spot_img
14.8 C
Vaslui
02-nov.-2024
spot_img

MAFIA GULERELOR ALBE DE LA CONSILIUL JUDETEAN: MIHALACHI, LA PENSIE!

- Advertisement -

Cine l-a fãcut scãpat pe Dogaru, omul lui Marian?

SCANDALOS… Magistratii ieseni au decis ca „lotul Vaslui”, respectiv fostul presedinte al CJ Vaslui, fostul sef al ARR, plus alti doi functionari implicati în scandalul traseelor interjudetene, sã execute pedepse cu suspendare, desi procurorii anticoruptie pãreau sã aibã probe destul de solide când i-au trimis în judecatã. Procurorii DNA Iasi au sustinut cã atribuirea traseelor de transport public judetean de persoane, în perioada în care Mihalachi era presedintele Consiliului Judetean, s-a fãcut prin încãlcarea atributiilor de serviciu si a legislatiei în vigoare, fiind înlãturate unele societãti comerciale, operatori de transport public rutier, de la atribuirea unor trasee de transport, firme care au cîstigat licitatiile în mod legal si au fost împiedicate sã participe la alte licitatii. Procurorii au sustinut, în permanentã, cã Mihalachi si ceilalti inculpati au creat un avantaj patrimonial injust pentru operatorii favorizati, în sumã totalã de 2.659.845 lei, reprezentând sumele obtinute din operarea traseelor atribuite nelegal. Ori, sentinta datã de Tribunalul Iasi nu numai cã nu-i condamnã pe cei patru inculpati la pedepse cu executare, dar pare sã ignore total prejudiciul initial, de 600.000 de euro. Mihalachi si ceilalti inculpati vor plãti câte 1.500 de lei cheltuieli de judecatã, plus 6.000 de lei, cãtre firmele care au depus plângere. Scapã, în mod ciudat, si un personaj controversat din Husi, care era consilier judetean în vremea în care Mihalachi era presedintele Consiliului Judetean, Cãtãlin Dogaru. În 2008, când s-au petrecut faptele, Mihalachi si Dogaru au avut un fel de întelegere secretã, prin care anumite firme erau favorizate, iar traseele de transport judetene ajungeau la firma condusã de tatãl lui Cãtãlin Dogaru. Un „amãnunt” care pare sã fi scãpat procurorilor anticoruptie, în toti acesti ani. Mihalachi pleacã la pensie, în mod rusinos, înainte de terminarea mandatului – în cazul în care procurorii DNA nu atacã sentinta Tribunalului Iasi!

Vasile Mihalachi ar fi trebuit sã-si dea demisia din functia de la judet, de mai bine de sase ani, dupã ce a fost trimis în judecatã de DNA. Ca presedinte de Consiliu Judetean, Mihalachi a favorizat în mod cert unii transportatori, în dauna altor firme care ar fi avut dreptul sã câstige traseele. Acele firme, care au depus plângere la DNA Iasi, au fost eliminate în mod nelegal, fapte constatate în ancheta care a durat aproape un an de zile. Vasile Mihalachi, în calitatea sa de presedinte al CJ Vaslui, conducea si destinele comisiei pentru acordarea licentelor de transport la cursele judetene de cãlãtori, din care fãceau parte doi sefi din Autoritatea Rutierã Românã, Liviu Butnaru, director, si Dãnut Ropotã, membru. În aceeasi comisie era si un director de la Consiliul Judetean, acum la LDP Vaslui, Vasile Vieriu, care nu ar fi avut curaj sã crâcneascã în fata sefului sãu direct. Este vorba de Comisia paritarã pentru atribuirea traseelor de transport public judetean de persoane, al cãrei sef era Vasile Mihalachi, comisie incriminatã de firmele de transport care au fãcut plângerea la DNA Iasi. Când s-a auzit cã dosarul de la DNA Iasi va ajunge în instantã, Liviu Butnaru, directorul Autoritãtii Rutiere Vaslui, a fãcut un gest de normalitate si si-a dat demisia din functie, spunând cã vrea sã aparã în fata instantelor ca un simplu cetãtean. Ar fi fost normal ca si Mihalachi sã-si dea demisia din functia detinutã la judet si sã astepte decizia instantelor de judecatã, timp în care ar fi putut sã trãiascã din pensia obtinutã dupã anii de muncã. Dar, nu a fãcut-o, pentru cã i-a fost mult mai bine sã câstige o pensie de peste 3.000 de lei, plus o indemnizatie de 5.000 de lei, la Consiliul Judetean, decât sã trãiascã numai din pensie…

