spot_img
spot_img
2.5 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Minunile de la Botesti

- Advertisement -

Cei mai buni dintre cei mai buni!

TOP În urma Evaluãrii Nationale, a fost stabilit topul celor mai buni absolventi de gimnaziu din judetul Vaslui. Este vorba de primii zece, dar la fel de meritosi sunt si altii care au terminat acest examen cu note mari. Interesant este cã, în acest top, se aflã si douã eleve din mediul rural, ambele provenind din aceeasi scoalã, de la Botesti. Nu au frecventat scolile de top din judet, nu au avut parte de meditatii de la profesori bine cotati. Mai mult decât atât, una din profesoarele care au contribuit la performantele lor este pensionarã!

An de an, cei mai buni absolventi de gimnaziu proveneau de la scolile “înalte” din municipiile din judet. În acest an, însã, douã fete de la Botesti au dat peste cap ierarhia. Roxana si Alecsandra au învãtat în satul natal, cu profesori din comuna lor. Asta nu le-a împiedicat sã obtinã la Evaluarea Nationalã note mai mari decât orice elev din municipiul-resedintã de judet. Mai mult decât atât, una din profesoarele care a contribuit la aceste performante, Emilia Sandu, este pensionarã si a mai activat încã un an, la insistentele directorului de scoalã din comunã. În aceste conditii, cele douã “ minuni” de la Botesti au reusit sã ia note mai bune decât toti elevii din Vaslui, elevi care au terminat scoli “de top” cu profesori “minunati”.

Cum se explicã misterul

Profesoara de matematicã a acestor douã eleve, Emilia Sandu, considerã cã meritul apartine exclusiv fetelor. “ As fi mers cu ele si la Bucuresti având convingerea cã pot intra în orice liceu din tarã. Sunt fete care au muncit mult, care rezolvau probleme chiar si în pauzã si care sunt constiente cã viitorul lor depinde de munca lor de acum. Sunt mândrã de ele asa cum sunt mândrã si de o altã elevã care a luat tot nota maximã, 10, la proba de la Matematicã, Oana Blagoci”, ne-a declarat profesoara de matematicã Emilia Sandu, cea care, alãturi de profesoara de Limba si literatura românã Ioana Ionescu, a contribuit la aceastã performantã.

Mariciuc Grigore, numãrul unu din judet

“Nu pot spune cã mi-am sacrificat copilãria, am avut si timp liber, dar rezultatele au venit în urma unei munci sustinute, uneori asidue. Un rol important în formarea mea l-au avut pãrintii, care m-au ajutat si sustinut si profesorii de la scoala <<Mihai David>> din Negresti, în special învãtãtoarea mea, Mona Calciu, care mi-a însuflat dragostea de carte. Aveam si timp liber, dar marea parte era dedicat activitãtilor extrascolare: olimpiade, concursuri, la care participam cu plãcere. Ca pasiune, am sportul, tenisul de câmp, voleiul, dar si pescuitul sau drumetiile, cãrora reusesc sã le fac loc în program, în special în vacante”, povesteste Grigore Mariciuc, cel mai bun elev care a absolvit în acest an ciclul gimnazial, media generalã, incluzând notele primite la cursul national de evaluare, fiind 10!

Provenind dintr-o familie de intelectuali, tatãl, profesor de filozofie si fost sef al ISJ Vaslui, mama, economistã, a fost învãtat de mic despre valorile si importanta educatiei. Doreste sã urmeze în continuare cursurile Grupului Scolar Industrial “N. Iorga”, din Negresti, având încredere în profesionalismul cadrelor didactice care predau acolo, în cea mai mare parte tinere, bine pregãtite, care sunt mai aproape ca vârstã de generatia tânãrã, astfel întelegând telurile si aspiratiile adolescentilor. “Visul meu, de mic copil, este sã fac medicinã, pentru a-mi putea ajuta semenii. Atât de pe bãncile scolii, cât si mai târziu, o sã încerc sã aduc cât mai multe diplome sau medalii orasului, judetului si tãrii mele, pentru ca oamenii sã vadã cã nu conteazã unde sau cu cine am învãtat, ci doar rezultatele sunt importante. Nemultumirea mea este cã, din pãcate, valorile intelectuale, sportive, sau din alte domenii, nu sunt recunoscute si ajutate, iar statul nu este în stare sã le valorifice, nici mãcar prin construirea unor centre de excelentã, sãli de sport sau baze sportive.”

