spot_img
spot_img
3.2 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

Nereguli financiare de 1,5 milioane de euro la Consiliul Judeţean

- Advertisement -

Curtea de Conturi a constatat că în 2010 au avut loc abateri la instituţiile subordonate CJ de 6,2 milioane lei u trei şefi de instituţii ar trebui să dea salariile înapoi
Abateri de 6,2 milioane lei, din care prejudicii de 237.000 lei, sînt rezultatele controlului efectuat de Curtea de Conturi la Consiliul Judeţean Vrancea la finalul anului trecut. Cele mai mari probleme au fost la Centrul “Elena Doamna”, la înregistrarea datelor în situaţiile financiare, inventarierea şi evaluarea bunurilor. Directorii de la Biblioteca Judeţeană, Muzeul de Istorie şi Centrul pentru Promovarea Culturii Tradiţionale au de returnat o parte din salarii, de peste 2 miliarde lei vechi. Cel mai probabil, constatările Curţii de Conturi vor fi tranşate în instanţă.

Împărţirea banilor publici la CJ şi la instituţiile din subordine s-a făcut cu încălcarea prevederilor legislative care ar fi trebuit să-i ghideze pe subordonaţii lui Marian Oprişan în utilizarea fondurilor. Camera de Conturi Vrancea a realizat la finalul anului trecut un control la CJ şi a constatat că s-au realizat abateri financiare contabile în cuantum de nu mai puţin de 6,2 milioane lei, adică aproape 1,5 milioane de euro. Aceste nereguli au fost descoperite la instituţiile subordonate CJ, cum ar fi Biblioteca Judeţeană “Duiliu Zamfirescu”, Muzeul Vrancei, Centrul Judeţean pentru Promovarea Culturii Tradiţionale, Artelor şi Meseriilor Vrancea şi Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă “Elena Doamna”, unde inspectorii au pornit pe urma banilor. Problemele constatate sînt pentru anul 2010, întrucît Curtea de Conturi verifică, de regulă, exerciţiul financiar al anului precedent. Din aceste abateri, suma de 237.000 lei reprezintă prejudicii, care ar fi trebui recuperate. Conducerea CJ a contestat însă concluziile raportului de control la Curtea de Conturi a Romaniei, la comisia de soluţionare a constestaţiilor, şi este posibil să se ajungă la proces în cazul în care contestaţia va fi respinsă.

“Atac” la contractele de management

Trei şefi de instituţii trebuie să dea înapoi o parte din banii încasaţi. Potrivit Curţii de Conturi, aceştia au încasat de două ori bani pentru o singură treabă: indemnizaţie de conducere plus indemnizaţie de manager. Sumele imputate se ridică în total la 201.419 lei: Biblioteca Judeţeană – 22.179 lei, Muzeul Vrancei – 56.013 lei şi Centrul Judeţean pentru Promovarea Culturii Tradiţionale, Artelor şi Meseriilor Vrancea – 123.227 lei. Directorul Centrului, Liviu Nedelcu, spune că lucrurile nu sînt clarificate, iar Curtea de Conturi a atacat contractele de management la nivelul întregii ţări. “Salariul de bază al managerului s-a stabilit prin adăugarea a 50% la salariul de bază maxim din instituţie, plus 35% pentru conducere. La mine suma este mai mare pentru că salariul în învăţămînt era un pic mai mare, am vechime mai mare, s-a adăugat şi spor pentru doctorat. Nici nu este vina noastră pentru că noi am respectat un contract în care prevederile salariale nici măcar negociate, sînt contracte încheiate potrivit legislaţiei la vremea respectivă”, a declarat Liviu Nedelcu.

“Elena Doamna”, fruntea abaterilor

Cele mai mare abateri financiar contabile au fost constatate la Centrul “Elena Doamna” la inventarierea şi evaluarea bunurilor aparţinînd domeniului public şi privat al statului, acestea ridicîndu-se la 3,2 milioane lei. Potrivit Curţii de Conturi, nu s-a respectat legea în ceea ce priveşte inventarierea activelor în curs de execuţie, respectiv efectuarea acesteia pe baza constatării la faţa locului şi determinarea valorii activelor potrivit stadiului de execuţie. Nici reevaluarea activelor în curs de execuţie nu s-ar fi făcut tocmai legal. Tot la “Elena Doamna” s-au stabilit nereguli de 2,7 milioane lei în ceea ce priveşte exactitatea şi realitatea datelor reflectate în situaţiile financiare. Astfel, s-au înregistrat pe cheltuieli, fără bază legală, a diferenţelor “în minus”, constatate la inventariere, dintre stocurile scriptice şi cele faptice. De asemenea, s-au înregistrat pe cheltuieli valoarea investiţiilor în curs de execuţie la data terminării lucrărilor şi nu la recepţia finală, după trecerea perioadei de garanţie. Aceleaşi probleme s-au constatat şi la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vrancea, dar cu o valoare mai mică, de “doar” 51.270 lei. Curtea de Conturi a dispus în toate aceste cazuri măsuri pentru inventarierea bunurilor şi a înscrierii corecte a datelor în contabilitate. (Mihai BOICU)

“Hoţul” e pus să calculeze prejudiciul

Curtea de Conturi are mai puţine puteri în prezent decît avea în urmă cu cîţiva ani, iar misiunea ei se concentrează pe acţiunile de audit. Pe scurt, în cazul unei instituţii dacă se depistează nereguli în activitatea acesteia, Curtea de Conturi dispune de entităţii verificate să stabilească valoarea şi întinderea prejudiciului, precum şi recuperarea acestuia. Într-un fel este ca şi cum ai pune hoţul să declare cît a furat. Înainte se stabilea care este prejudiciul iar dosarele erau trimise în instanţă.

Neregulile constatate de Curtea de Conturi

Prejudicii – 237.000 lei
Abateri financiar contabile – 6,26 milioane lei
Biblioteca Judeţeană “Duiliu Zamfirescu” – 22.179 lei
Muzeul Vrancei – 56.013 lei
Centrul Judeţean pentru Promovarea Culturii – 123.227 lei
Direcţia Copilului – 51.270 lei
Centrul Şcolar “Elena Doamna” – 2.730.080 lei

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.