spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
27-nov.-2024
spot_img
spot_img

Misterele justitiei : Florescu, nevinovat!

- Advertisement -

Acuzat de mituirea unui procuror DNA, a scãpat basma-curatã

SENTINTÃ SURPRINZÃTOARE… Omul de afaceri vasluian Marcel Florescu a fost achitat de magistratii Judecãtoriei Cluj, dupã o serie de procese care au durat aproape patru ani. În februarie 2007, acesta a fost arestat de structura centralã a Departamentului National Anticoruptie, fiind acuzat cã ar fi oferit 20.000 de euro fiului procurorului DNA Iasi, Corneliu Marian Gheorghitã (între timp, acesta a iesit la pensie), pentru ca omul legii sã intervinã într-un dosar economic în care Florescu era învinuit. În aceeasi spetã, procurorii DNA au arestat-o si pe Maria Lazãr, om de afaceri din zona Bârlad, despre care s-a crezut cã a ajutat la actul de coruptie. Dupã ani de zile de procese, timp în care dosarul s-a mutat de la Vaslui la Bucuresti si de acolo spre Cluj, fãcând turul tãrii, Florescu si Lazãr au primit sentinta, pe 17 februarie: achitati pentru infractiunile de coruptie. “Astept sã primesc sentinta, dupã care am sã mã îndrept asupra oamenilor care mi-au fãcut rãu, mafia care a vrut sã mã bage în puscãrie”, a spus Florescu, seara trecutã, la aflarea deciziei Judecãtoriei Cluj.

La finele anului 2006, o informatie venitã de la DNA Bucuresti fãcea vâlvã în Vaslui. “Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie efectueazã cercetãri penale fatã de:

Florescu Marcel, administratorul unor societãti comerciale din judetul Vaslui pentru sãvârsirea infractiunii prev. de art.61 din Legea 78/2000 si anume promisiunea, oferirea sau darea de bani, daruri ori alte foloase, direct sau indirect, unei persoane care are influentã sau lasã sã se creadã cã are influentã asupra unui functionar pentru a determina sã facã ori sã nu facã un act ce intrã în atributiile sale de serviciu; Lazãr Maria, administratorul unei societãti comerciale pentru complicitate la sãvârsirea aceleiasi infractiuni. Din probele administrate pânã în prezent, a rezultat cã, în cursul lunii decembrie 2006, inculpatul Florescu Marcel, cu ajutorul inculpatei Lazãr Maria i-au promis unei persoane denuntãtoare – avocat – suma de 20.000 de euro pentru ca aceasta sã intervinã pe lângã tatãl sãu, procuror în cadrul unui serviciu teritorial din cadrul DNA si a-l determina sã dispunã o solutie într-un dosar penal în care inculpatul Florescu Marcel este cercetat în calitate de învinuit pentru sãvârsirea mai multor infractiuni economice. În data de 14 februarie 2007, cei doi inculpati au fost retinuti pentru sãvârsirea infractiunilor mentionate mai sus, urmând sã fie prezentati cu propunerea de arestare preventivã pentru 29 de zile la Tribunalul Bucuresti”, anunta DNA Bucuresti, drept ceea ce pãrea cea mai mare victorie în lupta împotriva coruptiei, din acel moment. Ulterior, lucrurile s-au complicat.

S-au întâlnit la Stâna Costesti

La momentul arestãrii celor doi afaceristi, procurorul DNA Corneliu Marian Gheorghitã avea în lucru un dosar economic care-l privea pe Marcel Florescu. Din informatiile ajunse ulterior în presã, Florescu si Lazãr ar fi încercat sã-l contacteze pe fiul procurorului, Bogdan Gheorghitã, avocat în Iasi, cãruia i-ar fi promis 20.000 de euro, pentru ca dosarul lui Florescu sã fie rezolvat favorabil la DNA. “Atunci când ne-am întâlnit, Bogdan Gheorghitã s-a prezentat ca avocat, nu ca traficant de influentã”, a spus Florescu, dupã arestare. Dosarul în cauzã era legat de o afacere mai veche, în care era implicat si Iulian Hadâmbu, dosar care s-a finalizat cu trimiterea în judecatã a celor doi, în august 2007. Procurorii DNA Bucuresti au spus cã, în cazul tentativei de mituire a fiului lui Gheorghitã, cea care l-a contactat pe avocatul iesean ar fi fost chiar Maria Lazãr, faptã care s-a petrecut în 24 noiembrie 2006. Florescu si Lazãr s-ar fi întâlnit la Stâna Costesti cu Bogdan Gheorghitã, au mai spus procurorii, si acolo s-ar fi discutat o serie de detalii “financiare”. Discutiile s-au întins pânã în ianuarie 2007. Pe 14 februarie, în acel an, Florescu a fost chemat la Politie pentru o problemã pe care o avea cu masina. A fost retinut pentru fapte de coruptie si trimis la DNA Bucuresti, alãturi de Maria Lazãr. Cei doi au stat închisi pânã în data de 1 mai 2007, când au fost eliberati si procesul s-a desfãsurat cu inculpatii în libertate.