BICHINET JUNIOR : Aschia nu sare departe de trunchi!

Corneliu Bichinet junior, fiului vice-lui de la CJ Vaslui (cadru didactic la bazã), dupã terminarea probelor de evaluare, este al cincilea din judet în ierarhia la admitere la liceu. Provine de la scoala cu clasele I-VIII “Mihai David” din Negresti, ba, mai mult, spune cã-si va continua studiile liceale tot la el în oras, având încredere în probitatea liceului. Îi place matematica, limba englezã, si… acordeonul, la care studiazã de sapte ani. Boalã grea acest instrument, pentru cã si tatãl sãu exceleazã la acelasi aparat ! Este un adolescent absolut normal, care nu se dã în lãturi sã joace o miutã cu prietenii, sã stea pe calculator sau sã-si ajute mama în gospodãrie. Chiar el recunoaste cã nu pierde prea mult timp acasã cu cartea în mânã, doar cât îsi face temele si o scurtã recapitulare: “Prind foarte bine din clasã, sunt atent la ore, si acasã doar mã mai uit încã odatã. Nici materia, cel putin cea pe care am avut-o pânã-n clasa a opta, nu mi s-a pãrut din cale-afarã de grea, dar am avut si norocul sã am parte de profesori foarte buni, care stiu sã explice pe întelesul tuturor fiecare subiect”, povestea Corneliu Bichinet junior, care, dupã terminarea probelor de evaluare, este al cincilea din judet în ierarhia la admitere la liceu. La scoala cu clasele I-VIII “Mihai David” din Negresti, l-a avut ca diriginte si profesor de matematicã pe Vasile Popa. Una dintre pasiunile sale este acordeonul, instrument la care cântã de 7 ani, sub conducerea compozitorului Marcel Iorga. “Instrument complex, la care se pot cânta mai multe genuri muzicale, m-a atras dintotdeauna, mai ales cã si tata cântã la acordeon. Ca materie preferatã de scoalã rãmâne matematica, tocmai de aceea voi merge mai departe la liceu la sectia de Matematicã -Informaticã de aici din Negresti, de la Grupul Scolar Industrial. Dupã aceea, mã gândesc sã fac facultate, ceva legat de economie, chiar dacã tata e de meserie profesor, dar parcã cadrele didactice nu sunt plãtite chiar asa de bine…”se confeseazã tânãrul Bichinet.

“Fiului meu, Corneliu, i-a plãcut dintotdeauna cartea si niciodatã nu ne-a cerut, mie sau sotiei, ajutorul. Îsi fãcea singur temele, singur îsi impunea ritmul învãtãturii si nu am avut niciodatã motiv sã-l controlez, am avut încredere deplinã în el. Pasiunile lui au fost întotdeauna matematica, engleza si acordeonul. La un concurs national de matematicã, organizat de Ministerul Educatiei anul trecut, din 7800 de elevi, Corneliu a obtinut locul doi, asa cã nu mã mirã faptul cã rezultatele sale la învãtãturã si la examenul de evaluare l-au clasat între primii cinci cei mai buni elevi din judet. M-as bucura dacã Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui i-ar strânge pe cei mai buni 30 de elevi din întreg judetul într-o clasã de exceptie, pentru ca acesti copii foarte buni sã facã cu adevãrat performantã. Pentru doi-trei copii din mediul rural m-as angaja personal sã le sustin cheltuielile cu internatul si masa”, se lãuda Corneliu Bichinet, pãrintele.

