spot_img
spot_img
4.9 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

Natarai si someri – productia liceelor „de meserie”

- Advertisement -

Scot someri pe banda rulanta, elevii nu reusesc sa obtina diploma de bacalaureat, angajatorii nu reusesc sa-i incadreze, dar au de ani buni acelasi plan de scolarizare. Este vorba despre grupurile scolare cu profil in domeniul confectiilor sau al constructiilor. Paradoxal, cele mai multe locuri de munca vacante care se regasesc saptamanal in lista Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM), sunt in aceste domenii.

6,32 dintre elevii de la Grupul Scolar Industrie Usoara inscrisi la bacalaureat l-au si promovat

Finalul clasei a XII-a pentru absolventii acestor grupuri scolare a demonstrat slaba pregatire a acestora. Potrivit datelor centralizate la nivelul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), la unitatile scolare tehnice procentul de promovabilitate la bac nu a depasit 10 la suta. Cele mai slabe rezultate au fost obtinute la Grupul Scolar de Industrie Usoara, unde din cei 295 de candidati inscrisi, au fost prezenti 285, unul a fost eliminat si doar 18 au promovat. Procentul de promovabilitate la aceasta unitate a fost de 6,32 la suta. Situatia nu a fost mai buna nici la Grupul Scolar „Petru Rares” unde au promovat 6,56 la suta dintre candidati in timp ce la Grupul Scolar „Elie Radu” procentul a fost de 20 la suta. Din cele declarate de directorii unitatilor scolare, notele mici la bac au fost obtinute de cei care au devenit liceeni pe ruta progresiva, fara examen de capacitate sau proveniti din scoli de arte si meserii. Oficialii ISJ sustin ca rezultatele celor de grupurile scolare sunt urmare a modului in care acestia au ajuns la aceste unitati.

Un singur absolvent de la „Textil” in evidentele AJOFM
Invatamantul profesional va fi reintrodus din anul 2012, insa in scolile profesionale partea de teorie va fi redusa, iar partea de dobandire a meseriei va fi simtitor dezvoltata sustin oficialii Ministerului Educatiei. Desi anual finalizeaza studiile Grupului Scolar de Industrie Usoara sute de absolventi, tot mai putini practica aceasta meserie. Conform celor declarate de Sorin Sologon, directorul AJOFM, dupa finalizarea studiilor in acest an doar un absolvent al liceului de confectii a venit la agentie sa solicite loc de munca. „Am avut acum o situatie statistica si urmaream domeniul confectii, in special pe cei care proveneau de la Liceul Textil si in baza noastra de date a venit un singur elev sa se inregistreze la noi, lucru care ne ingrijoreaza”, a spus directorul AJOFM. Mai mult succes nu au nici angajatorii din acest domeniu, care sustin ca nici facilitatile pe care le ofera nu sunt atractive pentru cei fara loc de munca. Cele mai multe libere pe piata botosaneana sunt in domeniul confectiilor.

Trebuie sa tinem cont de particularitatea fiecarei unitati scolare in parte. In mare parte elevii care nu au promovat sunt copii care nu au trecut nici de examenele de capacitate in urma cu cativa ani in urma, nu au avut sansa unui parcurs educational constant, cu aceeasi profesori la clasa, au avut parte poate de suplinitori necalificati, lucru pe care incercam sa le atribuim sistemului si incercam sa eliminam si aceasta piedica, din cauza careia poate, copii nu au avut parte de succes in educatie

Ada Macovei, inspector scolar general

Am avut o discutie in ultima perioada cu reprezentanti din confectii si li se ofera salariu de 1.100 lei cu tichete de masa si transport gratuit si nici asa nu se gasesc oameni care sa lucreze

Sorin Sologon, director AJOFM

www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.