Câteva nuci sunt de departe o alternativã mult mai bunã pentru biscuiti, covrigei sau sticksuri pentru rontãitul dintre mese. Sunt mult mai hrãnitoare, energizante si ne protejeazã sãnãtatea în multiple feluri.
De foarte multe ori, alimentele simple sunt si cele mai bune. Acesta este cu sigurantã cazul nucilor în care natura a pus un pachet aproape perfect de proteine (15 g/ 100 g), grãsimi sãnãtoase (60 g), fibre (2,4 g), antioxidanti, precum si multe vitamine (A, B, C, E si P) si minerale (sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, fosfor, sulf, fier, cupru, zinc si iod). Dintre cele mai cunoscute proprietãti ale acestor fructe, cea mai popularã este aceea avutã asupra functiilor cerebrale. De altfel, chiar forma miezului i-a fãcut pe oameni, încã din Antichitate, sã declare nucile alimentele creierului. Observatiile empirice au fost demonstrate apoi prin studii stiintifice care au confirmat efectul benefic al nucilor în ceea ce priveste eliminarea „golurilor de memorie” si potentarea capacitãtilor intelectuale. Avantajele includerii nucilor în dietã nu se opresc însã aici, pentru cã ele detin cu mult mai multe virtuti, si anume:
- Previn aparitia atacului vascular cerebral, atunci când sunt consumate, într-o cantitate de opt pe zi, aratã un studiu realizat de cercetãtorii americani de la Barcelona’s Hospital Clinico.
- Reduc riscul de diabet de tip 2. Probabilitatea de face diabet zahart scade cu 30% la persoanele care consuma cel putin 30 g nuci pe zi, de 5 ori pe sãptãmânã. Grãsimile mono si polinesaturate amelioreazã sensibilitatea la insulinã.
- Mentin ochii sãnãtosi – un consum bogat de nuci, asigurã oftalmologii americani la Brigham Young University, împiedicã distrugerea fotoreceptoarelor, cele mai importante celule ale retinei, reducând semnificativ riscul de a dezvolta AMD (degenerarea macularã provocatã de îmbãtrânire).
- Cresc fertilitatea bãrbatilor. Cercetãtorii americani de la Universitatea din California au constatat cã nucile, consumate des, cresc considerabil atât cantitatea, cât si calitatea spermei.
- Trateazã tulburãrile de ritm cardiac. Efectul benefic este datorat prezentei acidului alfa linoleic în compozitia lor.
- Amelioreazã bolile de stomac si intestine: ulcere, dispepsii, iritatii, pirozis, diaree, constipatie.
- Regleazã functiile endocrine, fiind utile în caz de tulburãri ale hipofizei si insuficientã suprarenalã, tulburãri de ciclu menstrual, dar si la menopauzã.
- Protejeazã sãnãtatea oaselor si a dintilor, datoritã continutului bogat de fosfor.
- Combat cancerul de prostatã. Cercetãtorii de la University of California din Davis au descoperit cã nucile reduc nivelul factorului de crestere de tip insulinic 1 (IGF-1), care are un rol în declansarea cancerului la prostatã.
- Feresc femeile de cancerul mamar. Cercetãtorii de la Universitatea Harvard au constatat cã un consum regulat de nuci – douã sau mai multe portii pe sãptãmânã -, scade riscul de cancer la sân cu pânã la 36%.