„As dori sã le multumesc tuturor profesorilor”

Fostã elevã a Scolii numãrul 8 din Bârlad, Daliana este copil unic al unei familii de functionari la stat, în Bârlad, o familie modestã care este extrem de mândrã de ceea ce a „produs” – o minune de fatã frumoasã si desteaptã. Vrea sã devinã medic stomatolog, stie asta cu sigurantã. „Vreau sã urmez Colegiul National <<Gheorghe Rosca Codreanu>> din Bârlad, la sectia Stiintele Naturii. Nu mi-a fost greu în anii de gimnaziu, pentru cã mã concentram si învãtam mult din clasã, în mare parte. Muncesc mult si acasã, citesc, conspectez… Pãrintii mei sunt mândri de situatia mea scolarã, asta am si vrut, asa le multumesc eu lor pentru cã au grijã de mine. As dori sã multumesc tuturor profesorilor de la Scoala numãrul 8, pentru cã doar cu ajutorul lor am putut învãta atâtea lucruri noi si frumoase. Vreau sã devin medic stomatolog, asta cu certitudine si sper cã ne vom mai întâlni si cu alte realizãri, de care sã-i fac mândri pe pãrinti si pe profesorii mei”, a spus Daliana Moraru.

„Vreau sã fiu un medic bun!”

Pãrintii Iuliei Simiciuc, un medic de familie si o farmacistã, ar dori sã multumeascã prin intermediul cotidianului nostru, pentru rezultatele frumoase ale fetei lor, învãtãtoarei Lenuta Radu, care a îndrumat-o în primii ani de viatã si de carierã scolarã. Iulia Simiciuc, un copil de o modestie rar întâlnitã, ne-a mãrturisit cã vrea sã fie medic, ca tatãl sãu. Este un Scorpion care are ca pasiune fotografiatul si natura. Îi plac cãlãtoriile si lectura. Olimpicã la Educatie civicã, unde a ocupat locul trei pe judet, împreunã cu Diana Malanca, colega ei, pe care ar dori cu ardoare sã o mentioneze alãturi de ea. Iulia a luat anul acesta si locul trei pe tarã la concursul de chimie „Magda Petrovanu” si este sefa de promotie al Scolii nr. 9 „Manolache Costache Epureanu” din Bârlad. Vrea sã urmeze cursurile Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Bârlad, unde a optat pentru specialitatea Stiintele Naturii. „Nu vorbesc prea mult de felul meu si nu stiu ce sã vã spun. Cred cã scoala este un mod de viatã plãcut, tot ce învãtãm este un pas înainte în viatã si ca sã fii în frunte nu este prea usor. Trebuie multã muncã si asta chiar îmi place. Vreau sã fiu un medic bun, de aceea voi învãta mereu, la fel de bine ca si pânã acum”, ne-a spus Iulia Claudia Simiciuc, cea care este situatã pe locul 3 în top, cu media 9,97.

„Mi-ar plãcea sã fiu ziarist”

Clara Maria Bujoreanu, este si ea în top 10 al elevilor din judetul Vaslui, absolventi de gimnaziu. Pe locul 4 în top, cu media generalã 9.95, fostã elevã a Scolii numãrul 1 „Iorgu Radu” din Bârlad, Clara se afla ieri în drum spre Iasi, împreunã cu pãrintii. Ne-a spus totusi, telefonic, câteva din gândurile ei. Ca sefã de promotie a Scolii numãrul 1 din Bârlad, Clara vrea si ea sã urmeze cursurile Colegiului National „Gheorghe Rosca Codreanu”, specializarea Stiintele Naturii. „Nu stiu încã ce voi face mai departe, dar am ales Stiintele Naturii pentru cã am auzit cã aceastã specialitate are aria cea mai largã de optiuni în viitor: medicinã, biologie, protectia mediului etc. Îmi place foarte mult sã citesc, sã fac compuneri, Mi-ar plãcea sã fiu ziarist, de exemplu”, ne-a mãrturisit Clara Bujoreanu.

