u joi, de la ora 19.00, la Ateneul Popular “Mr. Gh. Pastia” are loc inaugurarea oficială a lucrărilor la Piaţa Unirii din Focşani, chiar dacă lucrările pe bani europeni nu par a fi finalizate u primarul Decebal Bacinschi spune că Piaţa e 100% gata, dar mai sînt mici lucruri de corectat u Bacinschi vrea amenzi pentru cîinii şi bebeluşii în cărucior care se plimbă pe aleile pietruite din Grădina Publică u edilul dezvăluie şi care este lucrul care îi place cel mai mult din toată Piaţa Unirii u pentru lucrări neprevăzute în proiect, consilierii locali vor trebui să mai aloce în şedinţa de astăzi cîteva sute de mii de euro pentru centrele meşteşugăreşti
A început numărătoarea inversă pentru lucrările de la Piaţa Unirii din Focşani. Festivalul Bachus din acest an grăbeşte de zor muncitorii din centrul istoric al municipiului, care trag tare în încercarea de a finaliza cel mai mic detaliu pînă la finele acestei săptămîni, cînd pe noul paviment autorităţile îi vor ura “bun venit” zeului Bachus. Ieri, în zonă era un avînt muncitoresc deosebit, fiecare om angrenat în proiect meşterind cîte ceva. Elanul de care dădeau unii dovadă nu înseamnă însă că tot ceea ce ieşea din mîinile lor era la parametri optimi. Lucru recunoscut chiar şi de primarul Decebal Bacinschi, care a precizat că lucruri de finisat vor mai fi. Edilul a anunţat că inaugurarea oficială la Piaţa Unirii se va face joi seara, de la ora 19.00, printr-un spectacol de teatru susţinut de actorii focşăneni în clădirea reabilitată a Ateneului Popular “Mr. Gh. Pastia”. Oficialităţile spun că nu vor tăia nici o panglică la proiectul european al centrului istoric, care a costat 8 milioane de euro, înainte de marea paranghelie cu must, mititei, excese şi başi asurzitori de vineri. “Vrem ca joi seara, la ora 19.00, să dăm un spectacol la Ateneu, să-l recepţionăm şi atunci să deschidem oficial şi Piaţa Unirii”, ne-a spus primarul Bacinschi.
Şi dacă porţiunea de bulevard acoperită cu piatră cubică este cît de cît gata, ieri muncitorii de la Vega 93 Galaţi decopertaseră porţiunea de asfalt începînd din dreptul Cinematografului şi pînă la Lactobar. Aici se va turna asfalt intens, strada trebuind să fie gata pînă vineri. Cît despre cealaltă porţiune, de la hotel Unirea şi pînă la intersecţia Big, aceasta nu va fi asfaltată pînă de festival. Şi asta pentru că în zonă lucrează cei de la CUP. “Se va turna asfalt pînă la Lactobar pentru că acolo se încheie proiectul. De acolo vom turna asfalt din banii de împrumut pentru reparaţii străzi. Acelaşi lucru se va întîmpla şi în partea cealaltă, spre Federalcoop, dar nu facem săptămîna aceasta pentru că avem lucrări de alimentare cu apă”, ne-a mai spus primarul.
Amenzi pentru cîinii şi bebeluşii în cărucior de pe aleile pietruite
Deşi nu a fost inaugurată, Piaţa Unirii suferă deja după primele răni. Băncile din parc au fost însemnate de cei mult prea dornici să aibă unde-şi petrece timpul. De altfel, municipalitatea focşăneană are de gînd să fie foarte rea în privinţa celor care strică ceea ce s-a făcut în Grădina Publică şi lîngă Obelisc. Bacinschi a precizat că a dat comandă de panouri cu avertismente pentru cei care vin cu cîini, trotinete, biciclete şi cărucioare şi se plimbă pe aleile cu pietriş din parc.
Bacinschi îi trimite pe cei care vor să se plimbe pe roţi numai în jurul Obeliscului. “Vom face panouri de interzicere, să nu mai intre cu cîini, trotinete, biciclete, cărucioare pe alei, pe spaţiile verzi. Dacă vor să se plimbe, să o facă în jurul Obeliscului, este destul loc. Vrem să se aibă grijă de copaci şi de bănci, care deja sînt scrijelite. Vom afişa avertismentele şi dacă nu respectă, vom da amenzi”, ameninţă Bacinschi. Edilul spune că deocamdată nu s-au stabilit sancţiunile pentru pudei în parc, bebeluşi în cărucior sau puşti pe role, care se plimbă pe trotuarele din pietriş. Cel mai probabil, sancţiunile ar urma să fie aprobate într-o şedinţă de Consiliu Local.
Ce-i place cel mai mult lui Bacinschi la Piaţa Unirii?
Te-ai gîndi că poate îl impresionează scena de beton sau poate artezienele cu apă fosforescentă. Sau poate “caşcarabetele” din Grădina Publică ori ruinele stilizate ale Mănăstirii “Sfîntul Ioan”. În nici un caz. Nimic din ceea ce este nou la Piaţa Unirii nu-l emoţionează pe Decebal Bacinschi aşa cum o face cel mai vechi lucru din centrul istoric. Primarul ne-a declarat că este cel mai mîndru de faptul că Borna de hotar s-a întors aproape de locul unde a fost instalată iniţial, în urmă cu 80 de ani, în prezenţa lui Nicolae Iorga.
Asta cu toate că simbolul Focşaniului vechi nu este foarte bine pus în valoare, din cîte cîrcoteau unii. “Totul îmi place la Piaţa Unirii, dar cel mai mult mă bucur de Borna de hotar, care a fost adusă la locul ei. Este un simbol al identităţii istorice pentru Focşani”, ne-a spus Decebal Bacinschi. Acesta se făleşte că după mulţi ani de aşteptare, Piaţa Unirii ar fi gata 100%. Cu unele excepţii: plăci care joacă sau care nu sînt îmbinate perfect sau trotuare nereparate. “Mai sînt plăci care sună sau care sînt montate strîmb, mai au de făcut trotuarele în jurul clădirilor, de chituit de ici-colo. Sînt lucruri pe care le găseşti şi pentru care le-a fost oferit un termen de trei luni pentru remediere. Pînă atunci nu îşi vor primi banii. Aş putea spune că Piaţa Unirii e gata 100%, dar mai au lucruri de corectat. Într-o lună le pot face, nu sînt probleme aşa grave”, a mai spus primarul. Rămîne de văzut cîte procente din 100% vor scădea după strîngerea tonetelor de la Festivalul Viei şi Vinului de la sfîrşitul acestei săptămîni.
Lucrări de peste 8 milioane de euro. Şi asta nu e tot!
Lucrările la proiectul de recalificare urbană a Pieţei Unirii au început în anul 2008 şi ar fi trebuit să fie gata în 18 luni, dar au fost amînate de mai multe ori, din diferite motive, inclusiv din cauza lipsei de muncitori. Valoarea lucrării ajunge la peste 8 milioane de euro, cei mai mulţi bani fiind de la Uniunea Europeană, prin programul „PHARE 2004-2006 Coeziune Economică şi Socială – Proiecte Mari de Infrastructură Regională“, supervizat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Autorităţile municipale au motivat că ansamblul istoric, care a fost reamenajat ultima oară în anul 1974, s-a degradat în timp şi nu mai răspunde în mod corespunzător necesităţilor actuale.