spot_img
11.3 C
Vaslui
01-nov.-2024
spot_img

Negrestiul si Murgeniul au fost neglijate de Guvern, rectificare cu zero lei!

- Advertisement -

DERANJ… Orasele Negresti si Murgeni nu au primit niciun leu de la Guvern, la recenta rectificare bugetarã. Si în situatia acestor douã orase vasluiene sunt alte câteva zeci de orase si orãsele din România, pentru care nu s-au alocat bani. Ieri, reprezentantii Asociatiei Oraselor din România (AOR) si-au manifestat indignarea, dupã ce, la rectificarea bugetarã, 27 de orase au primit între 3 si 10 lei/locuitor, iar altele au buget minim de functionare. Acestia spun cã multe administratii locale vor ajunge nefunctionale si cer întâlnire cu premierul. Sefii AOR spun cã situatia actualã „pune orasele mici si mijlocii din România într-o situatie fãrã precedent”. „Prin recenta rectificare, 27 de orase au primit între 3 si 10 lei/locuitor, 16 orase între 11 si 20 de lei/locuitor si 14 orase între 21 si 30 de lei/locuitor, iar bãtaia de joc a ministrului de Finante Orlando Eugen Teodorovici este dusã la extrem, dupã aprobarea hotãrârii de guvern, 25 de orase rãmânând cu buget minim de functionare sub 1.000 de lei/locuitor/an (cazul orasului Negresti, n.r.), în aceastã valoare fiind incluse sumele alocate pentru însotitorii persoanelor cu dizabilitãti”, sustin reprezentantii Asociatiei Oraselor.

„O sfidare cinicã fatã de cetãtenii din unitãtile administrativ-teritoriale cu statut de oras, având în vedere cã oricãreia dintre comune i s-a asigurat un buget minim de functionare de 1.000 de lei/locuitor/an, încã de la începutul anului, când a fost aprobatã Legea 50/2019 privind bugetul de stat”, se aratã în comunicatul AOR. Asociatia a sustinut alocarea de sume suplimentare care sã aducã 45 de orase „discriminate” la un buget minim de functionare de 1.000 de lei/locuitor/an si alocarea pentru orasele si municipii de sume peste aceste valori, care sã le asigure un buget rezonabil pentru functionarea lor, inclusiv pentru sustinerea organizãrii si functionãrii institutiilor si serviciilor publice, respectiv licee, spitale, crese, servicii de evidentã informatizatã a persoanei, institutii de asistentã socialã, politie localã, parchet si judecãtorie, agentie de ocupare a fortei de muncã, administratie financiarã si trezorerie, care, în afara locuitorilor orasului, deservesc si comunele învecinate.

Reactia ministrului de Finante: “Am dat bani pentru cheltuielile de functionare”

Din judetul Vaslui, doar 22 de UAT-uri au primit bani la rectificarea de luni, între care se numãrã municipiile Vaslui si Husi. Ministrul de Finante explicã pentru ce a dat acesti bani. “Am discutat si aprobat un proiect de Hotãrâre de Guvern asteptat de ceva timp de comunitãtile locale prin care am distribuit suma de 1,4 miliarde lei pentru diferite capitole de cheltuieli asa cum au fost ele prevãzute în Ordonanta 12/2019 (privind rectificarea bugetului de stat). Scopul acestei Hotãrâri este acela de a asigura toate cheltuielile sectiunii de functionare a bugetelor locale. Este un lucru normal ca dupã Ordonanta privind rectificarea pe 2019 sã avem o astfel de Hotãrâre de Guvern. Am vãzut cã au fost fel de fel de discutii pe acest subiect. De asemenea, este o decizie luatã prin Ordonanta 12. Aceastã Hotãrâre de Guvern nu face altceva decât sã punã în acord ceea ce Ordonanta mentioneazã si o împãrtire în mod transparent a acestor sume cãtre comunitãtile locale, în ordinea de precãdere pe care Ordonanta o mentioneazã vizavi de solicitãrile pe care comunitãtile locale le-au transmis cãtre Ministerul de Finante”, spune ministrul Teodorovici. El a precizat cã la repartizarea sumelor au fost avute în vedere mai multe premise. “Prima este legatã de prevederile bugetare aprobate pentru 2019, prin Legea bugetului de stat nr. 50 din 2019, si desigur prin Ordonanta Guvernului nr. 12 pentru cote si sume defalcate din impozitul pe venit, din taxa pe valoare adãugatã, pentru echilibrarea bugetelor locale. Urmãtorul aspect este legat de veniturile proprii provenite din impozite si taxe locale prevãzute în bugetele locale pentru 2019, desigur executia bugetarã la momentul 31 iulie 2019, necesarul cheltuielilor prevãzute la alineatul 3 estimat pânã la finalul anului 2019”, a explicat ministrul. El a subliniat cã prin HG aprobatã luni se are în vedere cu prioritate asigurarea cheltuielilor de functionare, cheltuieli de personal, inclusiv drepturile asistentilor personali si persoanelor cu handicap grav, indemnizatii lunare ale persoanelor cu handicap. Totodatã, banii vor fi folositi pentru cheltuielile cu bunuri si servicii pentru întretinerea unitãtilor de învãtîmânt si pentru cele aferente sistemului de protectie a copilului si a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, de la nivelul judetelor, alte naturi de cheltuieli urgente necesare în anul 2019 si a cãror platã nu poate fi amânatã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.