spot_img
spot_img
-0.1 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

Mortii sint evacuati din locul de veci daca sint rau platnici

- Advertisement -

Mortul care nu are platite: apa, intretinerea mormintului sau iluminatul public de pe aleea vesniciei poate fi “evacuat” din groapa de catre Administratia Cimitirelor u locul lui de veci poate fi luat de un alt mort, dar mai bogat u sefii de la Administratia Cimitirelor spun ca in ultima perioada mor tot mai multi tineri in accidente sau rapusi de cancer u “Am zile cind nici mincarea nu intra in mine pentru ca ma incarc negativ cu durerile celor care vin aici”, ne-a spus seful de la cimitirele orasului u Cimitirul Nordic “ascunde” printre altele mormintul savantului G. G. Longinescu care fusese lasat in paragina u dupa ce am atras atentia grupului scolar ce ii poarta numele, conducerea liceului a curatat mormintul chimistului

Nici in groapa nu mai ai liniste! Pentru 12 lei neplatiti timp de doi ani, care inseamna plata facturilor de intretinere pentru un loc de veci, mortul poate fi scos din groapa. Doamne fereste! Asta se poate intimpla la Cimitirele din Focsani daca urmasii nu se ingrijesc de cei trecuti pe lumea cealalta. Administratia Cimitirelor Focsani poate da concesiunea altcuiva, ceea ce inseamna ca alt mort ia groapa celui rau platnic. ”De la noi se obtine concesiunea pe 49 de ani, daca familia nu plateste timp de doi ani consecutiv taxa de 12 lei pentru utilitati si lasa si mormintul in parasire, Adminitratia Cimitirelor Focsani poate concesiona locul altei persoane. Pina acum nu a fost evacuat niciun mort, dar cadrul legislativ exista pentru a se ajunge la aceasta masura extrema, daca familia nu plateste aceste taxe“, ne-a declarat Vasile Zbirciog, directorul Administratiei Cimitirelor Focsani, aflata in subordinea primariei. Ca o ironie a soartei, citiva ani nu au fost locuri de veci in cele doua cimitire ale Focsaniului, Nordic si Sudic. Acum sint, dar nu au fost amenajate pentru a putea fi folosite. ”Pentru Cimitirul Nordic s-a dat o suprafata de patru hectare si un pic si pentru Cimitirul Sudic – 3.200 de metri patrati. “Nu putem sa administram aceste suprafete pentru ca nu au fost amenajate, imprejmuite, trebuie alei, dupa care trebuie sa se faca un protocol prin care sa le preluam in administrare”, ne-a mai declarat Vasile Zbirciog.

Primaria scoate bani de la morti, 120.000 de lei/an

In medie, in cele doua cimitire din Focsani, sint ingropate 35 de persoane lunar. In ultimii ani se remarca o tendinta de crestere a deceselor. Conform statisticii Administratiei Cimitirelor, in 2009 au fost inhumate 417 persoane, in 2010, 431 de persoane, iar in 2011 deja sint 170 de inmormintari. ”Sint foarte multi tineri care mor in accidente de masina, dar sint si tineri de 30 de ani cu cancere, Dumnezeu sa-i odihneasca, atita pot sa spun. Pe mine ma afecteaza multe din aceste drame, fara sa vrei preiei din durerea celor care au de inmormintat fiul sau fiica, mama sau tatal. Am zile cind nici mincarea nu intra in mine pentru ca ma incarc negativ cu durerile celor care vin aici”, ne-a spus Zbirciog. Concesiunea unui mormint pe 49 de ani costa 250 de lei la care se mai adauga 137 de lei (care include saparea gropii, inhumare si transport). Astfel ca anual, in bugetul Primariei Focsani se varsa intre 100.000 si 150.000 de lei din inmormintari pentru cele aproape 13.000 de locuri de veci in cele doua cimitire Nordic si Sudic.

Cimitirul Nordic, plin de monumente de arhitectura

Cimitirul Nordic este plin de monumente cioplite in roca cu o arhitectura deosebita, vechi de jumatate de veac, de un secol sau chiar mai mult. Desi au fost ridicate pentru a onora numele celor care au facut cinste acestui oras, autoritatile locale ridica neputincios din umeri cind vine vorba de ingrijirea lor. Problema este ca de mai bine de 20 de ani neputinta este definitorie pentru cei care ne conduc, iar ridicatul din umeri are rang de virtute. Ingeri care vegheaza mormintele, fecioare care pling deasupra locurilor de veci, cruci monumentale si toate celelalte lucrari deosebite, dar mai toate abandonate dau dimensiunea spirituala a noastra, a focsanenilor. Daca saptamina trecuta va aduceam la cunostinta starea jalnica in care se afla mormintul chimistului G. G. Longinescu si al familiei sale, situat in Cimitirul Nordic, astazi venim cu vesti bune.
Gardul ce strajuieste locul de veci al familiei Longinescu, care pina mai ieri era mincat de rugina, a fost vopsit, iar buruienile care crescusera atit in interiorul mormintului cit si pe margini, au fost inlaturate. Stefan Moraru, directorul Grupului Scolar “G. G. Longinescu” a spus ca va desemna fie un profesor, fie o clasa care sa aiba grija in permanenta de mormintul parintelui lor spiritual.

Mormintele nimanui

Procentul estimat de Administratia Cimitirelor Focsani in privinta numarului de morminte fara proprietar se ridica undeva la 10%. Nu se mai stie ale cui sint, daca mai exista apartinatori in viata. Sint morminte cu o istorie deosebita care zac in paragina, iar de ele nu se poate ingriji nici Administratia Cimitirelor din lipsa de bani si personal. Printre ele sint multe ale personalitatilor care au scris istoria Focsanilor. ”Este vorba de cel al Hortensiei Papadat Bengescu, cel al familiei Longinescu, a generalilor Rascu, Zamfir sau Paladi. Sint multe morminte care au apartinut unor mari oameni si sint lasate in parasire, ar trebui alocate fonduri sa nu se piarda istoricul lor”, ne-a mai declarat Vasile Zbirciog. Daca in Cimitirul Bellu din Bucuresti sint premise vizitele curiosilor la mormintele unor personalitati marcante din istoria noastra, la Focsani, a te plimba prin cimitir in cautarea unui veac demult apus este catalog drept “nebunie”. Poate dintr-o astfel de taxa ar putea avea Administratia Cimitirelor ceva banuti pentru viata de apoi.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.