bun, ar trebui sã fim de acord”, a spus recent ministrul Nitã. El a adus drept argument situatia Poloniei, care a acceptat extragerea gazului de sist. Declaratia lui Constantin Nitã nu pare întâmplãtoare, ci este menitã, probabil, sã pregãteascã opinia publicã româneascã pentru viitoarele decizii oficiale în sectorul energiei. Programul USL de guvernare 2013 – 2016 mentioneazã, de altfel, la rubrica „Proiecte prioritare”, „demararea actiunilor de explorare pentru identificarea zãcãmintelor exploatabile din sisturi bituminoase”. Optiunile noului cabinet Ponta vin în contradictie nu doar cu ceea ce declarau, pânã în prezent, oficialii români, dar si cu atitudinea prudentã a Comisiei Europene.

„De ce n-ati iesit în stradã si pentru tãierea pensiilor?!”

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlãtean, considerã cã exploatarea gazelor de sist poate genera dezvoltare pentru România, subliniind cã subiectul trebuie tratat rational si pe baze stiintifice. Subiectul „trebuie tratat corect, rational si pe baze stiintifice deoarece componenta de mediu este importantã. În acelasi timp, dincolo de bãtãlia de imagine si de interese care au generat tratãri diferite ale acestui subiect, vom vedea cã, în realitate, cu o tehnologie corectã, cu respect pentru mediu, acest lucru poate genera dezvoltare, poate genera resurse pentru o tarã cum este România”, a declarat duminicã, la Realitatea TV, Titus Corlãtean, întrebat dacã va fi reluatã discutia asupra acestei chestiuni. Ministrul de externe a mai precizat cã este nevoie de o dezbatere publicã pe acest subiect, cu prezentarea argumentelor de o parte si de alta. „Guvernul are intentia de a promova transparent si de a discuta mizele dezvoltãrii României, inclusiv aceastã chestiune energeticã legatã de gazele de sist”, a spus Corlãtean. Pe de altã parte, seful diplomatiei românesti, ironizând clar bârlãdenii, a mentionat cã nu a reusit sã-si explice cum au iesit 10.000 de oameni în stradã „într-un orãsel undeva prin Moldova” pentru a protesta fatã de o chestiune „extrem de abstractã” precum gazele de sist, în timp ce dupã tãierea pensiilor nu au existat asemenea proteste.

„Pentru cã de la tãierea pensiei nu se moare, dar de la gaze, da!”

Atitudinea ministrului de externe Titus Corlãtean, renumit de altfel pentru aroganta si mitocãnia cu care trateazã alegãtorii – altii decât cei care îl voteazã pe el, adicã din Colegiul unde a candidat – a înfuriat bârlãdenii, care sunt mai hotãrâti ca niciodatã sã nu se lase prostiti de actuala guvernare, asa cum s-au lãsat manipulati în primãvarã de Adrian Solomon si gasca de politruci PSD-sti de la conducerea judetului Vaslui. „Am auzit si noi cã asa a spus Corlãtean si vrem sã-i transmitem cã de la tãierea pensiilor si a salariilor nu se moare, se trãieste poate mai greu, dar de la exploatarea gazelor de sist se moare! De aceea am iesit în stradã si vom mai iesi, nu vom sta cu mâna în sân sã vedem cum ne distrug, pentru ca lor sã le fie buzunarul plin. Este proces pe rol, la ICCJ Bucuresti, avem termen de judecatã, am dat Guvernul în judecatã pentru anularea acestor decizii privind exploatarea gazelor de sist. Cel putin asa sper, cã acel Grup de Initiativã condus de protopopul Vasile Lãiu si generalul (r) Neculai Rotaru se vor tine de cuvânt si procesul va merge înainte. Pânã una alta, le transmitem guvernantilor cã nu cedãm sub nicio formã”, a spus unul dintre bârlãdenii care au participat la manifestãrile anti Chevron de anul trecut, omul fiind foarte supãrat pe atitudinea politicienilor. Nu a dorit sã îi fie dezvãluit numele, pentru cã se teme de repercusiuni, dovadã cã deja USL-ul impune politica pumnului în gurã si îngrãdeste libertatea de exprimare. Cât despre membrii Grupului de initiativã împotriva exploatãrii gazelor de sist prin metode neconventionale din Bârlad, acestia nici nu mai rãspund la telefoane, nu mai are loc nicio întâlnire, nicio declaratie oficialã … nimic! Asteaptã ca avocatii sã le rezolve într-un fel sau altul procesul de la ICCJ! Oricum – chiar dacã vor sã iasã în fata bârlãdenilor cu orice fel de declaratii, frizeazã ridicolul, pentru cã nici un om întreg la cap nu-i va mai crede!

„Nu stiu ce au declarat Ponta si Corlãtean!”

Cum era de asteptat, deputatul PSD de Bârlad Adrian Solomon a luat în derâdere întrebarea noastrã. „M-ati sunat ca sã mã urati pe vechi? Cã am vãzut cã m-ati <<urat>> în fel si chip pe la alti politicieni! Nu stiu ce declaratie sã vã dau, nu am declaratiile la mine (ha ha ha)! Eu vin de la Bucuresti, nu am vãzut ce au declarat Ponta sau Corlãtean, când o sã vãd o sã vã dau un punct de vedere”, a spus Solomon, hlizindu-se în stilul caracteristic.

„Sã fie referendum …”

Referitor la acest subiect, senatoarea de Bârlad, Gabriela Cretu, ne-a precizat cã putem face uz de declaratia sa de pe blogul personal, în care ea aratã ce pozitie va adopta referitor la exploatarea gazelor de sist. „În cazul particular al exploatãrii gazelor de sist, sunt unul dintre primii români care au devenit constienti de un lucru – cã ceea ce poate pãrea o oportunitate importantã de dezvoltare în primul moment se poate dovedi o sursã de probleme dupã aceea. Subiectul a fost în mai multe rânduri pe agenda Parlamentului European; acesta a recurs la sprijinul celor mai buni experti în domeniu – pro si contra exploatãrii – pentru a putea adopta o pozitie în cunostintã de cauzã. Concluzia a fost cã avantajele sunt mari pe termen scurt de partea celor care exploateazã gazele iar dezavantajele sunt mari pe termen lung, de partea comunitãtilor care suportã riscurile. Bârlãdenii au înteles si ei acest lucru; personal, am ajutat cu toate informatiile necesare pentru ca cetãtenii si liderii lor sã stie despre ce este vorba. În orice caz, dacã se va pune în viitor problema unei decizii de competenta localã, aceasta nu poate fi luatã de autoritãti fãrã o consultare generalã a cetãtenilor, dupã o dezbatere serioasã, aprofundatã. Când este vorba de decizii vitale, voi sustine întotdeauna necesitatea unui referendum; politicienii nu-si pot asuma singuri responsabilitãti de acest fel!”, mentioneazã pe blogul personal senatoarea Gabriela Cretu, „mesterã” tare la vorbe. Trebuie însã sã o vedem si la fapte!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.