spot_img
spot_img
-1.1 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Moda nocivă a scutirilor la sport

- Advertisement -

* Sunt licee unde numărul elevilor care au scutiri la educaţie fizică trece de 10 la sută * Unii directori recunosc că o treime dintre elevi au interdicţie la efort * Fenomenul apare atunci când profesorii de educaţie fizică sunt foarte exigenţi, crede inspectorul de educaţie fizică Emilian Pătru *

Sunt licee unde scutirile la sport au devenit un fenomen. Elevii preferă să-şi scoată scutire la educaţie fizică, chiar dacă nu au într-adevăr nevoie de aşa ceva. Acest lucru se datorează şi faptului că asemenea scutiri se obţin foarte uşor.

Dacă în trecut,  asemenea hârtii trebuiau să aibă mai multe parafe şi erau validate numai de doctori de la medicina sportivăi,  acum ele se pot obţine mai simplu de la cabinetele medicilor de familie sau de la orice specialist.

„O treime dintre elevi au scutire”

Cum numărul elevilor scutiţi  a crescut simţitor, la unele licee, directorii respectivi au intrat în alertă: „E o modă dăunătoare. O treime dintre elevi şi-au scos scutiri şi nu merg la orele de sport. Nu mi se pare normal. Şi părinţii sunt inconştienţi  că acceptă aşa ceva. La unele afecţiuni, tinerii chiar au nevoie de mişcare”, spune directorul de la Liceul de Artă, Ioan Tudor.

La Tecuci, la Liceul „Spiru Haret”, directorul Ioan Grosu susţine că a avut clase unde şi jumătate dintre elevi aveau asemenea scutiri: „Am observat că la clasele unde profesorul notează strict după barem există un număr mare de scutiri. Acolo unde profesorul e mai lejer în notare, numărul elevilor care vin la sport e mult mai mare”, susţine directorul Ion Grosu.

Directorii de la Grupul Şcolar „Asachi” şi de la Colegiul „Al. I. Cuza” ne-au spus că în jur de 12 la sută dintre elevii pe care-i au sunt scutiţi de orele de educaţie fizică.

La CNVA, directorul Vasile Ciuchină spune că această modă a trecut anul acesta şi că s-a împuţinat numărul elevilor care recurg la asemenea soluţii: „Da, e un fenomen. Şi la noi luase amploare. Am avut şi clase unde jumătate dintre elevi erau scutiţi”.

Exigenţa profesorilor îi sperie

O asemenea avalanşă de elevi care refuză să participe la orele de sport i-a pus pe gânduri pe directori, dar şi pe cei de la ISJ.

„Anul trecut am avut un număr şi mai mare de elevi care aveau scutiri. Acum, că s-au montat terenuri cu gazon artificial în mai multe unităţi şi pentru că s-a discutat şi cu profesorii de educaţie fizică, a crescut numărul elevilor care vin la orele de sport. De regulă, acolo unde elevii fug de sport e o problemă cu profesorul care nu reuşeşte să-i atragă pe elevi”, spune inspectorul general, Doruleţ Resmeriţă.

Cam acelaşi lucru ne-a declarat şi inspectorul de specialitate, Emilian Pătru: „Se întâmplă din cauza exigenţei profesorilor. Ca să nu ia note de 6 la sport şi să nu-şi strice mediile cu care intră la facultate, părinţii preferă să alerge la doctori să le scoată scutire, uitând că mai târziu vor alerga pe la doctori din cauza problemelor reale de sănătate, cauzate de lipsa mişcării. Şi aşa e numai o singură oră de sport pe săptămână la liceu. E împotriva naturii umane să se facă atât de puţină mişcare”.

Acesta susţine însă că situaţia nu este peste tot la fel: „Sunt licee unde sunt foarte puţini elevi scutiţi. De altfel, pe tot nivelul de studiu, numai 4,27 la sută dintre elevii de liceu sunt scutiţi”.

Un semestru, pentru un abces

Directorii şi inspectorii susţin că nu sunt în măsură să conteste diagnosticele pe care le trec de multe ori medicii pe scutiri, dar uneori situaţiile sunt mai mult decât şocante:

„Am văzut scutire de un semestru pentru un abces la măsea. Nu se poate aşa ceva! Sau scutire pentru că are scolioză. Deficienţele de atitudine şi afecţiunile coloanei vertebrale chiar se vindecă prin gimnastică”.

„Şi nu cred că este vreun elev care a solicitat profesorului de sport să-i facă program special de exerciţii, pe baza recomandărilor de la doctor, şi a fost refuzat. Părinţii şi elevii deopotrivă sunt inconştienţi refuzându-şi dreptul la sănătate, prin refuzul de a participa la orele de sport”, mai spune Emilian Pătru.

Dacă notele mici de la sport sunt cele care-i ţin pe elevi departe de orele de mişcare, nu ne rămâne decât să se inventeze scutirile de la orele de matematică, fizică sau chimie, ca să nu-şi scrântească bieţii de ei minţile, sau scutiri la engleză şi franceză ca nu cumva să-şi luxeze … limba.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.