spot_img
spot_img
7 C
Vaslui
28-nov.-2024
spot_img
spot_img

La Școala Todirești, dascălul-îngrijitor alimentează centrala cu lemne, în funcție de sărbătorile religioase!

- Advertisement -
DIFICIL… Centrala termică a școlii “Gheorghe Cioată” din Todirești nu este una de apartament, iar lemnele folosite pentru încălzirea sălilor pot cântări chiar și 15-20 de kilograme atunci când sunt verzi. Cu toate astea, munca din camera tehnică o face o singură femeie, care de curând s-a și îmbolnăvit din cauza greutăților ridicate

PRIVILEGIAT… În comuna Todirești, îngrijitorii unităților de învățământ au printre atribuțiile de serviciu și asigurarea confortului termic pentru elevi. Asta înseamnă că în fiecare dimineață, aceștia trebuie să alimenteze centralele și sobele cu lemne, ca sălile să fie încălzite atunci când se sună de intrare. La școala Gimnazială “Gheorghe Cioată” din satul Todirești, situația e puțin mai aparte pentru că unul dintre cei doi îngrijitori este și dascăl la biserică. O binecuvântare pentru el, care în zilele de sărbătoare, la înmormântări, botezuri și cumătrii este nelipsit de lângă preot, însă un adevărat chin pentru celălalt îngrijitor, care în acele zile trebuie să muncească de două ori mai mult. Nu de puține ori s-ar fi apelat inclusiv la ajutorul elevilor pentru a fi puse lemne pe foc, deși la acea centrală nu pot lucra decât fochiști, adică persoane special instruite. Din cauza volumului foarte mare de muncă, a lemnelor grele pe care a fost nevoită să le taie și să le care în lipsa dascălului, colega acestuia de “departament” s-a îmbolnăvit, fiind nevoită să se opereze de displazie de șold. În incapacitate de muncă, aceasta s-a trezit zilele trecute cu un avertisment din partea conducerii unității de învățământ, că îi va fi suspendat contractul de muncă dacă nu se va prezenta la serviciu. În locul ei ar urma să vină soția dascălului, ca focul să fie făcut în familie.

Luminița Plopan muncește de trei ani, ca îngrijitor, la Școala Gimnazială “Gheorghe Cioată” din Todirești. În momentul organizării concursului de angajare nu se afla printre favoritele celor din conducerea unității de învățământ, dar pentru că celelalte candidate nu s-au mai prezentat, a reușit să ocupe postul. Încă din primele zile la noul loc de muncă s-a confruntat cu mai multe tachinări, însă le-a trecut cu vederea, până la mijlocul acestui an, când starea de sănătate i s-a agravat din cauza volumului tot mai mare de muncă. Probabil nu s-ar fi ajuns în această situație dacă celălalt îngrijitor, Florin Tudose, nu era și dascăl la biserică. Slujitorul Domnului și-a făcut un obicei ca în zilele de sărbătoare să dea prioritate activităților bisericești, trecând munca de la școală pe plan secund. Cum copiii nu puteau fi lăsați să învețe în frig, responsabilitatea alimentării centralei cu lemne a căzut pe umerii Luminiței. “Domnul respectiv este îngrijitor, ca și mine, însă pe timp de iarnă lui i-a făcut programul de la 6 la 8 dimineața, apoi de la 13 la 17. Tot pe timp de iarnă, eu aveam program de la 8 la 16, ca atunci când el nu era la școală, să rămân eu să pun lemne pe foc, fără a avea vreun instructaj în acest sens. Erau zile când ridicam lemne și de 15-20 de kilograme greutate. Acele lemne se pun pe foc până în jurul orei 14, pentru că e o clădire mare. În lipsa lui și pentru că eu nu mă descurcam singură, de multe ori conducerea școlii ruga copiii să mă ajute să pun lemne pe foc. În toți acești ani, când erau sărbători, înmormântări sau alte treburi bisericești, el pleca de la școală ca să fie dascăl la biserică. Noi nu avem nimic cu Biserica, e foarte bine că un om desfășoară și astfel de activități, dar să își facă și munca de la școală pentru care este plătit. Din cauza greutăților și a volumului tot mai mare de muncă, m-am îmbolnăvit, fiind nevoită să mă operez. Am fost la spital, la Vaslui, la Iași, la Roman, la Moinești, ca într-un final să mi se comunice că trebuie să aștept pentru că proteza de care am nevoie pentru displazia mea de șold este una mai specială, care va ajunge la Vaslui în aproximativ 3 luni de zile. Din cauza problemelor de sănătate, eu nu mai pot sta în picioare, iar de ridicat greutăți nici nu mai poate fi vorba. Domnul doctor de la Spitalul Județean Vaslui mi-a spus că am voie să ridic maxim 5 kilograme” a declarat îngrijitoarea.

