spot_img
17 C
Vaslui
21-sept.-2024
spot_img

Ministerul Sănătăţii a început procesul de reorganizare a sistemului spitalicesc

- Advertisement -

Ministerul Sănătăţii va posta pe pagina de internet, la adresa www.ms.ro, lista cu unităţile sanitare propuse pentru comasare şi proiectul de hotărâre de Guvern privind dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice, care cuprinde şi lista unităţilor sanitare ce se vor reprofila, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul Attila Cseke.

El a precizat că, potrivit MS, dintre cele 435 de unităţi sanitare cu paturi care există în prezent atât în reţeaua proprie, cât şi în administrarea autorităţilor locale, 182 sunt propuse să rămână fără personalitate juridică şi să se reorganizeze în secţii exterioare. Dintre cele 182 de spitale, 111 unităţi sanitare vor fi comasate, iar restul de 71 sunt unităţi care se vor reprofila în cămine pentru persoane vârstnice sau centre de permanenţă.

Attila Cseke a precizat că reprofilarea sau comasarea celor 182 de unităţi sanitare este rezultatul unei evaluări pe care Ministerul Sănătăţii a realizat-o în colaborare cu direcţiile de sănătate publică şi autorităţile locale timp de mai multe luni de zile. El a explicat că, în ceea ce priveşte reprofilarea unităţilor sanitare, ministerele Sănătăţii şi Muncii vor desfăşura, în perioada 1 aprilie 2011 – 31 decembrie 2013, programul de interes naţional „Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice”.

Conform noului program, vor putea fi înfiinţate până la 71 de cămine pentru persoane vârstnice, prin reorganizarea de unităţi sanitare cu paturi în care vor primi asistenţă între 2.500 – 4.800 de persoane vârstnice. De asemenea, există posibilitatea ca o parte dintre aceste unităţi să fie reorganizate şi în centre de permanenţă în care să fie asigurată continuitatea asistenţei primare.

În prezent, conform datelor Ministerului Muncii, există doar 25 de cămine de bătrâni, cu 1.570 de paturi finanţate de la bugetul de stat şi autorităţile locale, 51 de unităţi pentru tratarea persoanelor cu afecţiuni psiholocomotorii şi încă 53 de unităţi finanţate de ONG-uri.

Attila Cseke a accentuat asupra faptului că „reorganizarea spitalelor este unul dintre cele mai importante obiective de anul acesta, determinat de funcţionalitatea sistemului şi de tratamentul corespunzător aplicat pacientului, şi mai puţin de problemele financiare, cu toate că şi acestea sunt importante”.

În Bucureşti, prin înţelegere cu primarul general al Capitalei, Spitalul Caritas va fi transformat în Cămin de bătrâni, fiind vorba despre o parte a spitalului construită de autorităţi şi nu de cea revendicată.

Ministrul a subliniat că personalul nu va fi disponibilizat.

De asemenea, el a adăugat că autorităţile locale vor decide în ce vor fi transformate spitalele propuse pentru desfiinţare – cămine de bătrâni, centre de permanenţă sau ambulatorii de specialitate.

Attila Cseke a accentuat că reorganizarea spitalelor trebuia făcută demult, pentru că în unele zone existau multe spitale care nu îşi demonstrau utilitatea neavând linii de gardă sau având doar o singură linie de gardă şi aceea cu o specialitate care nu ar fi de folos pacienţilor.

Ministrul Sănătăţii a precizat în conferinţa de presă că toţi asiguraţii vor trebui să aibă card de sănătate, pentru că altfel nu vor putea primi asistenţă medicală. El a spus că nu se gândeşte la o alternativă în afara cadrului cu cip şi că România trebuie să se alinieze cerinţelor Uniunii Europene.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.