spot_img
19.3 C
Vaslui
22-sept.-2024
spot_img

NENOROCIT DE MISTRETI

- Advertisement -

animalele sălbatice au distrus culturile mai multor săteni din Pîrîul Fagului, comuna Poiana Teiului  numai într-un singur caz, mistretii au pus la pămînt un hectar de porumb  Gheorghe Cădere spune că sălbăticiunile sînt flămînde si coboară în sat în căutarea hranei  primarul din Poiana Teiului spune că o comise va evalua pagubele si că cetătenii vor fi despăgubiti  necazuri cu porcii au si localnicii din Băltătesti si Crăcăoani

Sătenii din Pîrîul Fagului, comuna Poiana Teiului, sînt în pragul disperării după ce, al patrulea an la rînd, culturile le-au fost distruse de animalele sălbatice. An de an, turme de mistret iau cu asalt grădinile oamenilor si le distrug aproape în întregime. Disperati, gospodarii au făcut mai multe sesizări care au fost adresate atît gestionarului fondului de vînătoare, reprezentantilor primăriei, dar si Prefecturii Neamt. Sătenii sînt de părere că mistretii coboară în căutarea hranei si că acest lucru nu s-ar mai întîmpla dacă gestionarul fondului de vînătoare ar hrăni vînatul. „Aproape în fiecare an, toamna mai ales, sîntem asaltati de turme mari de mistreti. Cred că este al patrulea an cînd animalele coboară în sat si distrug culturile agricole. Fondul de vînătoare este gestionat de Asociatia Bradul, condusă de inginerul Cristi Sfermas. L-am contactat pe acesta si l-am informat că mistretii coboară din pădure si intră în culturi si că acest lucru se întîmplă si din cauză că animalele nu au ce mînca. Dînsul a spus că a dus în pădure cantităti mari de cartofi si porumb, peste nevoile de hrană ale animalelor sălbatice, dar că vacile si oile oamenilor au mîncat tot. Eu nu-mi amintesc să fi văzut vreodată vreun om de la această asociatie care să ducă hrană la animale. Nu sînt singurul care am avut de suferit. Eu am garduri bune, cu stîlpi din fier din 2 în 2 metri si tot nu am putut să opresc lichioanele. Au ridicat plasa cu rîtul si au intrat în grădină. Au distrus aproape tot, aproximativ un hectar cu păpusoi. În septembrie am reusit să-i alung (n.r. – mistretii) cu cîinii, însă azi noapte (n.r. – marti spre miercuri, 20/21 septembrie) nu am mai avut ce le face. Mi-au distrus tot. Am făcut sesizare în 9 septembrie la Primăria Poiana Teiului, iar în această dimineată (n.r. – miercuri) am revenit cu o nouă sesizare către domnul primar. Asteptăm să se constituie acea comisie de constatare a pagubelor si să fim despăgubiti asa cum prevede legea“, a declarat Gheorghe Cădere. Acesta a mai declarat că asteaptă ca autoritătile să intervină si să rezolve situatia din satul Pîrîul Fagului.

