spot_img
spot_img
4.3 C
Vaslui
29-nov.-2024
spot_img
spot_img

Marti, 13: ceasul rãu, pisica neagrã! De la IGSU, sfaturi cum sã nu luati foc!! (VIDEO)

- Advertisement -

SFATURI UTILE… Multe persoane sunt superstitioase si considerã ziua de „Marti, 13″ o zi cu ghinion, dar se întâmplã ca uneori sã ne facem si singuri „ghinionul” prin faptul cã nu suntem destul de bine informati. De aceea, la nivelul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgentã (IGSU) s-a stabilit ca, de fiecare datã când ziua de 13 picã martea, aceasta sã fie „Ziua dedicatã Informãrii Preventive„. Cadrele Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã „Podul Înalt” al judetului Vaslui vor distribui cu aceastã ocazie flyere si pliante care contin mãsuri si reguli de prevenire a incendiilor, cât si diverse informatii legate de adoptarea unui comportament corespunzãtor în cazul producerii unor situatii de urgentã. Activitãtile ce au loc în aceastã zi urmãresc constientizarea cetãtenilor asupra pericolelor la care sunt expusi prin nerespectarea mãsurilor de prevenire a diferitelor situatii de urgentã si familiarizarea acestora cu regulile de comportare menite a le proteja viata si bunurile.

În prezent, la nivel national, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgentã deruleazã campanii de informare si pregãtire a populatiei pentru diferite situatii de urgentã. Dintre acestea amintim Campania R.I.S.C., o campanie care atrage atentia asupra exploatãrii în conditii de sigurantã a instalatiilor electrice si a celor de gaz si  „Nu tremur la cutremur” – o campanie de informare si pregãtire a populatiei în cazul producerii unui seism. Câteva recomandãri din cadrul Campaniei R.I.S.C.:

Nu folositi improvizatii la instalatii si aparate; Nu lãsati mijloacele de încãlzire în functiune nesupravegheate; Nu utilizati cosurile de fum cu defectiuni; izolati-le fatã de materiale combustibile; Verificati si curãtati cosurile de fum obligatoriu înaintea sezonului rece si ori de câte ori este nevoie; Nu suprasolicitati instalatia electricã prin folosirea simultanã a mai multor aparate electrice de mare putere; Nu folositi sigurante fuzibile supradimensionate; Nu lãsati copiii sã se joace în apropierea instalatiilor electrice sau a stâlpilor de electricitate; La aprinderea focului se respectã principiul „gaz pe flacãrã”. Întâi se aprinde flacãra apoi se deschide robinetul de gaz.

Informatii utile

Anual, în România sunt înregistrate peste 5.500 incendii la locuinte, iar principalele cauze care duc la aparitia incendiilor sunt: cosul de fum defect sau necurãtat – 34%, instalatii electrice defecte sau improvizate – 22%, mijloacele de încãlzire – 17% si fumatul si focul deschis -13% . IGSU a încheiat în anul 2012, un parteneriat de colaborare cu E.ON România, intitulat „Împreunã pentru sigurantã”, ale cãrui principale obiective constau în derularea unor campanii de informare ce au ca scop informarea cetãtenilor asupra pericolelor la care se expun în cazul nerespectãrii mãsurilor si regulilor de comportare specifice situatiilor de urgentã, crearea comportamentului preventiv si atitudinii pro-active în rândul comunitãtii în vederea reducerii semnificative a numãrului de victime. În baza acestei colaborãri, cei doi parteneri au implementat deja la nivel national campaniile, „R.I.S.C. – Renuntã! Improvizatiile sunt Catastrofale” si „R.I.S.C. – Siguranta nu este un joc de noroc!”.

„Cetãteanul rãmâne veriga extrem de importantã în procesul de gestionare a situatiilor de urgentã. Rolul sãu devine unul major prin însusirea si aplicarea informatiilor care vin din partea institutiilor abilitate, manifestând responsabilitate în relatiile cu familia, comunitatea si mediul înconjurãtor.”, a precizat cpt. Dan Ionascu, ofiter de informare si relatii publice al ISU Vaslui.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.