spot_img
22.4 C
Vaslui
28-sept.-2024
spot_img

Negrestiul a fost la înãltime, cu organizarea celui mai important simpozion agricol din ultimii 10 ani, din judetul Vaslui

- Advertisement -

Pentru o zi, orasul Negresti a adunat cele mai importante firme din agricultura României, producãtori de seminte, de utilaje agricole si diverse alte societãti cu capital agricol. A fost “Ziua semintelor certificate”, o zi pe care reprezentanti ai Ministerului Agriculturii si ai Institutului de Stat pentru Testarea si Înregistrarea Soiurilor, ai asociatiilor producãtorilor de porumb si ai Aliantei pentru Industria Semintelor din România, reprezentanti ai diverselor asociatii ale fermierilor, au dorit s-o marcheze printr-un simpozion. Ce s-a spus, de fapt, ieri, la Centrul pentru testarea semintelor (CTS) de la Negresti? Cã folosirea semintelor certificate, în productia de porumb, cu precãdere, ar putea dubla recoltele actuale, iar veniturile României, la export, ar putea creste cu 1 miliard de euro. Au fost si voci critice la întâlnirea cu oficialii Ministerului Agriculturii. “Stie acest domn ministru al agriculturii cã fermierii si-au pus gaj casele, pentru a face productie, si cã nici acum nu au primit subventiile? Cum este posibil ca, pentru un litru de motorinã, sã achitãm cu zece kilograme de grâu, adicã o jumãtate de sac? Este anormal ce se întâmplã în tara aceasta”, a acuzat Vasile Mihalachi, fostul vicepresedinte al CJ Vaslui, retras acum în orasul Negresti, unde lucreazã în jur de 1.000 de hectare de teren, în arendã.

Pentru a afla care sunt dorintele si nevoile fermierilor din România, iar acestia sã aleagã cele mai bune soiuri si hibrizi de plante, Institutul de Stat pentru Testarea si Înregistrarea Soiurilor, institutie în subordinea Ministerului Agriculturii, a organizat, ieri, la CTS Negresti, un simpozion dedicat “Zilei Semintelor Certificate”. “Cred cã este o idee bunã, sã se organizeze acest simpozion la Negresti, pentru cã firmele din domeniul agriculturii trebuie sã cunoascã trasabilitatea semintelor, este foarte important ca, în urma aplicãrii testãrilor de tot felul, sã avem recolte cât mai bune. Este momentul sã spunem cã trebuie sã se punã accent de semintele certificate, care sã ne conducã la recolte mai bune”, a spus Elena Tatomir, director general în cadrul Ministerului Agriculturii. Peste 100 de fermieri, producãtori de seminte si de îngrãsãminte au aflat care sunt ultimele noutãti în materie de testarea semintelor. Printre cei care au asistat la discutiile de ieri a fost si Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui, care a avut un discurs apreciat de participanti. “Judetul Vaslui, dupã cum stiti, dacã nu stati cu capul prea mult în televizor – iar dvs. sunteti fermieri si sigur nu aveti timp sã stati la televizor! – este un judet popular si popular cu oameni seriosi si harnici, cu exceptia celor care nu sunt seriosi si harnici. La noi, industria cea mai dezvoltatã este agricultura. Sunt multi fermieri în judetul Vaslui, care au mare nevoie de ceea ce produceti dvs. în aceste centre de testare. Cred cã se obtin productii din ce în ce mai bune, ceea ce este un câstig pentru toatã lumea”, a spus Buzatu, care a participat la simpozion alãturi de vicepresedintele CJ Vaslui, Ciprian Trifan. “Cred cã, la un moment dat, am avut un rol în dezvoltarea acestui sector, de testare a semintelor. Marea mea bucurie este cã am reusit ca, împreunã cu Ministerul Agriculturii, sã scoatem brevetarea soiurilor de la OSIM si sã o trecem pe un institut de stat, cel de testare a soiurilor. Cât timp voi fi parlamentar, mã voi lupta pentru modificarea legislatiei, astfel încât sã vinã în ajutorul dvs.”, a promis senatorul de Vaslui, Doina Silistru, presedinta Comisiei de agriculturã din cadrul Senatului României.

Vasile Mihalachi a fost necrutãtor si a sters pe jos cu ministrul Agriculturii

Dincolo de declaratii si de ceea ce s-a prezentat, ieri, la CTS Negresti, au fost si unele discursuri critice la adresa guvernantilor. Printre cei care au pus la zid conducerea Ministerului Agriculturii s-a numãrat si Vasile Mihalachi, fostul vicepresedinte al CJ Vaslui. “Cum e posibil ca, astãzi, în România sã cumperi 1 litru de motorinã cu 10 kg de grâu, adicã jumãtate de sac? De ce nu existã o zonare a preturilor cerealelor? Nu se face nimic pentru a ajuta oamenii, fermierii acestia necãjiti, care si-au pus gaj casele la bãnci. Se poate compara un fermier de la deal si podis cu unul din Bãrãgan? Nu. S-a ajuns, în acest moment, la 50 de bani kilogramul de grâu, de la 62 de bani, iar pretul va tot scãdea, pânã pe la 40 de bani. De ce este atât de blestemat fermierul, încât sã-si vândã casa, pentru cã nu obtine nimic de pe câmp? Fermierii din strãinãtate iau subventia în luna martie, aproape dublã fatã de cei din România, la noi se apropie toamna si încã nu s-au dat subventiile. Nu e posibil ca acest ministru al Agriculturii sã nu priceapã ce se întâmplã în aceastã tarã. Suntem luati cu totii la misto, cum se spune la tigani. Tot respectul meu pentru ministerul Agriculturii, dar niciun respect pentru ministrul actual”, a spus Mihalachi, nervos peste mãsurã. Una peste alta, discursul sãu a fost aprobat tacit de multi participanti, însã nimeni nu a avut curajul sã-l sustinã pe fatã. La final, cei peste 100 de participanti au fost dusi pe o suprafatã de testare a porumbului, a CTS Negresti, unde au putut observa diferentele dintre porumbul provenit din sãmântã certificatã si cel care provine din sãmântã necertificatã. “România ar putea sã-si dubleze recoltele la porumb, de la 4.000 la 8.000 de kilograme de porumb la hectar, ceea ce ar însemna în jur de 1 miliard de euro, venituri suplimentare la buget, numai din export. Este momentul ca fermierii, producãtorii, sã se asocieze, doar astfel vom putea sã ne impunem punctul de vedere”, a spus presedintele unei asociatii de producãtori de porumb din zona Tãndãrei. La final, ansamblul “Obârsii negrestene” si solista Liliana Ciortan au oferit un scurt program artistic.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.