Iatã ce sentinte au încasat cei patru „grei” de la Vaslui, dar si sumele absolut infime, considerate drept daune materiale!

Magistratii Tribunalului Iasi nu au fost de acord cu schimbarea încadrãrii juridice a faptelor, asa cum fuseserã formulate de cei patru inculpati, din „abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacã functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial” în „neglijentã în serviciu”. Din motive de neînteles, magistratii Tribunalului din Iasi au constatat cã legea penalã mai favorabilã acestora este legea veche, respectiv Codul penal din 1969. Pedepsele au fost si ele destul de blânde, date fiind sentintele pronuntate de magistrati: Liviu Butnaru, fostul sef al ARR Vaslui, a primit trei ani închisoare, cu suspendare, pentru sãvârsirea infractiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor; Vasile Mihalachi – doi ani de închisoare, cu suspendare; Vasile Vieriu – un an de închisoare, cu suspendare; Dãnut Ropotã – un an de închisoare, cu suspendare. Pe baza vechiului Cod Civil, au fost respinse ca nefondate actiunile civile formulate în contradictoriu cu cei patru inculpati de cãtre SC. FYA TRANS S.R.L., reprezentatã legal prin administrator Paul Emanuel Arcip; S.C. INTERONYTRANS S.R.L. Husi , cu sediul în Husi , reprezentatã prin administrator Ioan Dominte Ioan; Neculai Perju, în nume propriu si în calitate de succesor al persoanei vãtãmate S.C. TURNECMAR S.R.L. Vaslui – entitate juridicã radiatã; S.C. GAFTON S.R.L. Vaslui, reprezentatã legal prin Stefan Gafton. Mihalachi, Butnaru si celelalte douã persoane implicate vor trebui sã achite 6.000 de lei cãtre firmele care au formulat plângeri la DNA, plus câte 1.500 de lei, fiecare, pentru cheltuieli de judecatã. Pentru fapte mult mai „blânde”, alte persoane care au ajuns în vizorul DNA sunt dupã gratii, numai cã „lotul Vaslui” a scãpat doar cu pedepse cu suspendare. Interesant este cã sentinta Tribunalului Iasi poate fi atacatã cu drept de apel în zece zile de la comunicare pentru reprezentantul Ministerului Public, inculpati, pãrti civile si persoane vãtãmate. Dar, are interesul Mihalachi sã mai atace o sentintã care îl lasã în libertate, în locul puscãriei, asa cum se astepta?

Incredibil: Cãtãlin Dogaru, personajul din spatele acestei afaceri penale, este în libertate!