Un dosar plimbat prin toatã tara

Initial, dosarul de coruptie a ajuns la Tribunalul Vaslui, dupã care s-a cerut strãmutarea acestuia, la o altã instantã. Înalta Curte de Casatie si Justitie (ÎCCJ) a decis mutarea dosarului la Tribunalul Cluj, care a ridicat problema de necompetentã, trimitând cauza spre judecare la Judecãtoria Cluj. De aici, a ajuns din nou la Vaslui, la Judecãtorie, s-a cerut strãmutarea, iar ÎCCJ l-a retrimis la Judecãtoria Cluj, unde pe 17 februarie, s-a dat si sentinta. “În baza art. 11 pct 2 lit a Cpp rap la art 10 lit d, Cpp achitã inculpatul FLORESCU MARCEL sub aspectul sãvârsirii infr. prev de art 6 ind 1 din Lg 78/2000 si inculpata LAZÃR MARIA, sub aspectul sãvârsirii infr. prev de art 26 Cp rap la art 6 ind 1 din Lg 78/2000. În baza art 357 al 2 lit b, Cpp ia act cã inculpatii au fost retinuti si arestati în cauzã în perioada 14.02.2007-01.05.2007. În baza art. 192 al 3 C.p.p. cheltuielile judiciare efectuate de stat, în sumã de 3000 de lei rãmân în sarcina acestuia. Cu recurs”, se aratã în sentinta publicatã în dosarul 9951/211/2009. Ce urmeazã? “Astept solutia instantei, dupã care, mã voi îndrepta împotriva celor care m-au vrut arestat. S-a tot încercat arestarea mea si, acum patru ani, au reusit. Acum, mã voi îndrepta eu împotriva celor care au dorit sã fiu arestat, pentru cã institutiile statului au fost manipulate, în cazul meu”, a spus asearã, Florescu, care s-a bucurat foarte tare de aceastã sentintã.

Dosarul Florescu-Hadâmbu, cheia de boltã a afacerii

Cazul lui Florescu a pornit de la un dosar pe care DNA îl instrumenta în 2006, procurorul de caz fiind Corneliu Marian Gheorghitã. În august 2007, procurorii anticoruptie i-au trimis în judecatã pe Marcel Florescu si Iulian Hadâmbu, pentru mai multe capete de acuzare, toate în legãturã directã cu infractiunile de coruptie prevãzute de Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie. Din probele administrate a rezultat cã, “în perioada 2002-2005, Marcel Florescu, în calitate de administrator al S.C. Prodloial S.R.L. Negresti, a cesionat fictiv firma cãtre un cetãtean din Republica Moldova, dupã care a continuat sã o administreze în fapt, în scopul spãlãrii de bani si al evaziunii fiscale. Prin intermediul firmei mentionate, au fost introduse în tarã, fãrã documente de provenientã, 2800 tone de îngrãsãminte chimice. Aceste mãrfuri au fost integrate în circuitul comercial prin intermediul mai multor firme pe care le administrau inculpatii, în cadrul unei operatiuni de tip „suveicã”. Prin aceasta, au mãrit artificial cifra de afaceri, au majorat cheltuielile reale si au obtinut profituri însemnante. Totodatã, cei doi inculpati au determinat aprobarea unor deduceri de T.V.A. în temeiul unor operatiuni comerciale fictive. În activitãtile infractionale, au fost angrenate alte câteva zeci de persoane, functionari publici si salariati ai unor societãti comerciale, introduse în circuitul comercial în scopul de a asigura spãlarea de bani.

Participatia penalã a acestora a fost limitatã, deoarece nu au cunoscut amploarea faptelor, motiv pentru care au fost sanctionati administrativ. Prin manoperele frauduloase descrise, bugetul de stat a fost pãgubit cu suma totalã de 75.322.395.504 ROL (aproximativ 2.035.740, 4 EURO)”.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.