Mostenitoarea maestrului Guguianu, lansare eveniment la Bucuresti! | FOTO

EXCLUSIV…Bârlãdenii iubitori ai artei maestrului Marcel Guguianu sunt invitati prin intermediul nostru, la Galeria Sigma din Bucuresti. Acolo istoricul de artã Lucia Valentina Stanciu, cea care este administratorul si mostenitorul lucrãrilor marelui artist bârlãdean Marcel Guguianu, organizeazã pe 28 noiembrie, ora 19.00 prima expozitie din România semnatã Urban Sketchers: „Bucurestiul pe Tapet” – un eveniment inedit care contribuie la valorificarea plasticã a orasului prin ochii unei comunitãti artistice contemporane.

Urban Sketchers este o organizatie globalã care reuneste pasionati de artã din toate colturile lumii. Urban Sketchers proiecteazã în sesiunile de desen reprezentãri prin observatie directã a clãdirilor, locatiilor, oraselor de unde provin sau unde cãlãtoresc. Este o formã artisticã neconstrânsã de rigurozitatea academicã si un act cultural spontan, cu o imensã deschidere spre public. Distinctiv este faptul cã aceastã miscare este un exemplu al conditiei artistului modern: Usk-ul a apãrut sub forma unei colectii de lucrãri apreciate pe retelele de socializare si sub motto-ul „Vã arãtãm lumea, prin fiecare desen”.

Artistii care apartin acestei comunitãti nu au neapãrat educatie academicã în domeniul artelor, multi dintre ei fiind ingineri, gameri, arhitecti, manageri s.a.m.d. Însã, lucrãrile acestora ajung de multe ori pe simezele galeriilor de artã, dând dovadã de talent nativ sau format prin studiul exercitiului. Usk se alãturã comunitãtii online si contribuie la tranzitia artei, de la obiect estetic spre obiect social, care genereazã reactii si comentarii în online. Acesti artisti sunt cunoscuti pe canalele social media si rup cercul exclusivist artistic, destinat doar unui anumit tip de public. Accesibilitatea publicului mainstream, indiferent de clasã sau statut social, este o urmare pozitivã, iar doar cu un click oricine poate intra în contact direct cu artistul si opera sa. Se produce o educare în masã, o reformare a unei piete traditionale si pregãtirea ei pentru a intra si a supravietui în noua era digitalã. Galeriile de artã sustin aceastã miscare prin expozitii si publicare de albume, multi artisti plastici consacrati expun alãturi de membrii comunitãtii, iar universitãtile organizeazã workshop-uri sub egida Usk. Expozitia Urban Sketchers va fi gãzduitã de Galeria Sigma si sustinutã de cãtre criticul si istoricul de artã Lucia Valentina Stanciu, care va aduce în prim-plan dimensiunea esetico-artisticã a lucrãrilor, si Ioana Baltesiu, Senior Art Director Eikon 7, care va oferi o perspectivã a impactului global pe care comunitatea a avut-o în mediul online si schimbãrile rezultate asupra metodelor de promovare ale artistului. Acestora li se alãturã Mariana Dragu (critic de artã) si Ana Maria Mãciucã (istoric de artã).

Lucia Valentina Stanciu, critic si istoric de artã, a contribuit la reîntregirea spatiului artistic prin complexitatea lucrãrilor publicate cu privire la artisti români contemporani. În momentul de fatã, este lector si detine douã galerii de artã în Bucuresti. La vârsta de doar 25 ani, L. V. Stanciu publicã primul catalog de artã care prezintã în premierã schitele si crochiurile reputatului sculptor Marcel Guguianu (Mãrturii despre artã si viatã, 2011) si continuã seria de succes cu Otto Briese (Timpul lui Otto Briese, 2012), Constantin Marinete (Scarã la cer, 2015), prima monografie a sculptorului Ion Iancut (Iancut, 2015), Lucian George Pãis (2017) si Otto Briese (2018). Este absolventã a Institutului de Arte George Enescu – lasi, la sectia – lstoria si Teoria Artei, urmeazã programul de masterat, iar în prezent este directorul Galeriei Sigma – Bucuresti si Expert de Artã acreditat de Ministerul Culturii si Cultelor.

Artistii care semneazã „Bucurestiul pe Tapet” vor fi prezenti la deschiderea evenimentului:

Agnes Andrei, Cristian Brânzescu, Anca-Cristina Cârstea, Aurelia Luca Colombo, Mircea Corcodel, Ioana Condurãteanu, Sabina Luminita Cozma, Anca Deleanu, Mazumder Dhruba, Mihaela Dragomir, Elena-Codina Dusoiu, Radu Florea, Carmen Gheorghe, Liana Iacubovici, Michaela Iatan, Marilena Iepan, Gabriela Luca, Florin Lungu, Daniel Manafu, Raluca Morariu, Lucian George Pãis, Eduard-George Pascu, Florin Petrachi, Mugur Popa, Claudiu Popescu, Rodica Tichindelean, George Daniel, Tudorache Laura Tudoricã, Maria Yughina, Vasile Zastavnitchi, Daniel Zlota.