Stînile, substanta de alungat vînatul, comisie si un un alt atac…

Conform legii vînatului, gestionarii fondurilor de vînătoare sînt obligati ca, în fiecare an, să aloce o cotă de hrană pentru animalele sălbatice. Cristian Sfermas, presedintele Asociatiei Bradul, care gestionează fondul de vînătoare Galu, spune că pentru acest an a alocat o cotă suplimentară din cauza fructificatiei scăzute. „Anul ăsta nu este deloc fructificatie, iar animalele sînt într-o continuă căutare de hrană. Noi am suplimentat necesarul de hrană cu mult peste cantitatea prevăzută de lege pentru ca animalele să nu sufere. Faptul că pe raza fondului sînt foarte multe stîni, vreo 15, animalele domestice deranjează mistretii si le mănîncă hrana. În aceste conditii, mistretii coboară si intră în culturile oamenilor care nici nu sînt protejate cu garduri. Am dat si cu substantă care alungă vînatul, dar degeaba. Dacă culturile nu sînt împrejmuite cu garduri sănătoase se întîmplă ce se întîmplă. Inclusiv domnului Cădere i-am dat substantă de alungat vînatul si am înteles că nu ar mai avea probleme, însă animalele îi intră acum pe la vecini“, a declarat Cristian Sfermas.
Reprezentantii Primăriei Poiana Teiului cunosc situatia din satul Pîrîul Fagului si spun că în cel mai scurt timp vor constitui o comisie pentru a evalua pagubele făcute de mistreti. „Legea spune că proprietarul terenului afectat de animale sălbatice trebuie să se adreseze primăriei în cel mai scurt timp, ceea ce domnul Cădere a si făcut. Noi vom constitui o comisie care se va deplasa pe teren pentru a evalua pagubele produse de animalele sălbatice în vederea acordării despăgubirilor. O să mai vedem ce se poate face pentru ca această situatie să nu se mai repete“, a declarat primarul Petru Bîia. Cel mai bine ar fi, spun cunoscătorii, ca situatia să fie analizată cu atentie, iar în cazul în care se constată că în zonă numărul mistretilor a crescut să se mărească numărul de exemplare ce pot fi vînate. Pînă atunci, oamenilor nu le rămîne decît să spere că sălbăticiunile nu vor mai ataca, să se doteze cu cîini care să poată pune pe fugă mistretii sau cu tot felul de dispozitive acustice care să-i sperie (clopote, tunuri cu carbid, goarne sau sirene).
Cazul descris mai sus a fost documentat miercuri, ieri aflînd de la Gheorghe Cădere că n-a avut liniste nici noaptea trecută. O turmă de vreo opt porci a încercat iarăsi să-i intre pe ogor, dar cîinii de pază si-au făcut datoria.

Pagube însemnate si în comunele din zona Tîrgu Neamt

Mistretii au dat iama si prin recoltele locuitorilor din Băltătesti si Crăcăoani, stricînd garduri, cîmpurile si grădinile, în special pe cele semănate cu cartof si porumb. Primarii acestor localităti spun că fiarele vizitează aceste zone în fiecare an, provocînd pagube însemnate populatiei, si că nu au ce le face, animalele sînt protejate prin lege si doar cei de pe la ocoalele silvice si asociatiile de vînătoare ar putea lua măsuri. La Crăcăoani, porcii sălbatici s-au învătat să intre pînă aproape de centrul comunei, făcîndu-si simtită săptămîna trecută prezenta pe terenurile agricole din apropierea statiei de autobuz din punctul Poarta Tărnii, unde este drumul spre Ghindăoani. „În fiecare an veneau, dar acum parcă sînt din ce în ce mai multi. Au făcut stricăciuni prin satele Crăcăoani, Magazia, Mocirla. Merg pe terenurile agricole, sau intră prin grădini si strică mai mult porumbul si cartofii, să se hrănească. Într-o gospodărie au ajuns într-o noapte pînă în fata casei, tot înaintînd prin porumb. Unii oameni fac de pază noaptea, fac focuri, bat prin table, pun tălăngi, caută prin diverse moduri să sperie mistretii“, ne-a spus un salariat al Primăriei Crăcăoani care locuieste într-o zonă afectată de fiarele sălbatice. Si la Băltătesti se întîmplă la fel, oamenii mergînd frecvent să se plîngă la primărie. Primarul Ioan Gheorghe Mihăilă a afirmat că dintotdeauna au fost probleme cu mistretii: „Anul acesta au început să strice recoltele încă de prin vară, prin iulie, august. Au făcut pagube în mai multe zone, Băltătesti, Valea Seacă, Valea Arini. La intrarea în Băltătesti dinspre Piatra Neamt, grădinile de pe partea stîngă, pe o lungime de vreo două sute de metri sînt terminate. Iar în partea de vest a localitătii, spre Văratec si Magazia, în satul Valea Arini, punctul Diaconu, au terminat tot, au scos toti cartofii oamenilor. Sătenii au scos cartofii care mai erau, strîng porumbul, ce să facă… Eu nu prea pot să-i ajut. Din cîte stiu, mistretii sînt animale protejate si se vînează doar cu autorizatie si este cotă anuală. Oamenii s-au dus să vorbească la Ocolul Văratec. O persoană chiar a dat în judecată Romsilva, anul trecut, si i s-a spus să-si facă gard. Nu mai stiu ce hotărîre s-a dat în proces, dar, parcă, nu l-a avantajat“.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.