Dincolo de toate aceste nume, care apar în dosarele de la instantã si DNA Iasi, sunt o serie de elemente grave, care ar fi meritat sã fie mai atent verificate de procurorii anticoruptie. Este vorba de unele personaje care au stat în spatele afacerii, persoane care decideau, în cârdãsie cu sefii Consiliului Judetean din acea vreme, cine sunt firmele care câstigã licitatiile la traseele judetene, dar care nu au fost niciodatã deranjate de Politie sau Parchet. Unul dintre ei este un personaj cunoscut în municipiul Husi, afacerist si politician cunoscut în oras, de numele cãruia este legat întreg scandalul. Este vorba de Cãtãlin Dogaru, cel care a fost implicat si în afacerea furtului de gaze din oras si care, în mod ciudat, a scãpat si de acea datã basma curatã. Scandalul traseelor judetene ilegale a pornit de la sesizarea unui administrator a unor societãti care au ca domeniu de activitate transportul judetean de persoane. Acesta, alãturi de alte persoane, au reclamat faptul cã au fost înlãturati, fãrã motiv, de la acordarea licentelor de transport, chiar dacã, în prima fazã, în urma licitatiilor, ar fi trebuit sã primeascã acele licente. Respectivul transportator fusese înlãturat de pe traseul pe care-l cîstigase în favoarea unei societãti husene, Autobuzul SRL, firmã condusã, pe atunci, de tatãl consilierului judetean din acea vreme, Cãtãlin Dogaru (PNL). Practic, pentru a-l „servi” pe consilierul liberal, presedintele de atunci al Consiliului Judetean Vaslui, Vasile Mihalachi, dãdea ordin directorului ARR, Liviu Butnaru, si celorlalti doi inculpati, sã-i atribuie societãtii lui Dogaru trasee judetene de transport persoane direct, fãrã vreo licitatie. În alte cazuri, pe trasee profitabile, brusc se acordau licente suplimentare, tot lui Dogaru, astfel cã transportatorii care aveau deja în exploatare traseul fie se retrãgeau, fie aveau pierderi însemnate. De ce Cãtãlin Dogaru nu a fost chemat sã dea declaratii, în toti acesti ani, sã spunã despre întelegerile sale secrete cu Mihalachi? Multã lume din judet stia cã Dogaru era cel care beneficia de pe urma alocãrii de trasee cãtre firma tatãlui sãu, cu „binecuvântarea” CJ, mai ales cã Mihalachi avea nevoie si de voturi în Consiliul Judetean, în mandatul 2004-2008. Nu ar fi trebuit chemat la declaratii si Dogaru, având în vedere cã era beneficiar indirect al traseelor alocate abuziv de Mihalachi? Cu sigurantã, însã, din motive care ne scapã, acesta stã si acum în libertate, chiar îsi doreste si un nou mandat de consilier local la Husi.

Unul dintre inculpati se duce la puscãrie: Vasile Vieriu era în perioada de     încercare într-un alt dosar! Butnaru a semnat si el pentru colegul de partid, Dogaru

Condamnat în decembrie 2013 la sase luni de închisoare, cu suspendare, dupã ce a fost prins beat la volan, cu o alcoolemie peste limita legalã, fostul director al Consiliului Judetean Vaslui de la Directia Tehnicã, Vasile Vieriu, este singurul dintre inculpatii din dosarul lui Mihalachi care riscã sã ajungã dupã gratii, dacã sentinta datã de Tribunalul Iasi va fi pãstratã si în faza de recurs. Dupã ce a fost judecat pentru conducere sub influenta bãuturilor alcoolice, lui Vieriu i-a fost suspendatã executarea pedepsei pe durata unui termen de încercare de doi ani si sase luni. De asemenea, a fost obligat la plata sumei de 400 de lei, cheltuieli judiciare. Omul a plecat, dupã ce dosarul de la DNA a ajuns în instantã – obligat de Mihalachi, oare? – la societatea Lucrãri Drumuri si Poduri SA, ca simplu functionar. Având în vedere cã termenul de încercare pentru Vieriu expira la finele lunii iunie a.c., pare cã acestuia nu-i rãmâne decât sã-si pregãteascã bagajele pentru puscãrie. Asta, în cazul în care judecãtorii vor lua în calcul faptul cã functionarul mai are o codamnare cu suspendare, cel mai probabil. Un caz similar s-a petrecut în judetul Vaslui, în 2012. Dumitru Ramascanu, fostul director al Casei Judetene de Pensii, care avea deja o condamnare cu suspendare din anul 2003, a mai primit o sentintã în dosarul legat de falsurile de la CJP, cu suspendare, astfel cã a fost trimis dupã gratii pentru sase ani de zile. La fel, se pare, va pãti si Vasile Vieriu, care nu are altã vinã decât de a fi semnat ceea ce i-a cerut seful sãu direct, Vasile Mihalachi, care era presedinte al Consiliului Judetean, la momentul comiterii faptelor, în 2008. La fel s-a întâmplat si în cazul lui Butnaru, fostul

