SANSÃ…Lupta împotriva exploatãrii gazelor de sist a fãcut ca Pungestiul sã ajungã cea mai cunoscutã comunã vasluianã atât în tarã, cât si peste hotare. Din pãcate, tinutã în loc de un fost primar care si-a urmãrit, mai ales, propriile interese, Pungestiul a rãmas în urmã în ceea ce priveste dezvoltarea. Ajuns primar interimar, Constantin Butnaru a reusit sã arate pungestenilor cã se poate. În scurta perioadã în care a condus destinele comunei, Butnaru reuseste sã pietruiascã majoritatea drumurilor principale din comunã, sã dezvolte reteaua de iluminat public în asa fel încât sã acopere toate satele componente. De asemenea, chiar dacã a fost primar un an si 7 luni, Butnaru a reusit sã aducã bucurie în casele oamenilor prin extinderea retelei electrice în asa fel încât locuintele noi din Pungesti sã aibã luminã dar si sã acceseze un proiect european prin care 37 de case din comunã au fost sau sunt în curs de reabilitare. „Vin acum în fata pungestenilor alãturi de care am luptat împotriva Chevron sã le spun cã pot avea încredere în mine si pentru un mandat întreg. Am reusit sã misc lucrurile în perioada în care am fost primar interimar. Acum pot spune cã proiectele pe care le-am depus au finantare si asteaptã sã fie implementate. Vorbim aici de infrastructurã rutierã, cu asfalt pe mai multi kilometric, dar si constructia unui cãmin cultural”, spune Constantin Butnaru.
În 2013, miscarea de rezistentã anti-Chevron din Pungesti îsi alegea un lider, pe Constantin Butnaru, omul care, zile la rând, a stat pe baricade pânã i-a vãzut plecati pe cei care voiau sã le otrãveascã apele. Trei ani mai târziu, dupã decesul fulgerãtor al primarului Vasile Voina, Butnaru ajunge primar interimar al Pungestiului. Chiar dacã a preluat o comunã în care dezvoltarea nu prea si-a fãcut simtitã prezenta, condusã de un primar PSD pentru care, cel mai mult, a contat propriul interes, primarul interimar încearcã sã facã ce este mai bine pentru pungesteni, asa cum a fãcut si în zilele în care lupta împotriva jandarmilor care asediau Pungestiul. Astfel, dupã 1 an si 7 luni de mandat, Butnaru se poate lãuda cu câteva realizãri importante. În primul rând, iluminatul public si-a fãcut simtitã prezenta în toate satele componente. De asemenea, reteaua electricã a fost extinsã cu încã 650 de metri astfel încât noile locuinte construite în comunã sã se poatã bucura de electricitate. „Deocamdatã, sunt doar patru familii care si-au construit case în acea zonã dar, dupã extinderea retelei, vor mai apãrea si altele. Oamenii au asteptat sã aibã mãcar luminã pentru a construi”, spune Butnaru. Si tot la capitolul realizãri, primarul interimar se poate lãuda cu pietruirea principalelor drumuri din comunã si construirea a douã cismele. „Am mai reusit si decolmatarea râului Racova, pe o lungime de 7 km, a râului Lipova sau a râului Cursasca. De asemenea, am reusit constructia a douã poduri, unul în Pungesti si unul în Silistea”, spune Butnaru.
Programul National Operational Capital Uman (POCU), implementat si la Pungesti
Si tot în perioada în care liderul rezistentei anti-Chevron a fost primar interimar, Pungestiul a reusit sã acceseze un proiect european adresat oamenilor din comunã. Astfel, prin Programul National Operational Capital Uman (POCU), Constantin Butnaru a oferit elevilor din comunã hranã, îmbrãcãminte si încãltãminte sau tabere de varã si consultantã medicalã gratuitã pungestenilor. De asemenea, a fost începutã reabilitarea a 37 de locuinte si au apãrut si 28 de noi antreprenori la Pungesti. „Tot în cadrul acestui proiect, au fost organizate cursuri de recalificare în diferite meserii. Asa au apãrut, la Pungesti, îngrijitori bãtrâni, instalatori, patiseri frizeri etc. Si tot la capitolul elevi, acum, la Pungesti, este în desfãsurare un proiect care va aduce, în interiorul unitãtilor de învãtãmânt, grupurile sanitare”, spune Constantin Butnaru.
Cu Butnaru primar, Pungestiul se va asfalta în cel mai scurt timp
Un proiect prioritar pentru candidatul Constantin Butnaru este cel legat de refacerea infrastructurii rutiere în toatã comuna. Astfel, la Pungesti, au fost aprobate si au primit deja si finantare proiecte de refacere a infrastructurii rutiere cu pãturã de asfalt pe DC 113A, drum ce face legãtura în localitãtile Moara Sima – Toporãsti – Cursesti Deal – Cursesti Vale, pe o lungime totalã de 3,5 km. De asemenea, a fost aprobatã finantarea pentru DC 113B Armãsoaia – Cursesti Deal, pe o lungime de 2,6 km. Acest proiect cuprinde si constructia a douã poduri. Si tot la capitolul proiecte aprobate, vor fi asfaltate si drumurile dintre Cursesti Vale si Pungesti, pe lungime de 2 km sau drumul dintre Stejarul si Pungesti, pe o lungime de 4 km. „Sunt proiecte ce vor duce la o schimbare radicalã a infrastructurii rutiere din comuna Pungesti, proiecte ce însumeazã sute de miliarde de lei. De asemenea, urmeazã constructia unui cãmin cultural din comunã, un alt proiect care a primit deja finantare. Si tot în mandatul viitor, am de gând sã mã ocup serios de salubrizarea corespunzãtoare a comunei pentru cã, din pãcate, suferim la acest capitol, dar este o problemã ce se poate rezolva”, mai spune Constantin Butnaru.
MATERIAL DE PROPAGANDÃ ELECTORALÃ, REALIZAT DE SC VREMEA NOUÃ SRL, COMANDAT DE PNL VASLUI. COD MANDATAR: 21200012.