spot_img
spot_img
0.7 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

VIDEO | Murãturi tãiate la borcan, metoda genialã de a pãstra pentru iarnã gogonelele, pepenii, ardeii sau conopida

- Advertisement -

INEDIT…Cine nu a auzit de Bãrbosu’, celebrul bucãtar de ocazie care trãieste în UK si care ne încântã pe contul sãu de Facebook cu tot felul de retete de mâncare, unele mai inedite decât altele? Modul cum acesta le prezintã, simplitatea actului în sine de la bucãtãrie l-a fãcut viral pe internet. Ne-a atras atentia însã o retetã pentru murãturi, care se deosebeste de tot ceea ce stim, prin faptul cã acesta pune legumele tãiate si ne explicã cum se face procedeul de „pitrocire” a murãturilor astfel puse. Acesta este bãcãoan de origine, asa cã modul de gãtire fatã de cel al vasluienilor se aseamãnã. Cei care vor pune murãturile dupã metoda lui Bãrbosu’ vor avea de câstigat. Pe de o parte, gogonele tãiate, pepenii feliati si mãnunchiurile de conopinã, ocupã un volum mult mai mic, decât dacã ar fi întregi, dar poate cel mai important lucru e cã se pot folosi borcane mai mici la gurã. Pentru a obtine o moare corespunzãtoare, acesta ne vinde câteva ponturi, zicem noi geniale. Primul ar fi cel legat de „pitrocirea” murãturilor. Cum Bãrbosu’ foloseste borcane mici, acesta nu foloseste metoda clasicã, cea prin care se scoate zeama în gãleti, se vânturã si apoi se toarnã înapoi. Acesta scoate zeama din borcan, simplã, fãrã furtun, si apoi, cu un mixer, o „aereazã”, fãrã multã trudã si activitate în echipã

Haideti sã vã prezentãm metoda lui Bãrbosu’ de a pune murãturi, adicã gogonele, peneni, ardeiul kapia, conopidã, mere, morcovi etc. Iatã metoda ineditã a acestuia: „Am cumparat niste pãtlãgele pentru murãturi, un pepene, hrean (e foarte important), usturoi, morcov, ardei iuti, telinã verde, conopidã, 2-3 mere verzi. Voi tãia murãturile ca sã le pun la borcan si vã spun un pont: nu existã diferentã între murãturi întregi sau tãiate! Se pun în borcane, felii, ca sã fie mai usor de mâncat!”, spune acesta. Apoi ne dã exact si cantitãtile: „Se pune apã la fiert, circa 5 litri si jumãtate. Cât fierbe, voi tãia pãtlãgelele în felii, nici mici, nici mari, ca sã poatã fi asezate perfect în borcan. Dupã ce le tai pãtlãgelele, pe diferite culori, evident, le dau deoparte. Apoi încep cu fructele. Tai harbuzul în patru si apoi îl fac felii, trec si tai la fel merele, apoi tai conopida. Mai întâi tai cotorul, apoi o rup, deoarece este important sã nu o faci prea micã, iar dacã esti atent, se rupe destul de mare. Dupã tai si morcovii, pe care nu-i curãt, doar tai capetele si apoi îi tai felii nu prea mari si nici prea subtiri. Ulterior, tai patru ardei iuti lungi, în douã. Trec la rãdãcina de telinã, pe care nu o curãt, doar îi tai partea de sus, care are mult pãmânt, apoi o curãt putin, restul rãmâne cum e normal si o tai felii. Nu uitãm de hrean. Îl curãtãm si foarte, foarte important, deoarece nu pot fi puse murãturi fãrã hrean, e cel mai important igredient, pentru cã tine murãturile foarte tari. Dacã nu pui hrean, se înmoaie. Am mai curãtat si o cãpãtânã de usturoi, apoi am scos frunzele de telinã si le-am pregãtit, frunzele deoparte si betele deoparte”, mai spune bucãtarul de ocazie de pe internet.

Cum se pun ingredientele tãiate în borcan si ce „adjuvanti” mai trebuie pe lângã legume pentru a da gust, dar si tãria murãturilor

Bãrbosu’ ne dã niste sfaturi utile pentru a nu gresi reteta: „În apa clocotitã (de 5 litri, atentie!) voi pune 5 linguri de sare, neiodatã, din aia româneascã. Vã atrag atentia cã murãturile trebuie sã fie în apã permanent, sã nu le tineti fãrã apã deasupra! Iar unde trebuie tinute, sã fie rãcoare tot timpul. Amestec pânã se topeste sarea toatã. Încep sã pun murãturile: prima data pun niste bete de mãrar, câteva frunze de telinã, apoi încep sã pun pãtlãgelele, punem si niste hrean, morcov, conopidã, niste pepenasi (pepenasii si morcovii tãiati le pun pe marginea borcanului mare, sã fie frumoasã aranjarea). Se pune usturoi, mere, ardei iute, bete de telinã, pãtlãgele iar, ca sã fie frumos si gustos. Iar deasupra o sã pun câteva bete de telinã, ca sã tinã murãturile, sã nu se ridice. Cu polonicul, usurel, torn apã fierbite în borcan peste legumele mele. Apa o voi pune pânã când umplu borcanul mare pânã sus, apoi îi pun capacul. Am mai umplut apoi alte douã borcane mai mici, astfel cã acestea sunt murãturile mele pe acest an! Le voi tine în cãmarã câteva zile, 3-4, apoi le transfer în garaj. Ca mãsurã de precautie, o sã le vântur în fiecare zi, ca sã nu se strice zeama, cã mai este diferentã de temperaturã”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Multumim pentru rețeta foarte amănunțită. Dej amde gând să pun câteva borcane mai mici. Voi semnala și colegelor mele rețata aceasta atât de practică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.