spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Mii de tineri vor să fie studenţi în străinătate

- Advertisement -


Joi, în aula Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, a avut loc Târgul Educaţional RIUF 2015, cel mai mare eveniment educaţional din România şi Europa de Sud-Est, adresat tinerilor care vor să studieze în străinătate. Potrivit organizatorilor, numai la deschidere au venit peste 3.600 de tineri liceeni veniţi să afle ofertele reprezentanţilor a peste 40 de universităţi din Marea Britanie, Elveţia, Franţa, Olanda, Belgia, Danemarca dar şi România. Potrivit organizatorilor, taxele de şcolarizare ale universităţilor din străinătate sunt accesibile – de câteva sute de euro pe an – iar în unele cazuri studiile universitare sunt gratuite, aşa cum este cazul universităţilor din Danemarca. Pe de altă parte, taxele şcolare de câteva mii de euro sau lire, aşa cum sunt cele pentru iniversităţile din Olanda sau Marea Britanie, pot fi acoperite prin credite acordate studenţilor de guvernele ţărilor respective. Totodată, programul de studiu este astfel conceput încât studenţii să poată să îşi asigure cheltuielile cu masa şi cazarea prin lucru part-time.
“În prezent, peste 35.000 de tineri români studiază în străinătate, din care cei mai mulţi, 7.000, în Marea Britanie, 4.000 în Germania şi Franţa şi restul în Olanda şi ţările nordice, iar numărul celor care doresc să urmeze studii universitare în Europa este în creştere. Ceea ce demonstrăm noi prin numărul tot mai mare de tineri care învaţă în străinătate este că studiile în străinătate sunt accesibile”, spune Alexandru Ghiţă, preşedinte Educativa, organizatorul RIUF.

Motive pentru a studia în străinătate

Miile de tineri veniţi la RIUF au fost nu doar liceeni din Galaţi, ci şi din Brăila, Tulcea şi Focşani. Interesul lor pentru a urma o facultate în străinătate este argumentat simplu: “E mai bine în străinătate, te pregăteşti mai bine pentru viitorul loc de muncă, găseşti mai uşor un viitor loc de muncă, iar diploma de studii este recunoscută oriunde în lume”. În plus, în anumite cazuri, taxele de şcolarizare sunt… zero, aşa cum este cazul universităţilor din Danemarca sau Franţa, unde şcoala este subvenţionată de stat. În alte state, precum Marea Britanie, costurile de studiu pot fi acoperite parte printr-un loc de muncă part-time, parte prin sistemul de burse, care pot amortiza până la 30% din taxa de şcolarizare dar care pentru studenţii eminenţi pot însemna acoperirea integrală a taxei de şcolarizare.
Simţind concurenţa universităţilor din străinătate, la târgul educaţional RIUF au participat şi reprezentanţi ai universităţilor de prestigiu din România, care oferă tinerilor alternativa de a studia gratuit sau cu taxe anuale de câteva sute de euro, dar acasă. “Avem o ofertă variată de facultăţi, cu locuri gratuite, subvenţionate de stat sau cu taxă, o taxă care variază între 2.700 – 2.900 de lei pe an… Diplomele eliberate de noi sunt recunoscute oriunde în UE, conform legislaţiei europene, deci nu suntem deloc mai prejos decât universităţile din străinătate. Avantajul nostru este că oferim educaţie de bună calitate aici, acasă, în România”, spune Marian Crăciun de la departamentul servicii pentru studenţi al Universităţii Bucureşti.

sursa: http://www.monitoruldegalati.ro/

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.