Andrada a salvat onoarea husenilor

CONTRAST Dacã anul trecut, în urma Evaluãrii nationale, elevii din Husi s-au întrecut în rezultate de exceptie, “adjudecându-si” chiar si cea mai mare mare medie de admitere la liceu din judet, iatã cã 2011 nu a fost la fel de rodnic! Însã Andrada, o elevã de la clasa specialã de informaticã a Colegiului National “Cuza Vodã” a salvat onoarea absolventilor de clasa a VIII-a din “orasul dintre vii”, clasându-se în “Top 10”, cu media 9,93.

CONCLUZII Husenii n-au strãlucit anul acesta la testele nationale, însã profesorii spun cã a fost doar o întâmplare, învãtãmântul de calitate de la Husi fiind deja o traditie incontestabilã. Spre deosebire de anul trecut, când eleva Andreea Hurdubae aducea multã mândrie în “orasul dintre vii’, cucerind prima pozitie în clasamentul absolventilor de clasa a VIII-a din judet, iar Oana Todeila era singura liceeanã care lua Bacalaureatul cu nota 10 pe linie, anul acesta husenii nu s-au regãsit pe podium, cel putin în urma testelor nationale. “Rezultatele au fost bune, dar sigur cã se poate si mai mult. Promovabilitatea a fost la cotele asteptate, dar performantele pe care le asteptam nu s-au prea concretizat. La anul vom munci mai mult si vom cere si elevilor mult mai multã concentrare”, au spus profesorii.

“Toti sunt buni, dar la testele nationale unii s-au concentrat mai mult, altii mai putin”

ÎNCURAJARE Onoarea învãtãmântului gimnazial husean a fost însã “salvatã” de Andrada Chelaru, o elevã de exceptie, de la clasa specialã de informaticã a Colegiului National “Cuza Vodã”. Andrada, recunoscutã pentru performantele sale scolare, notabile inclusiv la nivel national, a fost cea care, cu media 9, 93, a ocupat locul IX-a în clasamentul mediilor de admitere la liceu. “Andrada este un copil de exceptie. Ea face parte din clasa noastrã de Informaticã, o adevãratã pepinierã de copii pasionati de matematicã, fizicã sau calculatoare. Toti sunt buni, dar la testele nationale unii s-au concentrat mai mult, altii mai putin. Andrada meritã felicitãri si ea si pãrintii care o cresc frumos”, a spus profesoara Manuela Iacob, director al Colegiului National “Cuza Vodã” Husi.

Convingere: “Stiu cã dacã înveti, tot ce îti propui e simplu de îndeplinit”!

ASPIRATII Andrada Chelaru este un copil bun de dat exemplu! Întrebatã despre performantele sale scolare, ea are grijã sã îsi laude mai întâi profesorii si apoi pe ea. “Am avut profesori foarte buni. Profesorul meu de matematicã a fost Adrian Talasman, un cadru didactic de-o seriozitate si de-o dãruire cum rar gãsesti. La românã am avut norocul sã o am pe doamna profesoarã Lina Codreanu, iar dirigintã mi-a fost doamna profesoarã Georgiana Mocanu. Fiecare m-a ajutat sã învãt cât mai mult si le multumesc foarte mult”, spune Andrada. Îsi doreste sã rãmânã mai departe la Colegiul “Cuza Vodã”, profilul “matematicã-informaticã”. Vorbeste cu pasiuna despre visul sãu de a fi profesor universitar, despre pasiunea sa pentru matematicã, mostenitã de la mama, Mariana Chelaru, inginer constructor, dar si despre posiblitatea de a pleca, într-o zi, din România. “Nu m-as stabili niciodatã în altã parte decât în România. Eu nu cred cã România meritã pãrãsitã, doar pentru cã acum în tarã e un pic mai greu. As învãta în strãinãtate o perioadã, dar aici as vrea sã mã întorc mereu, pentru cã, pentru mine, România înseamnã… familia mea. Visez sã fiu profesor universitar într-o zi si stiu cã, dacã înveti, tot ce îti propui e simplu de îndeplinit”, crede Andrada Chelaru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

20 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.