spot_img
spot_img
3.7 C
Vaslui
27-nov.-2024
spot_img
spot_img

Municipiul Vaslui, nãpãdit de sobolani: „de la primãrie ni s-a spus cã nu pot fi omorâti din cauza legislatiei europene”

- Advertisement -

TOT MAI MULTI… Se pare cã sobolanii din municipiul Vaslui au ajuns sã-si facã de cap, în lipsa unei reactii ferme din partea angajatilor primãriei. Rozãtoarele au pus stãpânire pe tomberoanele si scãrile blocurilor, iar atunci când sunt încoltite sapã adevãrate transee pe sub pãmânt pentru a scãpa. Locatarii blocurilor de lângã Piata Vidin nu stiu ce sã mai facã pentru cã sobolanii au ajuns sã le intre în apartamente. De doi ani de zile, oamenii semnaleazã aceastã problemã Primãriei Vaslui si tot de atunci sunt ignorati cu desãvârsire. Mai nou, se invocã legislatia europeanã, care, chipurile, ar interzice otrãvirea rozãtoarelor „la grãmadã”.

Municipiul Vaslui se aflã sub invazia sobolanilor, reclamã de ani de zile locuitorii orasului, care sunt tot mai agasati de numãrul mare al rozãtoarelor. Pe lângã faptul cã sobolanii transmit o multime de boli, ei pot deveni periculosi, mai ales pentru copiii obisnuiti sã se joace afarã. În timp ce aceste animale se plimbã în voie pe trotuare, intrã în blocuri si îsi fac culcusuri prin parcuri, autoritãtile nu se sinchisesc sã ia vreo mãsurã. O situatie aparte se înregistreazã în zona Pietei Vidin, la blocurile de lângã magazinul Valicrist, unde oamenii se simt deja asediati. În ultimele zile, mai multe gropi au apãrut pe spatiul verde, iar trotuarele au început sã se lase, din cauza transeelor sãpate de rozãtoare. Problema sobolanilor de aici a fost adusã la cunostinta celor din primãrie de acum doi ani, însã institutia priveste extrem de apaticã toatã aceastã situatie.

„Singura mea solicitare cãtre administratia orasului, sã nu îmi intre sobolanii în casã”

În lipsa unei reactii ferme, sobolanii au ajuns sã atace apartamentele oamenilor. „Eu locuiesc la parter, iar la apartamentul de lâng mine au reusit deja sã intre înãuntru. Pur si simplu si-au fãcut loc pe lângã tevi. Au mâncat toatã iarba din fata blocului, iar acum atacã tomberoanele cu gunoi. În fiecare searã, câte trei-patru traverseazã strada si de duc sã mãnânce din acele tomberoane. Eu am plãtit de la începutul anului toate datoriile cãtre stat. Am plãti la utilitãti fãcute în avans, pe tot anul. O singurã pretentie am de la administratia publicã a orasului, sã nu îmi intre sobolanii în casã. Este adevãrat cã avem asociatie, cã înainte de toate e de datoria conducerii acestei asociatii sã rezolve problema, numai cã presedintele nostru se ocupã de orice altceva, numai de cele ce trebuie nu. El are firmã de fãcut cruci si monumente la cimitir, numai de problemele noastre nu mai vrea sã audã. Am vrut sã îl schimbãm din functie, însã am înteles cã nu se poate, cã are sustinere. Ne învârtim într-un cerc în care nimeni nu poate face nimic”, ne-a declarat o locatarã a blocului nr. 49.

Abandonati de cei care ar putea sã-i ajute, vasluienii au început propria vânãtoare a sobolanilor

Ignorati de angajatii Primãriei Vaslui si de conducerea asociatiei, locatarii blocurilor de lângã Piata Vidin au cãutat singuri solutii pentru a scãpa de rozãtoare. „Am pus cu totii, mânã de la mânã, si am mers la o farmacie veterinarã, pentru a cumpãra otravã. Doamna de acolo ne-a spus sã punem pastide lde Detrox în gãuri în primele 3 zile, iar dacã nu vedem rezultate, sã mai punem alte trei zile. Azi suntem în a sasea zi, iar cele 60 de pastile pe care le-am cumpãrat au omorât doar doi sobolani. Noi am pus pastile în mai multe gãuri, iar a doua zi am vãzut cã sãpaserã altele. Am constatat cã sunt niste animale inteligente, nu le poti pãcãli foarte usor. Ele s-au adaptat aici pentru cã de ani de zile, nimeni nu le deranjeazã. Sunt zeci de sobolani numai la blocurile noastre, însã discutãm si cu alti locuitori ai municipiului si peste tot e la fel. La sfârsitul lunii trecute am mers din nou la primãrie, însã am gãsit aceeasi atitudine din partea angajatilor. Cei de la Compartimentul Tehnic mi-au spus cã nu le dã voie legislatia europeanã sã ia mãsuri. Afirmau ei cã, potrivit acestei legislati, trebuiau puse doar câteva pastile în acele gropi sãpate în fata blocului, nu 60, cum am procedat noi. Noi am ajuns la disperare, nu stim la cine sã mai apelãm. Am venit la presã cu gândul sã ne facem cunoscutã problema noastrã, fiind fermi convinsi cã nu doar blocurile de lângã piatã se confruntã cu invazia sobolanilor” ne-au mai declarat locatarii blocului 49.

Purtãtori de boli

În lipsa unei deratizãri eficiente, sobolanii se înmultesc exponential. Femelele pot sã nascã de 12 ori pe an, cel putin câte 10 pui o datã. Biologii spun cã acestia sunt gata sã se reproducã extrem de repede: într-o lunã de la venirea pe lume. Asa se face cã într-un singur an, o pereche poate umple zona cu 1.250 de sobolani. Pe lângã distrugerile pe care le fac, aceste rozãtoare sunt si transmitãtoare de boli. „Discutãm de un numãr destul de mare de boli. Sunt cam 35. Pot sã transmitã leptospiroza, o boalã care poate fi gravã fãrã tratament cu afectãri hepatice, renale, cu meningitã. Putem sã avem rabie, ciuma cu diversele tipuri”, explicã specialistii din domeniul Sãnãtãtii. Lipsiti de ajutorul administratiei locale, care ar putea sã îi scape de guzgani, vasluienii sunt nevoiti sã se descurce pe cont propriu.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.