spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
27-nov.-2024
spot_img
spot_img

Modernul cinematograf “fãrã nume” si nostalgiile politice ale lui … Nituc! (foto)

- Advertisement -

CA SÃ VEZI! Nostalgiile politice ale purtãtorului de cuvânt Constantin Nituc, omul de încredere al primarului Constantin Constantinescu, a dat nastere unei propuneri nefericite, privind numele noului cinematograf 3D, construit din banii bârlãdenilor. Propunerea, îmbrãtisatã si de primarul Titi, este ca acest cinema sã fie demunit “Lica Gheorghiu”, fiica cea micã a lui Gheorghe Gheorghiu Dej, lider comunist nãscut la Bârlad, care a fost o obscurã actritã de cinema, câtiva ani. Deputatul Adrian Solomon, care a fost si el consultat, spune însã cã propunerea nu este bãtutã în cuie, numele modernului cinematograf urmând a fi stabilit în comisia lãrgitã pentru culturã din cadrul CLM Bârlad. Propunerea noastrã, a câtorva jurnalisti bârlãdeni, ar fi ca noul cinema sã fie denumit “Ciresarii”, în memoria celui care a scris atât volumele care au încântat copilãria a milioane de români, cât si a scenariul filmului cu acelasi nume. Asteptãm propuneri justificate din partea bârlãdenilor, pentru a le prezenta în comisia lãrgitã, unde are si presa localã acces.

Noul si modernul cinematograf (fostul “Victoria” – n.r.), care s-a ridicat în câteva luni în centrul Bârladului este tot o investitie, consideratã initial de fite, pe banii bârlãdenilor. Directia Pietelor, Parcãrilor si Cimitirelor din cadrul Primãriei Bârlad s-a împrumutat la bancã cu 6.035.496 lei, iar lucrarea este executatã de acelasi Viorel Dumitrasc, cu firma sa Urbanproiect, ajunsã – spun unele guri rele – firma de casã a PSD-ului bârlãdean si nu numai. Trecând peste acest aspect, desi deloc de neglijat, noul cinematograf este gata de a fi predat la cheie beneficiarului. El are o modernã salã de proiectie a filmelor 3D si nu numai, care are 166 de locuri, un sistem audio de ultimã generatie, fotolii comode si elegante. Tot acolo mai existã un centru expozitional si, la etaj, o salã de sedinte modernã, cu 80 de locuri, unde se pot tine conferinte de cãtre oricine doreste sã închirieze. Primarul Constantinescu a propus ca si sedintele ordinare ale CLM Bârlad sã se tinã în acea salã, comodã si dotatã cu fotolii si sistem audio performant. Toate bune si frumoase, dar propunerea primarului de cum sã fie denumit noul cinematograf a stârnit controverse. Numele pe care primarul l-ar vrea pe frontispiciul cinematografului modern este Lica Gheorghiu. “Deocamdatã am fãcut doar o receptie partialã, iar ea va fi fãcutã oficial dupã finalizarea caietelor de sarcini pentru concesionarea investitiilor. La jumãtatea lunii viitoare se va face receptia finalã si în noiembrie – decembrie va avea loc licitatia. Ca noutate, pot sã vã spun cã am discutat cu prietenul meu Adrian Solomon, cu care mã sfãtuiesc des si care mi-a spus cã orice salã de spectacol nou construitã în tarã, cinematograf sau teatru, poartã câte un nume. Deci si cinematograful nostru va purta un nume si eu m-am uitat la cei care au legãturã cu cinematografia din Bârlad si nu am gãsit foarte multi si de aceea am propus domnului deputat ca variantã Lica Gheorghiu, care a fost o mare actritã”, a spus primarul Constantinescu. Am aflat cã ideea nu-i apartine primarului, ci purtãtorului sãu de cuvânt Constantin Nituc, pe care edilul l-a pus sã caute acele nume care au legãturã cu cinematografia, iar acesta a descoperit-o pe … Lica Gheorghiu!

Cine este Lica Gheorghiu?

Lica Gheorghiu este fiica cea micã a liderului comunist nãscut la Bârlad, Gheorghe Gheorghiu – Dej. Din mariajul ce a avut loc la Galati în 1926 între Maria Stere Alexe, fiica unui sifonar, si electricianul ceferist Gheorghe Gheorghiu, cel ce avea sã devinã dupã 1944 primul lider comunist al tãrii Gheorghe Gheorgiu – Dej, se nasc douã fiice Vasilica (LICA) pe 15 martie 1928 si Constanta (Tanti) în 1931. Fiicele sunt trimise sã studieze în Moldova: Lica – institutul economic si Tanti – ingineria. În timp ce Tanti rãmâne acolo, Lica renuntã, viseazã sã devinã actritã si, desi nu avea un talent deosebit, reuseste, începe sã studieze arta cinematograficã, este lingusitã de “trepãdusii” regimului trecut, pentru cã era fiica celui mai mportant om din stat si filmeazã roluri dupã roluri, productii ce aveau la bazã realismul socialist, fiind mult premiate la Moscova. A avut o viatã zbuciumatã, cu multe cãsãtorii si divorturi, însã din punct de vedere cinematografic, rolul vietii ei rãmâne cel din “Lupeni 29”, unde interpreteazã un rol destul de complex. Ei i se datoreazã constructia Studiourilor Cinematografice de la Buftea, datoritã “puterii” detinutã atunci, ca fiicã preferatã a celebrului ei tatã, liderul comunist Gheorghe Gheorghiu Dej si datoritã iubirii ei pentru film. A mai jucat si în filme precum “De-as fi Harap Alb” sau “Tudor”.

Solomon: “Vom stabili numele în comisia lãrgitã pentru culturã”

Contactat telefonic, deputatul Adrian Solomon ne-a precizat cã a discutat cu primarul despre aceastã posibilã “botezare” a cinematografului dar nu este nimic bãtut în cuie ci se va stabili totul în cadrul comisiei lãrgite pentru culturã, din CLM Bârlad, unde vor fi invitati la discutie directori de scoli, de teatru, de muzeu si oameni de culturã din Bârlad. “Lica Gheorghiu este o primã propunere dintr-o listã, sper eu, mai lungã. Dincolo de pãcatele tatãlui, Lica a fost, vrem nu vrem, actritã. Elucubratiile unora despre mãtusi sau alte neamuri, nu cred cã-si au locul în discutie, pentru cã zice si în Sfânta Scripturã << Pãrintii mãnâncã aguridã si copiilor li se strepezesc dintii>>. În concluzie, asteptãm si alte propuneri si o dezbatere cu argumente, sã zicem cinematografice, cine ar fi cel mai potrivit sã fie pe frontispiciul edificului. Apartenenta la comunitatea bârlãdeanã conteazã. Restul e vânare de vânt”, a spus deputatul Adrian Solomon.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.