director al Autoritãtii Rutiere Române, care trebuia sã-l favorizeze pe colegul de partid, Dogaru, sã prindã cât mai multe trasee judetene. Butnaru a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare si interzicerea unor drepturi, dar faptele sunt grave. Pentru a-l „servi” pe consilierul liberal Dogaru, presedintele de atunci al Consiliului Judetean Vaslui, Vasile Mihalachi, dãdea ordin directorului ARR, Liviu Butnaru, cât si celorlalti doi inculpati, sã-i atribuie societãtii lui Dogaru trasee judetene de transport persoane direct, fãrã vreo licitatie. În alte cazuri, pe trasee profitabile, brusc se acordau licente suplimentare, tot lui Dogaru, astfel cã transportatorii care avea deja în exploatare traseul fie se retrãgeau, fie aveau pierderi însemnate. De exemplu, fãrã vreo motivatie, un traseu de la Husi spre comuna Arsura i-a fost luat firmei Intertrans si dat, fãrã licitatie, cãtre Autobuzul SRL. Cazul a fost preluat de procurorii DIICOT, care au considerat cã cei patru membri ai comisiei paritare de acordare a licentelor si-au depãsit atributiile.

Variante posibile: pânã la finele lunii aprilie, Mihalachi pleacã de la Consiliul Judetean, în lipsa unui apel la Curtea de Apel Iasi

Sunt mai multe variante care pot fi luate în calcul în acest moment, mai ales cã Mihalachi este vicepresedinte al Consiliului Judetean. Având în vedere cã acesta are o vârstã respectabilã, 69 de ani, iar sefii de la PSD nu îl mai luau în calcul pentru un alt mandat, se poate spune cã sentinta de la Iasi este una care îl face scãpat pe acesta, plus cã este obligat sã plãteascã despãgubiri infime, de doar 1.500 de lei, desi initial se fãcea vinovat de o pagubã de 26 miliarde lei vechi. În cazul în care acesta nu face apel, iar procurorii DNA nu mai vor nici ei ca acest dosar sã meargã la instanta superioarã, Mihalachi s-ar putea trezi fãrã mandatul de consilier judetean si, implicit, fãrã functia de la judet pânã la finele lunii aprilie. Conform sentintei Tribunalului Iasi, Mihalachi poate face apel în zece zile de la comunicare. Oficial, hârtia de la Tribunalul Iasi poate ajunge la el, acasã, în jurul datei de 10 aprilie, iar termenul pentru apel ar fi 20 aprilie a.c. În cazul în care nu merge la Curtea de Apel Iasi, Mihalachi ar putea sã se trezeascã cu o hârtie oficialã la locul de muncã, Consiliul Judetean, în jurul datei de 20 aprilie, ceea ce va însemna ca, în cel mai scurt timp, CJ Vaslui sã ia decizia sã-i anuleze mandatul de consilier judetean. Condamnarea cu suspendare a vicepresedintelui Consiliului Judetean ar putea fi tergiversatã de Dumitru Buzatu, presedintele institutiei, care nu pare decis sã se despartã de amicul sãu de la Negresti, chiar dacã încalcã legea. Cel mai probabil, dat fiind faptul cã mai este o lunã si jumãtate din actualul mandat, Buzatu va trage de timp cât de mult va putea pentru a nu-l scoate din Consiliul Judetean pe Mihalachi, sfidând astfel pe toatã lumea, spun surse demne de încredere. Mai este si varianta recursului, din partea DNA, caz în care Mihalachi îsi terminã linistit mandatul, însã asteaptã sã vadã ce se va întâmpla si ce decizie va fi luatã la Curtea de Apel Iasi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.