spot_img
spot_img
1.8 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Mai mulţi suceveni au dat bani grei pe ţepe prin SMS, convinşi că au câştigat zeci de mii de euro sau BMW-uri

- Advertisement -

Cazul tânărului în vârstă de 30 de ani care a virat aproape 6.500 de euro în contul unui escroc, convins, printr-un SMS, că a câştigat 20.000 de euro, ajuns pe masa judiciariştilor de la Biroul de Investigaţii Criminale al Poliţiei municipiului Suceava acum câteva zile, nu este din păcate singular, alte înşelăciuni prin SMS mai fiind reclamate la Poliţia municipiului Suceava şi la Poliţia municipiului Rădăuţi.

Cele mai proaspete victime înşelate sunt din municipiul Suceava şi comunele limitrofe. După cum ne-a declarat comisarul Ioan Halaicu, şeful Biroului de Investigaţii Criminale al Poliţiei municipiului Suceava, de la începutului anului, structura pe care o conduce a primit patru plângeri de acest gen.

De departe, cel mai „şifonat” din aceste înşelăciuni a ieşit tânărul de 30 de ani despre care am relatat în ziarul nostru de ieri. Stelian O., din municipiul Suceava, a primit, pe 18 octombrie a.c., un SMS prin care era anunţat că a fost introdus în baza de date a unui concurs şi în urma tragerii la sorţi a fost declarat câştigătorul a 20.000 de euro. Dând dovadă de o naivitate dusă la extrem, acesta a acceptat condiţiile „organizatorului”, pe care chiar el l-a contactat telefonic, trimiţându-i patru comisioane obligatorii pentru a intra în posesia premiului. Victima a trimis banii prin Western Union, virând în contul escrocului nu mai puţin de 27.300 de lei, în jur de 6.400 de euro, adică o treime din inexistentul câştig, abia după ce a trimis a patra tranşă de bani acesta realizând că ceva nu este în regulă.

Exact după acelaşi tipar, la începutul acestui an, o femeie din Suceava a fost înşelată, e adevărat, paguba fiind mult mai mică, în jur de 2.000 de lei. De asemenea, a mai precizat comisarul Halaicu, alte două victime din Suceava au fost înşelate tot prin SMS, după un mod uşor diferit de operare, în sensul că au trimis codurile PIN ale unor cartele telefonice de reîncărcare, convinse că au câştigat mari premii.

„Rugat” prin SMS să aleagă culoarea maşinii câştigate

„Mesajele tip SMS trimise îi anunţă pe oameni că au câştigat premii foarte mari, zeci de mii de euro ori maşini, Dacii Duster sau BMW-uri. Nu sunt după un tipar anume, ci amintesc de concursuri organizate de firme inexistente. Am avut un caz în care o victimă care a intrat în jocul celui care a înşelat-o a primit un SMS în care a fost rugată să aleagă inclusiv culoarea maşinii câştigate, ori i s-a cerut să achite urgent valoarea unei taxe de înmatriculare pentru a intra în posesia premiului”, ne-a explicat comisarul Halaicu.

Înşelătorii de acelaşi gen au mai fost comise şi în alte judeţe din ţară, astfel că este posibil ca la mijloc să fie vorba de un individ care să aibă foarte multe victime la activ.

Poliţia reuşeşte să identifice autorii, însă banii se recuperează rar

Şi în zona Rădăuţi există persoane care au dat sute sau mii de lei din buzunar după ce s-au lăsat păcălite prin mesaje tip SMS, aici însă faptele fiind ceva mai vechi, de anul trecut şi din prima parte a acestui an.

După cum a precizat comisarul-şef Constantin Alistar, adjunctul şefului Poliţiei municipiului Rădăuţi, patru cazuri de înşelăciuni de acest tip au ajuns deja pe masa procurorilor.

Trebuie spus şi faptul că foarte probabil există şi victime care nu au apelat la poliţie, după ce şi-au dat seama că au fost înşelate din cauza naivităţii de care au dat dovadă, acestora fiindu-le ruşine să mai depună plângeri.

Poliţiştii ne-au spus şi cam care este de obicei finalitatea cazurilor de acest gen. De exemplu, toate plângerile instrumentate în ultimii ani la Biroul de Investigaţii Criminale al Poliţiei municipiului Suceava au fost rezolvate în sensul că autorii au fost identificaţi. Din păcate, însă, rar s-a întâmplat ca prejudiciile să mai fie recuperate, chiar şi parţial, de obicei escrocii „topind” repede sumele adunate de la creduli.

Pentru a nu cădea victime escrocilor de acest gen, oamenii sunt atenţionaţi că la nici un tip de concurs nu se cer coduri ale cartelelor SIM ori transferarea de sume de bani.

monitorulsv.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.