spot_img
spot_img
4.9 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

Medicii vasluieni, pe statul de plată al companiei Pfizer!

- Advertisement -

SPONSORIZĂRI… Mii de medici, farmaciști, asistenți, asociații profesionale, fundații și chiar spitale au beneficiat în ultimii ani de generozitatea companiilor producătoare de medicamente, suma acestor “sponsorizări” ridicându-se la zeci de milioane de euro. Chiar dacă legea definește clar colaborarea medic-companie pharma drept incompatibilitate, există foarte multe cazuri în care acest lucru este încălcat prin sponsorizări pe care cadrele medicale le primesc pentru a participa la diferite congrese, conferințe și simpozioane. Colaborarea cadru medical-companie farma este profitabilă pentru ambele părți. Producătorii sau distribuitorii de medicamente au ocazia să-și promoveze produsele direct la cei care au atribuția prescrierii, iar cadrele medicale au posibilitatea să participe gratuit la diferite evenimente științifice sau își pot rotunji veniturile din consultanță. Printre cei mai generoși sponsori ai medicilor este chiar compania Pfizer, care în această perioadă asigură vaccinul anti-COVID. Și deloc întâmplător, printre cadrele medicale care au beneficiat de aceste sponsorizări se află și specialiștii care ne vorbesc, în fiecare seară, la televizor despre “superbitatea” acestui vaccin. Potrivit datelor furnizate de Agenția Națională a Medicamentului, în ultimii ani, compania Pfizer a sponsorizat cu zeci de milioane de euro aproximativ 5000 de cadre medicale și instituții sanitare din toată țara, o mică parte din acești bani ajungând și în conturile unor medici vasluieni, cei mai mulți dintre ei de la Spitalul Municipal “Elena Beldiman” din Bârlad.

În luna mai 2016, procurorii DNA începeau urmărirea penală împotriva unei firme ce avea ca obiect de activitate servicii de import, distribuție și promovare a produselor farmaceutice, pentru comiterea a 77 de infracțiunii de dare de mită. De asemenea, patru reprezentanți cu funcții de conducere în societatea respectivă au fost cercetați pentru dare de mită. Pentru infracțiunea de luare de mită au fost cercetați 77 de medici specialiști oncologi din toată țara. Medicii primeau “recompense” de la firma respectivă, după ce prescriau pacienților anumite medicamente, comercializate de această companie. “În contextul în care concurența pe piața farmaceutică era puternică, a apărut necesitatea unor măsuri de natură să determine medicii să prescrie sau să îndrume pacienții spre medicamentele din sfera oncologiei distribuite de compania respectivă, cu depășirea limitelor permise de legea în domeniu. În consecință, în anul 2012, sub pretextul finanțării participării unor medici oncologi la un congres internațional, după o serie de discuții, persoane cu putere de decizie în cadrul societății comerciale au hotărât organizarea unei vacanțe în India pentru medici oncologi, urmând să suporte toate cheltuielile cu transport, cazare, masă și excursii pentru medici, iar în unele cazuri, și pentru membri din familiile medicilor în cauză. Oferirea acestei vacanțe avea ca scop stimularea ilicită a medicilor pentru a prescrie sau recomanda medicamentele distribuite de societatea comercială respectivă, cu încălcarea limitelor permise de Legea nr. 95/2006”, preciza conducerea DNA, la acea vreme. Dosarul a rămas în pom, iar “eroii în alb” și-au văzut în continuare de treabă după ce o parte a presei, sponsorizată de aceeași industrie pharma, a “bombardat” săptămâni întregi societatea civilă cu titluri gen “DNA lasă România fără medici”. 

“Propovăduitorii” vaccinului anti-COVID-19, Rafila și Cercel, printre cei mai sponsorizați medici de compania Pfizer

După aproape cinci ani de la acel dosar, problema sponsorizărilor cadrelor medicale a revenit din nou în actualitate, după ce chiar din interiorul sistemului s-a ‘sifonat’ informația potrivit căreia foarte mulți medici care azi laudă vaccinul Pfizer s-ar afla, de ani de zile, pe statul de plată al companiei respective. Deloc surprinzător, printre cele mai generoase sponsorizări au fost direcționate către Alexandru Rafila și Adrian Streinu Cercel, doi dintre medicii pe care îi vedem aproape zilnic la tv, vorbindu-ne despre cât de “superb” este vaccinul. Potrivit site-ului Agenției Naționale a Medicamentului, ONG-ul lui Rafila a primit în 2014 de la Pfizer un Grant de 44.847 lei și două sponsorizări de 22.137 lei, respectiv 31.293 lei, iar Adrian Streinu Cercel a încasat de la Pfizer pentru “Activitate de conferențiere/Consultanță” sumele de 2.200, 2.225, 2.250, 2.250, 2.250 (de trei ori la fel) și 4.400 lei. Asociația Societatea Română de Microbiologie condusă de Alexandru Rafila apare în 2015 cu 17 contracte de sponsorizare de la BigPharma: Sanofi, Merck, Glaxo, Abbvie, Johnson și, bineînțeles, Pfizer. Cu natura declarată “sponsorizare mijloace financiare”, sumele în jurul cărora se învârt sponsorizările sunt de la 4000 la 48.000 lei. De la Pfizer, Societatea lui Rafila a încasat în martie-aprilie 2015 suma de 25.200 lei, în septembrie 22.500 și în noiembrie “doar” 4443,40 lei. Conform datelor transmise de Pfizer la Agenția Națională a Medicamentului, în 2016, familia Cercel a primit, pe persoană fizică, 8672 lei, 3403 euro și 2821 dolari americani. În 2017, compania Pfizer a sponsorizat 3047 medici, instituții și organizații medicale din România. În anul 2018, familia Streinu declară 25 de sponsorizări, iar sponsorii declară 53 de sponsorizări dintre care 16 cu Pfizer, în valoare totală de 35.075 lei. Tot în 2018, compania Pfizer își reia sponsorizările către Societatea lui Rafila și îi livrează peste 92.000 de lei. Totalul sponsorizărilor primite de familia Streinu Cercel de la Pfizer pe 2019 este de 3192,97 euro cu “onorarii servicii consultanță (speaker)” urcate de la 2700 la 5400 per susținere alocuțiune, în total 37.800 lei pe PFA. În 2019, ONG-ul lui Rafila are 13 sponsorizări de la BigPharma, dintre care trei de la AstraZeneca și trei de la Pfizer. AstraZeneca a cotizat cu 28.505, 31.055 și 21,492 lei, iar Pfizer cu 20.000, 46.890 și 48.000 lei. Conform acelorași surse, compania Pfizer a sponsorizat în anul 2019, nu mai puțin de 3847 de medici, ONG-uri și instituții medicale din România.

