spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Micii producãtori de lapte, afectati de normele europene

- Advertisement -

PROBLEME Micii crescãtori de animale care vând lapte în mod traditional nu-si vor mai putea vinde productia în piete începând cu anul viitor, în conditiile în care România este obligatã sã se alinieze la standardele impuse de Uniunea Europenã privind calitatea laptelui. Astfel, micii fermieri vor fi nevoiti sã-si achizitioneze mulgãtoare electrice si sistem de rãcire al laptelui, conditii care vor duce la scãderea considerabilã a profitului, având în vedere cã vânzãrile lor nu depãsesc 300 de litri pe lunã.

Începând cu anul viitor, micii crescãtori de bovine, care pânã acum vindeau lapte muls la mânã, vor avea interdictie în piete. Tãranii vor trebui sã se conformeze normelor europene în ceea ce priveste calitatea laptelui, fiind nevoiti sã-si achizitioneze mulgãtoare electrice si bazine speciale de rãcit laptele, dacã mai vor sã-si vândã productia. Noile reguli sunt cunoscute încã din 2007, însã statul român a obtinut pânã acum douã derogãri de la aplicarea lor pentru a permite pietei sã se adapteze noilor cerinte. „Pentru micii fermieri care merg cu laptele în piatã si care îsi vând surplusul va fi un soc. Acestia vor fi nevoiti sã-si achizitioneze instalatii speciale de colectare a laptelui. Cel mai ieftin rãcitor de 300 de litri costã aproximativ 3500 de euro, un cost pe care crescãtorii mici nu vor reusi sã-l amortizeze niciodatã. Solutia este constructia de astfel de rãcitoare la congruenta a douã sau trei ulite în fiecare sat, astfel încât laptele sã poatã fi depozitat acolo”, a spus Claudiu Frânc, presedintele Federatiei Crescãtorilor de Bovine. Impactul acestei mãsuri va fi unul major pentru micii fermieri vasluieni, în conditiile în care majoritatea dintre acestia nu detin astfel de instalatii.

Fermierii vasluieni nu au bani pentru mulgãtoare si rãcoritoare

Noua mãsurã a venit ca un trãsnet pentru micii producãtori vasluieni, care spun cã instalatiile sunt prea scumpe pentru ei, fapt care-i va determina pe cei mai multi sã renunte la aceastã activitate. Pe lângã aceste mãsuri, producãtorii vor fi nevoiti sã prezinte si un certificat de conformitate, bazat pe o serie de analize care costã aproximativ 200 de lei. Îndeplinirea acestor conditii înseamnã scãderea substantialã a profitului, având în vedere faptul cã vânzãrile lor nu depãsesc în medie 300 de litri lunar, ceea ce înseamnã încasãri de 1000-1100 lei lunar. Zilnic, zeci de tãrani din satele învecinate ale Husului vin sã-si vândã laptele în piete. Acestia sunt nemultumiti cã vânzãrile nu merg prea bine, iar prin urmare nu reusesc sã-si agoniseascã bani pentru mulgãtoare si rãcitoare de care vor avea nevoie începând cu anul viitor. „Cu banii câstigati din vânzarea laptelui abia dacã pot sã-mi câstig existenta. Am trei vaci, iar de pe urma lor nu scot mai mult de 1000 de lei profit lunar. De unde bani sã cumpãr mulgãtoare? Trebuie sã se gãseascã o solutie, cã altfel murim de foame”, a spus un fermier din Duda- Epureni.

Birocratie la „coada vacii”

Pe lângã obligatia producãtorilor de a-si achizitiona mulgãtoare electrice si rãcitoare pentru a putea vinde laptele, Guvernul le pregãteste o nouã loviturã. Începând din aprilie 2015, va intra în vigoare un proiect de act normativ prin care tãranii nu-si vor mai putea vinde laptele decât dacã, în prealabil, vor încheia un contract de vânzare-cumpãrare cu beneficiarul. Potrivit proiectului, tãranii care vor dori sã-si mai poatã vinde laptele, vor fi obligati sã respecte numeroase formalitãti birocratice. Astfel, acestia vor trebui sã întocmeascã o serie de acte în care se vor mentiona pretul, volumul, calitatea si compozitia laptelui crud livrat, conditiile de livrare, durata contractului, precum si normele aplicabile în caz de fortã majorã. În cazul nerespectãrii acestor norme, producãtorii vor fi pasibili de amenzi usturãtoare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.