Patronul Vinexport SA are jumătate din averea de anul trecut, totuşi rămane cel mai prosper dintre oamenii de afaceri locali. Cele 56 – 58 de milioane de euro pe care le are îl situează pe locul 95 în topul bogaţilor. Si Daniel Guzu de la Ţifeşti a adunat 15 – 16 milioane euro din vopseluri, vinuri şi fructe. Alţi trei afacerişti de top şi-au legat prosperitatea de Vrancea. Cel mai bogat este “asfaltatorul” Dorinel Umbrărescu, care şi-a “rotunjit” averea la 500 de milioane de euro
Afaceristul Liviu Jitea este în continuare cel mai prosper om de afaceri din Vrancea, cu o avere estimată de jurnaliştii de la revista Capital de 56 – 58 de milioane de euro. Cu această sumă, patronul Vinexport se situează pe locul 95 între cei mai bogaţi 300 de romani. Criza şi-a pus serios amprenta asupra averii lui Liviu Jitea, care anul trecut figura în acelaşi top cu o avere de peste 100 de milioane de euro, practic dublu. Omul de afaceri s-a îmbogăţit din alcool în ultimii 15 ani, iar Vinexport SA, cea mai importantă din firmele sale, are o prezenţa din ce în ce mai activă pe piaţa vinurilor din străinătate. Ţinta este China, piaţa cu cel mai mare potenţial din lume pentru vinuri, unde produsele Vinexport au fost premiate. Liviu Jitea a declarat pentru Ziarul de Vrancea cu mai mult timp în urmă că este cel mai mare plătitor de accize din judeţ, cu o sumă de 700.000 de euro plătită anual. Acesta a negat acuzaţiile că s-a îmbogăţit din BFL-uri, în perioada în care acestea nu erau accizate, spunand că atunci plătea 2 milioane de euro pe lună statului. “Valoarea proprietăţilor imobiliare deţinute de Jitea a scăzut direct proporţional cu piaţa”, menţionează jurnaliştii de la Capital. Vinexport a avut anul trecut un profit net de 149.515 lei. Jitea mai are însă şi alte firme importante, cum sunt Trust LF Trade sau Vranlact, aceasta din urmă fiind cel mai important producător de produse lactate din judeţ, preluată de familia Jitea de la Fondul Proprietăţii de Stat în anii 2000. Prima firmă a avut anul trecut un profit de peste 600.000 lei, de cinci ori mai mic decat în 2010.
Daniel Guzu a repornit afacerile de la zero
Ţifeşteanul Daniel Guzu are o avere estimată de 15 – 16 milioane de euro şi ocupă locul 290 în clasamentul bogaţilor Romaniei. Acesta s-a consacrat în lumea afacerilor prin vopselurile pe care le-a lansat firma Guzuchim, înfiinţată alături de soţia lui la Bucureşti. Omul de afaceri s-a relansat în această piaţă cu noua gamă Duraziv. “În doar trei ani am devenit un jucător din top 5 pe o piaţă a producţiei de adezivi în care am pornit de la zero. Şi nu am crescut împinşi de val ci pentru că am adus ceva nou pe piaţă”, a spus Daniel Guzu, citat de Capital. În ultimii ani acesta a intrat pe piaţa vinurilor, investind într-o podgorie din comuna Ţifeşti. Firma Natura SRL a avut afaceri de peste 4 milioane lei anul trecut şi a devenit una din cramele cu potenţial din Vrancea. Omul de afaceri nu se limitează însă doar la vinuri şi a intrat şi pe piaţa fructelor. Pe langa livada de mere cumpărată la Ţifeşti, acesta a pus bazele unei livezi de meri la Garoafa. Daniel Guzu a început să comercialize fructe şi gemuri sub brandul “Ana are …”.
Milioanele lui Umbrărescu vin şi din Vrancea
Pe langă cei doi oameni de afaceri vranceni get – beget, Vrancea a contribuit la îmbogăţirea a trei “bogaţi” de pe alte meleaguri. Cel mai important dintre aceştia este, fără îndoială, “regele asfaltului” Dorinel Umbrărescu, deţinătorul UMB Spedition şi Tehnostrade. Afacerile cu statul i-au adus o avere de 500 de milioane de euro, care îl situează pe locul 11 Top 300 Capital. “În anul 2011, contractele cu statul, în special cele cu CNADNR (Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale) pentru autostrăzi şi servicii de deszăpezire au adus în conturile omului de afaceri 250 de milioane de lei”, remarcă autorii topului celor mai bogaţi romani. Dorinel Umbrărescu a avut anul trecut afaceri în creştere în comparaţie cu 2010. În ultimii ani, acesta a investit şi în alte domenii, cum ar fi în energie eoliană în zona Adjudului. Cu toate că omul de afaceri are un adevărat cartier în marginea municipiului, taxele şi impozitele pleacă la Bacău din cauza, se pare, a unor neînţelegeri cu autorităţile locale din judeţul nostru. Cu toate acestea, Umbrărescu este un contribuabil important al bugetului oraşului prin impozitele pe proprietăţi.
Infrastructura şi vinul au făcut încă doi milionari
Vega 93 Galaţi este una dintre societăţile cele mai active în domeniul infrastructurii în judeţul Vrancea. Contractele pentru asfaltări şi alte lucrări i-au adus omului de afaceri Corneliu Istrate 71 – 73 milioane de euro. Firma a derulat doar anul trecut afaceri în vloare de 85,23 milioane de euro şi a avut un profit de aproape şapte milioane de euro. De la 1 iulie 2010, Vega a fost împărţită întrei cei doi copii ai lui Corneliu Istrate, cel puţin oficial. Acesta continuă însă să vegheze foarte atent asupra activităţii principalei sale firme. Luchi Georgescu, acţionarul majoritar de la Vincon SA Vrancea, a strans din afacerile sale 45 -46 de milioane de euro şi este clasată pe locul 124 în Top 300. Investiţiile făcute au propulsat Vincon printre cei mai importanţi producători de vin din ţară. În ciuda crizei, afacerile cu vin au fost pe plus anul trecut, însă compania vrea să se extindă şi va lansa pe piaţă cateva sortimente de vinuri pentru reţelele de hoteluri şi restaurante, din gama Ambrosio. Luchi Georgescu a declarat că toate investiţiile au fost făcute cu fonduri proprii, iar băncile sunt cele încearcă să facă din Vincon clientul lor datorită averii din beciurile firmei: peste 100.000 de sticle de vin puse la învechit dar şi sute de butoaie de distilat din vin, vechi de pană la 30 de ani. Luchi Georgescu are şi alte afaceri: o fabrică de mezeluri, Meda Prod, dar şi două hoteluri în staţiunea Venus de pe litoralul romanesc. După cum se vede, criza a însemnat pentru unii din oamenii de afaceri din Vrancea un regres, iar pentru alţii noi oportunităţi. Chiar dacă cifrele s-au schimbat, topul bogaţilor rămane acelaşi de la an la an.