spot_img
spot_img
4.3 C
Vaslui
29-nov.-2024
spot_img
spot_img

Medicamente pentru morți

- Advertisement -

Zombi beneficiază de rețete compensate / Neglijență sau fraudă?

* Prejudiciu de 26.000 de lei pentru medicamente oncologice ridicate în numele unor decedaţi

Raportul Corţii de Conturi făcut public zilele trecute aduce în faţa opiniei publice cazuri de “zombi” care au continuat să-şi ia medicaţia chiar şi după ce au fost răpuşi de cancer. Dincolo de umorul negru există cruda realitate, care arată că “se calcă peste cadavre” pentru obţinerea unor sume frumuşele prin vânzarea unor produse foarte scumpe, cerute pe piaţa neagră.

” Curtea de Conturi a depistat că anumite farmacii au validat nelegal prescripţii medicale în valoare de 26.000 de lei pe coduri numerice personale care au aparţinut unor persoane care erau decedate la data prescrierii cât şi la data eliberării medicamentelor; suma a fost imputată şi recuperată”, ne-a declarat juristul Radu Firăstrău, preşedintele director-general al Casei de Asigurări de Sănătate Neamţ.

La nivel de ţară, valoarea totală a reţetelor eliberate pe coduri numerice personale de morţi se ridică la peste 162.000 de lei. Prejudiciul total estimat de Curtea de Conturi în urma controalelor la Casele de Asigurări de Sănătate, pe acest palier, depăşeste 7,4 milioane de euro.

La nivel judeţean, o altă problemă identificată şi taxată a fost aceea a eliberării de medicamente oncologice de către medicii de familie, deşi aceştia nu aveau acest drept. Aici, valoarea produselor farmaceutice prescrise “după ureche” fiind de câteva milioane de lei.

“Este vorba despre prescripţii emise, contrar prevederilor legale, de către medicii de familie care nu aveau contract încheiat pentru prestarea de servicii în cadrul programelor naţionale de sănătate; ca exemplu, vă pot spune că un bolnav luat în evidenţe de un oncolog de la Iaşi a continuat treatamentul în Neamţ, însă, în loc să se ducă la un specialist, i-a fost mai comod să meargă la medicul de familie. Sigur că doctorul ar fi trebuit să-şi ştie competenţele, conform contractului semnat cu Casa de Sănătate”, a mai spus Radu Firăstrău, şeful CAS Neamţ.

Preşedintele CAS Neamţ susţine că, de la implementarea reţetei electronice, nu mai este posibilă eliberarea de medicamente pentru persoane decedate, având în vedere că farmaciştii pot vedea imediat inadvertenţele, aşa încât nimeni nu mai poate da vina pe “mort”.

Geanina NICORESCU

Cititi: http://ziarulceahlaul.ro/medicamente-pentru-morti/

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.