spot_img
spot_img
2.4 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

Luna Ianuarie începe cultural cu Zilele „Eminescu” la Bârlad

- Advertisement -
SĂRBĂTOARE EMINESCIANĂ… La Centrul „Mihai Eminescu” Bârlad vor fi trei zile de sărbătoare, care marchează 174 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu!

EMINESCU… La Centrul „Mihai Eminescu” din Bârlad, se aniversează 174 de ani de la nașterea celui mai mare poet al României! Vor fi trei zile, 13-15 ianuarie, când vor avea loc multe acțiuni culturale valoroase! Vorbim despre „Zilele Eminescu” care vor prezenta sub egida Primăriei si a Consiliului Local Bârlad, mai multe activități culturale deosebite. Va fi o lansare de carte, practic un debut al unei poete din comuna Puiești, urmată de o expoziție de carte, momente muzicale etc. Nu va lipsi nici rebusul, nici Serghei Coloșenco, nici criticul literar prof. Gruia Novac. Pe 15 ianuarie, Mihai Eminescu va fi omagiat printr-o expoziție de medalistică și o interesantă lectură poetică eminesciană.

Sărbătorirea zilei de naștere a marelui poet Mihai Eminescu va avea loc la Centrul „Mihai Eminescu” Bârlad. Sâmbătă, 13 ianuarie, de la ora 10.00, va fi o noutate! Un debut poetic . Este vorba despre lansarea cărții „Ecou”, de Florența Carp, fostă elevă a Liceului Tehnologic din Puiești, care locuiește în satul Cetățuia, comuna Puiești. Locuind în același sat cu primarul comunei, Vasile Cezar Ticu, acesta a și sponsorizat editarea volumului cu care debutează Florența Carp. Prezentarea volumului de debut al Florenței Carp va fi asigurată de poetul Petruș Andrei, fostul profesor al poetei Florența Carp și fost director al Liceului din Puiești, urmat de prof. Roxana Galan și de preotul Adrian Sorin Filimon, care a fost mult timp preot în zona Puieștiului. După lansarea cărții „Ecou” , va avea loc o expoziție de carte intitulată „Istoria Literaturii Române. Ediții, concepte, autori “, prezentată de bibliotecara Geta Modiga. La finalul zilei cultural- eminesciene din 13 ianuarie, va avea loc un moment muzical susținut de elevii Școlii de muzică și arte plastice „N.N. Tonitza”, unde vor cânta: Luiza Simion ( flaut, clasa a VIII-a, prof. Camelia Andrei) Marius Irimia (vioară, clasa a VII-a, prof. Dorel Andrei), Andrei Catrin (chitară, clasa a VII-a, prof. Cristian Vizureanu). Menționăm că cele trei zile „Mihai Eminescu la Bârlad” au un buget de 1000 de lei, care cuprind cheltuieli cu protocol, materiale și servicii publicitare, transport, precum și diurnă pentru invitați.

Coloșenco și „Eminescu”. Viața și opera lui prin… rebus!

Duminică, 14 ianuarie, la ora 11.30, va avea loc, tot la Centrul „Mihai Eminescu”, o prezentare a vieții și operei marelului poet sărbătorit, în … rebus, autorul fiind marele creator rebusist Serghei Coloșenco. Prezentarea va fi asigurată de prof. Măndița Coloșenco și prof. critic literar Gruia Novac. Finalul de duminică, 14 ianuarie, va avea ritmuri eminesciene, asigurat printr-un moment muzical – poetic, susținut de Grupul folk „ECOU”, coordonator fiind prof. Cornel Pleșu.

Eminescu, pe 15 Ianuarie, sărbătorit de personalități

Luni, 15 ianuarie, la ora 10.00, se va deschide o expozIție de medalistică, denumită „Personalități ale culturii și intelectualității românești reflectate în medalistică și numismatică”, care va fi prezentată de Viorel Bolum – Președintele Societății Numismatice Române – Secția Bârlad. Urmează o conferință despre Mihai Eminescu, sub denumirea „Valori românești în patrimoniul cultural universal”, prezentat de prof. Oltea Rășcanu Gramaticu, președinta Societății de științe Istorice-filiala Bârlad. Finalul sărbătorii va cuprinde o lectură poetică, susținută de actorul Simon Salcă. jr.

Alte două acțiuni din luna Ianuarie

În perioada 19 -21 Ianuarie, Primăria Bârlad va organiza o competiție „Cupa Bârlad la tenis”, ediția a -Il-a. Va fi pus la dispoziție un buget de 1.000 lei, pentru cazare, masă invitați, diplome și cupe. Pe 24 ianuarie, la Cercul Militar din Bârlad, se va marca Unirea Principatelor Române, printr-un ceremonial militar și religios, cu depuneri de coroane. De asemenea, așa cum se știe, va avea loc și o expoziție numismatică dedicată Unirii, precum și o scenetă „Alexandru Ioan Cuza și Unirea”, unde vor juca actori ai Teatrului „V.I.Popa” din Bârlad. Buget prevăzut pentru Ziua Uniri este de 2.000 lei și vor fi asigutare coroanele de flori, stegulețele, cocardele, materialele și serviciile publicitare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.