spot_img
spot_img
1.3 C
Vaslui
27-nov.-2024
spot_img
spot_img

Moș Crăciun a deschis tolba Consiliului Județean: 1,5 milioane de lei pentru 41 de comune vasluiene

- Advertisement -
BANI… Cei mai mulți bani au primit comunele Ivănești, Rebricea și Miclești – câte 65.000 lei, urmate de Berezeni, Mălușteni, Muntenii de Sus, Pușcași, Stănilești – câte 60.000 lei

SPRIJIN… Ultima rectificare bugetară pe anul acesta a fost de bun augur pentru primăriile vasluiene. Aproape jumătate dintre acestea au primit bani de la Consiliul Județean din fondul de rezervă. Este vorba despre 1,5 milioane de lei, care vor ajunge la 41 de unități administrativ-teritoriale. Cei mai mulți bani au primit comunele Ivănești, Rebricea și Miclești – câte 65.000 lei, urmate de Berezeni, Mălușteni, Muntenii de Sus, Pușcași, Stănilești – câte 60.000 lei. Cei mai puțini bani i-au primit comunele Todirești, Vulturești și Zăpodeni – câte 15.000 lei. Cele 41 de unități administrativ-teritoriale se află, potrivit hotărârii adoptate de Consiliul Județean, “în stare de extremă dificultate” financiară. “Necesitatea aprobării în regim de urgență a prezentului proiect de hotărâre este generată de respectarea art.1 alin. (3) din HG nr. 1256/14.12.2023, conform căruia „cu sumele repartizate conform alin.(1) și (2) se rectifică bugetele locale ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale”, dar și pentru ca instituțiile care beneficiază de sume din fondul de rezervă să poate efectua plățile către furnizorii de servicii și lucrări”, se explică în Referatul de aprobare a proiectului de hotărâre.

Supus dezbaterii Consiliului Județean cu puțin timp înainte de Crăciun, proiectul de hotărâre nu a trecut neobservat de consilierii județeni din opoziție. Valentin Crețescu a făcut o remarcă în ton cu sărbătorile: “comuna Vetrișoaia nu se află pe lista beneficiarilor acestor sume de la bugetul consolidat al județului. De vină o fi tot domnul ministru Nelu Tătaru, președintele PNL Vaslui? Sau domnul primar Stângă s-a mulțumit cu suma primită înainte și la urmă, probabil, o fi rămas cu vreo lădiță de portocale în subsolul primăriei, primită de la Crăciunița județului, rămasă de izbeliște pe statul de plată al Consiliului Județean?”, a întrebat retoric consilierul Valentin Crețescu. Replica PSD-iștilor a venit de la Roxana Miron-Feraru: “Nu mi-am propus niciodată în Consiliul Județean să fac vreun comentariu politic, dar cu toate acestea, aș continua în direcția pe care a lansat-o domnul consilier Crețescu și aș spune: Doamne, ce vă mai place dumneavoastră, liberalilor, să vă debarasați de primarii pe care i-ați avut și, culmea, pe deasupra, să îi mai și ironizați”, a spus Roxana Miron-Feraru.

Ciprian Trifan: “o serie de unități administrativ-teritoriale au anumite deficite în ceea ce privește asistența socială”

Ciprian Trifan

Vicepreședintele cu atribuții de președinte al Consiliului Județean a explicat necesitatea alocării mai multor sume de bani din fondul de rezervă al instituției: “După ce s-a făcut a doua hotărâre privind asistența socială, s-a constatat că mai sunt sume de acoeprit, mai sunt chiar și după utilizarea acestui fond de rezervă. Vreau să atrag atenția prin intermediul acestei ședințe că, potrivit legislației, unitatea administrativ-teritorială trebuie să acopere minimum 10%, nu se specifică că este un echivalent, cum era odată, s-a modificat legislația, deci nu mai există un echivalent de fix 10%, de aceea au rămas anumite sume neacoperite. Cum fiecare UAT trebuie să țină cont de Legea nr. 153 și să aibă cheltuielile de personal și contribuțiile asigurate, la fel va trebui să facă un fond de rulment pentru eventualele progresii, pentru că asistența socială poate fi în progresie sau deficit, în funcție de intrările sau de ieșirile din sistem. Și atunci nu există un echivalent din partea Guvernului de 90%, statuat legal. Având în vedere faptul că o serie de unități administrativ-teritoriale au anumite deficite în ceea ce privește asistența socială, am considerat și am inițiat acest proiect de hotărâre, în dialog cu domniile voastre (n.r. consilierii județeni), să facem o progresie a sumelor alocate, în funcție de datoriile pe care le au către asistența socială. Așa s-a născut această rectificare pe partea de fond de rezervă, iar celelalte părți le-ați citit, s-au alocat o serie de sume de bani, e ultima rectificare pe care o avem de dezbătut anul acesta”, a spus Ciprian Trifan.


- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.