spot_img
spot_img
5.3 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Locuri de muncă și permise de ședere fără taxă pentru refugiații ucraineni

- Advertisement -
FACILITĂȚI… Cetățenii ucraineni care doresc să rămână în țara noastră beneficiază de mai multe facilități: au fost scoase vizele de muncă și a fost eliminată și taxa de 180 de euro pentru permisele de lungă ședere.

PREVEDERI… Autoritățile vin cu vești bune pentru refugiații ucraineni care doresc să rămână și să lucreze în județul Vaslui și nu numai. Guvernanții au votat o nouă Hotărâre de Guvern prin care au fost scoase vizele de muncă pentru aceștia și a fost eliminată taxa de 180 de euro necesară pentru permisele de lungă ședere pe teritoriul țării, așa numita protecție temporară. De asemenea, pentru permisul de ședere, ucrainenii pot aplica în termen de 60 de zile de la intrarea în țară nu doar la trecerea frontierei. Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui organizează, în perioada următoare, campanii de informare în acest sens.

Pentru a ușura șederea pe teritoriul României a refugiaților ucraineni, guvernanții vin cu noi vești bune pentru aceștia. Astfel, la sfârșitul săptămânii trecute, printr-o ordonanță de urgență, au fost eliminate taxele de 180 de euro necesare pentru permisul de lungă ședere, pentru cetățenii ucraineni care cer protecția temporară și a soților sau soțiilor acestora. Pentru obținerea permisului, ucrainenii trebuie să aplice la Inspectoratul pentru Imigrări în primele 60 de zile de la intrarea în țară, nu doar la trecerea frontierei. De asemenea, angajatorii cetățenilor ucraineni nu au nevoie de aviz de muncă și nici cetățenii ucraineni nu mai au nevoie de viză de muncă, indiferent dacă cer sau nu protecția temporară. Deși contractele de muncă au început deja să fie făcute și în unele cazuri au fost deja primele zile de muncă, va fi nevoie la momentul plății salariilor de un CNP atribuit de Inspectoratul General pentru Imigrări. Acesta este dat automat în permisul de ședere, permis pe care cetățenii ucraineni îl pot cere la orice IGI din țară. Domiciliul este unul din elementele cerute pentru permisul de lungă ședere, dar dacă acesta nu este încă stabil, se pot elibera și fără adresă. Pentru cei care se înscriu la facultate aici, dreptul de muncă este pentru normă parțială. Pentru celelalte naționalități, chiar dacă au fugit din calea războiului, dreptul la muncă în Uniunea Europeană se aplică doar dacă sunt soț sau soție cu cetățeni ucraineni sau dacă aveau măsuri de protecție în Ucraina. Dacă nu îndeplinesc aceste condiții și se pot întoarce în siguranță în țara lor, pot sta în România doar pe perioada vizei de turist. De asemenea, ITM Vaslui organizează o campanie de informare a angajatorilor care au străini angajați și a străinilor care doresc să desfășoare activitate pe teritoriul României. « Avem deosebita plăcere de a vă informa că în perioada 21.03.2022 – 25.03.2022 se va desfășura Campania de informare a angajatorilor care au străini angajați și a străinilor care doresc să desfășoare activități lucrative pe teritoriul României, precum și drepturile și obligațiile ce le revin în calitate de angajatori. Campania de informare va fi organizată de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui în cooperare cu Biroul de Imigrări Vaslui, în baza Planului de cooperare operativă pentru depistarea angajaților străini ilegali și combaterea muncii nedeclarate a străinilor”, au transmis reprezentanții ITM Vaslui. Campania de informare va fi organizată la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.