spot_img
spot_img
0.8 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

LACRIMI ȘI ACUZAȚII POLITICE ÎN PROCESUL CERTIFICATELOR DE HANDICAP PE BANI

- Advertisement -

Doctorița Elena Muntean va fi cercetată în stare de arest preventiv. Curtea de Apel Bacău a admis, vineri, recursul înaintat de procurori împotriva deciziei Tribunalului prin care fusese lăsată în libertate. Elena Muntean, medic specialist în Secția de Neurologie – Psihiatrie Pediatrică, este acuzată de trafic de influență, luare și dare de mită. Ea a primit mandat de 29 de zile.

Îmbrăcată modest, chiar neglijent, cu o geacă verde din piele cam ponosită, cu pantaloni crem largi și cu o geantă pe umăr uzată de atîta purtat – așa s-a prezentat vineri, la Tribunal, dr. Elena Muntean. Stă ghemuită pe colțul unei bănci din hol, ascunsă aproape după avocat. Nici nu ai putea bănui că persoana în cauză este medic și nici pe departe că ascunde averi de miliarde în locuința sa și în conturi. Pare să se simtă rău, este palidă și trasă la față, iar mișcările sunt lente, de om bolnav. Însoțită de doi avocați angajați, doctorița Muntean a așteptat în sala de judecată aproape două ore pînă să ajungă la rînd dosarul ei. În tot acest timp, a citit și recitit de zeci de ori pasaje din rechizitoriul procurorilor, depus la dosar, cu acuzațiile aduse și probele obținute în acest caz. Calmă, calculată, răsfoiește paginile dosarului ca și cînd rîndurile incriminatoare nu ar avea nici cea mai mică legătură cu ea.

Recitește frînturi din convorbirile (înregistrate de procurori) avute cu pacienții, încercînd parcă să-și amintească momentul fatidic în care a rostit cuvinte care o pot trimite acum după gratii. Aceeași răceală și detașare pe chip. Refuză să facă declarații și ascultă absentă acuzațiile prezentate de procuror în susținerea recursului: “Sînt date și probe certe că dr. Elena Muntean a luat mită în nenumărate rînduri, că a pretins și a luat bani la cabinetul de consultații. La percheziții s-au ridicat sume importante de bani și medicamente care nu pot fi justificate. În continuare reprezintă un pericol public dacă este lăsată în libertate, cercetările nu sînt finalizate, iar ancheta poate fi influențată” – clamează procurorul. El a adus în discuție și celelalte cazuri judecate anterior cu inculpați aflați în arest preventiv. “Vorbim de corectitudine, de percepția de încredere. Trebuie să păstrăm un echilibru. Relațiile medicului cu pacienții au fost grav afectate. E foarte grav să nu știm dacă o persoană suferă sau nu de un handicap, dacă un act medical este corect. Nu o să mai știm ce e realitate și ce nu. Se nasc suspiciuni. Cine știe cîte persoane au primit certificate de handicap pentru afecțiuni nereale. Nu se știe sacii cu medicamente și dispozitivele medicale în ce condiții au fost luate”, arată procurorul.

Suspine și lacrimi amare
Vine și rîndul avocaților să pledeze pentru nevinovăția medicului, moment în care întreaga atitudine a doctoriței s-a transformat radical. Lacrimile încep să țîșnească din ochii ei, iar suspinele acoperă pe alocuri pledoaria avocaților. Își suflă zgomotos nasul și își șterge obsesiv fața plînsă. Se foiește de pe un picior pe altul, își frînge mîinile a neputință și aprobă din cap nevinovăția susținută de apărători: “Nu se poate merge pe niște presupuneri ca să arestezi un om. Datele deținute de procurori sînt interpretabile. Dr. Elena Muntean nu se face vinovată de aceste fapte. Nu există acele și nu se impune măsura arestării preventive. Medicul a recunoscut că a ajutat-o pe fată să obțină un nou grad de handicap, dar mama a băgat bani în buzunarul doctorului Sălbaticu, cei 300 de lei. Încadrarea juridică nu este cea corectă, probele nu se susțin. Nu este nicio probă care să arate că certificatul eliberat fetiței este ilegal și nereal. Și apoi, cine e mai vinovat? Cel care intermediază și duce niște bani sau președintele comisiei (dr. Costel Sălbaticu, n.r.) care primește banii? Corupția nu e aici, ci la acea comisie care eliberează certificate de handicap. Dr. Sălbaticu, șeful comisiei, reprezintă pericol social, nu clienta mea. Or, dumnealui nu a primit nici măcar propunere de arestare preventivă. Apoi, o asemenea măsură trebuie raportată și la inculpat. Discutăm de un doctor, un intelectual, cu 35 de ani de experiență. Nu vorbim de niște borfași, de niște escroci”, a motivat unul dintre apărătorii doctoriței. Cu lacrimi în ochi, umflată de plîns, dr. Elena Muntean a încercat o explicație pentru acuzațiile ce i se aduc.

“Eu nu am putut face niciodată diferența între mine și părintele din fața mea. Mereu mă atașam foarte mult de copii. Pe fetița L. o știu de cînd s-a născut. Are un retard psihic sever, cu crize de epilepsie, iar mama luptă pentru copilul ei. L. a fost ca și copilul meu, am vrut să o ajut în continuare, să fie în evidențe și la împlinirea vîrstei de 18 ani. Niciodată nu am putut să refuz o mamă, m-am gîndit la mine și am încercat să fac tot ce s-a putut face pentru fiecare. În legătură cu medicamentele găsite, acestea sînt primite de la fundații. De un an sînt în curățenie generală, m-am și săturat, mi-au ieșit peri albi, și am adunat medicamentele și le-am pus în saci ca să le arunc pentru că unele sînt foarte vechi. Nu sînt din farmacii”, a explicat dr. Elena Muntean. Față de admiterea recursului depus de procurori și trimiterea doctoriței în arest preventiv, unul dintre avocați susține că “decizia este una politică”.

www.ziaruldebacau.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.