spot_img
spot_img
1.3 C
Vaslui
27-nov.-2024
spot_img
spot_img

Legea pensiilor se mişcă prin Senat cu încetinitorul

- Advertisement -

Aflată în topul urgenţelor care ar pune în pericol acordul cu FMI, Legea pensiilor, trimisă la reexaminare de preşedintele Băsescu, este tergiversată de o lună în Senat, atât de putere, cât şi de opoziţie.

Dacă PSD şi PNL trag de timp pentru a poza în promotorii majorării punctului de pensie şi a pensionării înainte de 65 de ani, PDL şi UDMR nu se grăbesc să tranşeze legea întrucât nu au decât pe hârtie numărul necesar de 69 de voturi pentru a o trece în forma dorită de guvern.

Ieri, legea nu a fost discutată decât 12 minute în care s-a reuşit doar schimbarea motivului de scandal: de la retrimiterea la comisie la dezbaterea, unul câte unul, a unor amendamente rămase până acum pe dinafară.

Planul PDL: promulgare după 15 decembrie

În timp ce opoziţia marchează puncte electorale prin modificări care vor pica oricum la Camera Deputaţilor, puterea plănuieşte ca, în final, reexaminarea să nu întrunească numărul de voturi necesare nici pentru aprobare, nici pentru respingere. Astfel, chiar dacă PSD şi PNL au modificat 90 de articole prin care, printre altele, au mărit punctul de pensie şi au scos militarii din sistemul public, în Camera Deputaţilor nu ar ajunge decât modificarea cerută de Băsescu: reducerea vârstei de pensionare la 63 de ani pentru femei.

După calendarul PDL, legea ar urma să fie finalizată în cel mai bun caz abia la jumătatea lunii decembrie, cu condiţia să primească un vot în Senat până pe 20 noiembrie.

Angajarea răspunderii este un scenariu respins din start de guvern, având în vedere controversele deja iscate pe legea educaţiei.

Tergiversare, amendament cu amendament

Până atunci, în a doua rundă de dispute în plen pe reexaminarea via Băsescu, PSD a încercat ieri că prelungească şi mai mult perioada în care legea să fie ţinută în Senat, cerând retrimiterea la comisia pentru muncă, unde opoziţia are majoritate.

Primul motiv de nemulţumire: o serie de amendamente ale altor comisii care au rămas pe dinafară. „Au venit a doua zi după ce am discutat raportul”, s-a justificat PDL-istul Petru Başa, preşedintele comisiei pentru muncă. „Dacă nu se duce înapoi legea la comisie amendamentele vor trebui dezbătute în plen”, a venit însă Miron Mitrea cu varianta de rezervă a tergiversării. Cum şedinţa era la final, a ieşit remiză: puterea a respins retrimiterea la comisie, însă opoziţia a rămas fermă pe poziţii pentru a relua începând de miercuri, în plen, zeci de amendamente care vor întârzia legea.

evz.ro

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.