spot_img
24.1 C
Vaslui
23-sept.-2024
spot_img

Medicii vasluieni se plâng: nu vom putea supravietui!

- Advertisement -

SUPÃRATI… Medicii de familie vasluieni considerã cã, dacã se va aproba introducerea noului mod de platã în sistemul sanitar, în functie de serviciile medicale prestate, ar putea ajunge la sapã de lemn! Multi spun cã oficialii de la Ministerul Sãnãtãtii nu recunosc, în acest moment, o serie de servicii medicale, darãmite sã se mai facã si plata pe total servicii.

Ministerul Sãnãtãtii intentioneazã sã regândeascã plata medicilor de familie per capita. Dacã acum acestia sunt plãtiti în functie de numãrul pacientilor înscrisi pe liste, acum se doreste sã se ia în considerare serviciul medical prestat, nu persoanele înscrise. Medicii de familie vasluieni considerã cã de fapt, se doreste falimentarea medicinii de familie, nu o reformã realã. “În principiu, la aceastã orã, plata se face în functie de numãrul persoanelor înscrise pe liste, la care se adaugã serviciile medicale prestate, care sunt plãtite foarte prost. Nu ne-am putea descurca întrucât nu vãd cum ar putea sã ajungã la o valoare care sã ne permitã sã mai functionãm. Fiecare medic de familie are de plãtit lunar salariatii din cadrul cabinetului, aparatura achizitionatã în rate, iar în conditiile în care aceste lucruri nu sunt bine puse la punct, cum ar fi baremurile gratuite de care beneficiazã un pacient nu se poate practica medicinã. Dacã ar fi sã fim plãtiti în functie de numãrul de consultatii oferite bolnavilor, ar trebui mai întâi renegociate contractele cadru”, a declarat Gabriel Bahrim, medic de familie în localitatea Zãpodeni. “Ei deja nu recunosc o gamã de servicii medicale pe care noi le efectuãm! Sunt sigur cã va fi si mai aleatorie treaba. Dacã un medic de familie este solicitat în toiul noptii, nu mai este timp sã-l înregistreze pe cel cãruia i-a acordat asistenta medicalã. Dacã se va adopta aceastã reformã în sistemul sanitar, riscãm sã nu mai mâncãm pâine, ci mãtrãgunã. Nu suntem de acord, dar nu avem ce sã facem. Nimic nu recunoaste Ministerul Sãnãtãtii! Mãcar în judetele defavorizate cum este si Vasluiul, sã fie mai multi medici de familie, ar trebui mãcar dublat numãrul doctorilor, având în vedere cã populatia e foarte bolnavã. Acordãm consultatii pe bandã rulantã, suntem obligati sã facem si treburile acestea, intrã în competenta noastrã”, este de pãrere Gabriel Bahrim, medic de familie în comuna Zãpodeni.

Alo, call-center? Am nevoie de un medic!

Medicii de familie vasluieni considerã cã un eventual call-center în sistemul sanitar ar fi o idee neinspiratã. Ministerul Sãnãtãtii doreste ca în fiecare judet sã fie înfiintat câte un call-center, de tip sistem de urgentã 112, la care cetãteanul sã poatã apela atunci când are nevoie de o consultatie de la medicul de familie, la ambulatoriul de specialitate sau la spital. “În ceea ce priveste acordarea de consultatii prin telefon, sunt sigur cã în strãinãtate este foarte bine reglementatã aceastã problemã. În cazul nostru, acest sistem nu ar face decât sã ne perturbe si mai mult programul de consultatiii. Sincer, mie mi se pare foarte greu sã tratezi o persoanã care nu se aflã în fata ta. Poti acorda anumite lãmuriri, recomandãri, însã, pentru problemele serioase de sãnãtate trebuie vãzut pacientul. Sincer, consider cã un astfel de sistem call- center nu va avea succes la noi”, este de pãrere Gabriel Bahrim, medic de familie în comuna Zãpodeni. “Toatã lumea stie numãrul meu de telefon mobil, asa cã functionez si eu tot ca un fel de call-center!”, a declarat Giani Chirvase, medic de familie în satul Ulea, comuna Bogdãnesti.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.