Amenințată cu suspendarea contractului de muncă

În prag de operație, femeia riscă acum să rămână și fără asigurarea de sănătate, după ce conducerea unității de învățământ i-a comunicat că îi va suspenda contractul de muncă. “Din luna septembrie, eu sunt în concediu medical, aștept să fiu anunțată oricând să mă pregătesc de operație. Săptămâna trecută am fost la Medicina Muncii, le-am prezentat cazul meu, însă de acolo mi s-a zis să merg acasă, că nu poate să mi se desfacă contractul de muncă. Între timp am solicitat conducerii școlii să mă prezint patru ore pe zi la muncă, pentru că atât pot să stau în picioare. Mi s-a comunicat că nu se poate, că postul e de opt ore. La începutul acestei săptămâni m-am trezit cu o hârtie acasă, precum că urmează să mi se suspende contractul de muncă. Am mers din nou la Medicina Muncii, însă de data asta mi s-a spus că nu am soluție, că dacă doamna director vrea să mă dea afară, poate să o facă” a mai spus femeia. Potrivit acesteia, în luna ianuarie 2022, la școala din Todirești au fost în control inspectorii ITM Vaslui, au găsit-o la serviciu pe Luminia și pe o colegă de-a ei de la școala din Drăgești, nicidecum pe dascăl. La finalul controlului, inspectorii au atras atenția conducerii unității că îngrijitorii nu pot munci la centrala termică. Soluția găsită de directoarea Petronela Lipșă a fost să-i pună pe îngrijitori să urmeze cursurile de fochiști. Contactată telefonic, aceasta ne-a mărturisit că în școala pe care o conduce nu este niciun conflict de muncă pentru că toți ceilalți îngrjitori de la școlile din comună au urmat acele cursuri, mai puțin Luminița. Directoarea Lipșă nu a exclus nici posibilitatea ca dascălul-îngrijitor să fi plecat în timpul serviciului, însă a făcut-o urmând cadrul legal pentru că în contractul colectiv de muncă unitatea de învățământ poate asigura angajaților “învoiri colegiale”. Prin aceste învoiri colegiale, persoana respectivă trebuie să-și aducă înlocuitor sau dacă nu găsește înlocuitor, să-și ia zile de concediu. Cât despre informarea îngrijitoarei privind suspendarea contractului de muncă, directoarea Lipșă spune că și aici s-a respectat cadrul legal pentru că de două săptămâni Luminița nu a mai adus niciun document justificativ al absenței ei. Întâmplător, secretara școlii “Gheorghe Cioată” din Todirești este soția preotului, iar dacă Luminița va fi dată afară, favorită pentru ocuparea acestui post ar fi soția dascălului, ca flacăra să ardă în familie.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Lucrurile nu sunt reale în acest continutDoamna de serviciu a fost respectată de toată lumea.Si să se știe….este si fina doamnei preutesei.Colegii dumneaei sunt oameni săritori si nu au lăsat o la greu.Cred ca nu i se potriveste locul de munca.Cinstit din partea ei trebuia sa renunte daca a văzut că nu face fata.Problema de sanatate stia ca o are.Eu lucrez in constructii…..nu e ușor, dar pot hotara singur să mă retrag cand nu mai pot.Nu mai fiti invidios pe cei care pot mai mult si fac asta cu dăruire.Lasati omul potrivit la locul potrivit.Fiti buni…relele vin singure.

  2. Vaslui = sclavie. Se profita că nu sunt locuri de munca și se exploatează omul pana la epuizare. Județ condus de lichele care în 30 de ani nu au atras un singur investitor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.