Sponsorizările Pfizer au ajuns și la medicii din județul Vaslui

Din 2016 și până în 2019, compania Pfizer a făcut sponsorizări de aproximativ 7000 de euro pentru șapte medici din județul Vaslui, după cum urmează: în 2016, dr. Mihaila Georgiana, specialitatea Dermato-Venerologie, de la spitalul “Elena Beldiman” primește o sponsorizare de 151 de lei pentru un “eveniment științific” și 3190 de lei pentru “conferențiere”. În același an, dr. Camelia Bursuc, specialitatea Medicină Internă, de la Spitalul Județean Vaslui primește trei sponsorizări din partea Pfizer, în valoare totală de 2.826 de lei, pentru trei evenimente medicale, dr. Mihăilă Cătălin Vasile de la “Elena Bediman” 2252 de lei pentru participarea la un eveniment medical, iar dr. Dediu Cătălina, specialitatea Cardiologie, 2700 de lei pentru “Activitate de conferențiere/consultanță”. În anul 2017, Pfizer face șapte sponsorizări în județul Vaslui, în valoare totală de 7.333 de lei, către dr. Mihăilă Georgiana (2087 lei), dr. Dediu Cătălina (3258 lei), dr. Adoamnei Otilia Mihaela, specialitatea Endocrinologie, (1298 lei) și dr. Mihaila Cătălin-Vasile (690 lei). Banii au fost dați pentru participarea la diferite evenimente medicale sau pentru activitatea din cadrul unor conferințe. În anul 2018, compania Pfizer a făcut sponsorizări de 15.847 de lei către trei medici din județul Vaslui: dr. Mihaila Georgiana (9750 lei), dr. Marcu Daniela (420,50 lei) și dr. Timofte Gianina-Irina (5677 lei). În anul 2019, compania pharma a făcut o singură sponsorizare, către dr. Mihăilă Cătălin- Vasile, în valoare de 359 lei, pentru participarea la un eveniment medical. 

Noul medic, între tămăduitor și agent de vânzări

Industria BigPharma sponsorizează, de zeci de ani, tot felul de activități, manifestări și programe la care iau parte medicii sau chiar instituțiile medicale. Că vorbim de Ortopedie, Medicină Internă, Oncologie sau Neurologie, aproape toate evenimentele sunt susținute financiar de industria farmaceutică. Totul în numele cunoașterii și aprofundării. Nu e un lucru rău, ba din contra, specializarea oricărui profesionist este chiar indicată. Numai că în ultima perioadă, din ce în ce mai mulți medici par să fi renunțat la halat și stetoscop pentru a deveni agenți de vânzări ai vaccinului produs de compania Pfizer. Aceștia îndeamnă populația să se încoloneze pentru vaccinare, deși nu acesta este rolul unui medic. Niciunde în jurământul lui Hippocrate nu scrie că medicul trebuie să facă reclamă și să încurajeze pe cineva la o activitate care trebuie să fie opțională, făcută din proprie convingere de fiecare cetățean. Cu treizeci de ani în urmă, Henry Gadsden, managerul colosului farmaceutic “Merck”, se destăinuia revistei “Fortune”, arătându-și dezamăgirea că uriașul potențial de producție al firmei sale este destinat doar bolnavilor. El visa ca “Merck” să devină un fel de “Wrigley” și, după modelul marelui producător și distribuitor de gumă de merstecat, să vândă medicamente “la toată lumea”, inclusiv oamenilor sănătoși. Trei decenii mai târziu, visul răposatului Gadsden pare să devină realitate. Strategiile de marketing ale marilor companii farmaceutice țintesc din ce în ce mai agresiv către oamenii sănătoși, cu largul concurs al medicilor care în fiecare an primesc sponsorizări generoase pentru a ne prezenta minunata lume nouă.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.