MÂNĂ LARGĂ… Primăria comunei Pogonești reușește performanța de a uimi, de la o zi la alta! După ce frații Marcel și Mihai Apostu au decis să se lupte pentru scaunul de primar, unul fiind de la PNL, celălalt de la PSD, o altă situație mai puțin obișnuită ne-a fost adusă la cunoștință, de data asta în materie de achiziții publice! Potrivit surselor oficiale, Primăria Pogonești a lansat, pe 1 februarie, procedura de achiziție directă pentru întocmirea unor documentații de… achiziție publică! Cu alte cuvinte, instituția condusă în prezent de Mihai Apostu a cheltuit 15.000 de lei pentru a achiziționa servicii de consultanță pentru achiziții! Conform procedurii lansate de reprezentanții instituției, obiectul contractului constă în prestarea serviciilor de consultanță pentru tot ceea ce înseamnă pregătirea și urmărirea etapelor destinate licitației pentru lucrări privind modernizarea drumurilor din comună . De ce este nevoie de o cheltuială atât de importantă pentru “servicii externe de consultanță”, în condițiile în care, în prezent, orice funcționar public poate urma cursuri de perfecționare în domeniul achizițiilor publice, este un mister!
În condițiile în care veniturile lunare ale angajaților din instituțiile publice sunt cu mult deasupra celor ale angajaților din mediul privat, ar fi de așteptat să nu mai fie nevoie de încheierea unor contracte de prestări servicii pentru lucrări care ar trebui să intre în fișa posturilor funcționarilor publici. Tocmai de aceea pare ciudată achiziția de prestări servicii de consultanță pentru demararea și urmărirea unei proceduri de achiziție, derulată, zilele trecute, de către Primăria Pogonești.
De trei ani, angajatul de la Taxe și impozite se ocupă și de achiziții
Ori de câte ori o autoritate contractantă are nevoie de anumite produse, servicii sau lucrări, aceasta are, în principiu, două opțiuni: să le achiziționeze de pe piață sau să le realizeze intern. În situația în care le achiziționează de pe piață, acest lucru se realizează prin atribuirea de contracte de achiziție publică. Achizițiile publice sunt însă procese destul de complexe, care pot pune probleme serioase din cauza legislației complicate, neclare și care se schimbă constant. Tocmai din această cauză, multe primării din județul Vaslui alocă sume de bani pentru ca unii angajați să se perfecționeze în acest domeniu. Aceste cursuri de perfecționare nu sunt scumpe, însă sunt foarte utile din două motive: cursantul dobândește suficiente informații pentru a ști să facă o achiziție, iar bugetele locale nu mai trebuie să suporte alte cheltuieli inutile. Alte primării merg pe varianta mai costisitoare, de achiziționare a serviciilor de consultanță în achiziții publice. Dacă un curs de perfecționare costă câteva mii de lei, serviciile de consultanță se ridică la câteva mii de euro. Luxul de a nu-și trimite angajații la cursuri de perfecționare, preferând, în schimb, să cheltuie sume considerabile pe consultanță, nu și-l permite orice primar. La Pogonești, spre exemplu, edilul Mihai Apostu achiziționează constant astfel de servicii de consultanță, chiar dacă cu banii respectivi ar putea pietrui o uliță sau ar putea repara un pod. Cea mai recentă astfel de achiziție a fost făcută la începutul lunii februarie, când Primăria Pogonești a achiziționat servicii de consultanță privind achizițiile publice în vederea modernizării drumurilor din comună. Pentru aceste servicii de consultanță, instituția condusă de Apostu a pus la bătaie suma de 15.000 lei. Contractul a fost cîștigat de o firmă din Iași, care, de acești bani, trebuie să asigure servicii de consultanță privind întocmirea documentației de achiziție și asistență de specialitate pe toată perioada de derulare a procedurii. Primăria Pogonești are însă un salariat care se ocupă și de Achiziții. Este vorba despre Andrei Marin, angajat la Taxe și Impozite, care de trei ani urcă în SEAP achizițiile făcute de instituția condusă de Apostu. Contactat telefonic, acesta ne-a declarat că pentru munca privind achizițiile nu este plătit suplimentar și o face atunci când nu este ocupat cu colectarea banilor de la cetățeni. “Fac această muncă pentru că cineva trebuie să o facă, eu însă sunt angajat la Taxe și Impozite. Cursuri privind Achizițiile nu am făcut deloc, am auzit că mâine (n.r. joi, 18 aprilie) se organizează un astfel de curs la Vaslui și voi fi și eu prezent acolo. Munca privind Achizițiile înseamnă foarte multă responsabilitate și cere foarte multă implicare. Pentru munca asta nu sunt remunerat în plus, dacă o fac sau nu, eu tot același salariu îl încasez”, ne-a declarat angajatul Primăriei Pogonești.
Și în alte comune se practică
ȘI LA ALȚII… Achiziția de servicii exerne de consultanță privind achizițiile publice este o practică întâlnită în mai multe comune din județul Vaslui, nu doar la Pogonești. La sfârșitul lunii februarie a acestui an, aceeași firmă din Iași a cîștigat un contract în valoare de 3.000 de euro cu Primăria Șuletea, care la rândul ei a achiziționat servicii de consultanță în domeniul achizițiilor pentru implementarea proiectului “BiblioHub”. În luna august 2023, comuna Viișoara a pus la bătaie suma de 20.000 de lei pentru a achiziționa servicii de consultanță privind contracte de lucrări pe “Anghel Saligny”, bani pe care i-a cîștigat aceeași firmă din Iași. Angajații unor primării ne-au declarat că aceste mari proiecte pe care UAT-urile din județul Vaslui le implementează, fie că vorbim de infrastructura rutieră, rețeaua de apă și canalizare, sau cea de gaze naturale, vin la pachet și cu sumele necesare pentru achiziționarea acestor servicii de consultanță, iar bugetele comunelor și orașelor sunt afectate doar într-o mică măsură de aceste cheltuieli. Pe de altă parte, trebuie să admitem că în majoritatea cazurilor, această consultare externă înseamnă o simplă muncă de copy-paste din documentațiile de atribuire ale altor autorități publice (cum am mai arătat în alte ediții ale ziarului Vremea Nouă), de aceea este greu de înțeles de ce este necesar un serviciu de consultanță pentru redactarea răspunsurilor la clarificările solicitate de ofertanți și pentru selecția ofertanților cîștigători! În județul Vaslui sunt multe primării care au angajați specializați pe Achiziții Publice și cu toate astea achiziționează servicii de consultanță externă, plătite cu bani grei, pentru a realiza fix ceea ce ar trebui să facă în activitatea zilnică acei angajați.
Consultanta in achizitii este un serviciu pe care il poti bugeta in Devizul proiectului conform Deviz din HG907. Acesta cheltuiala poate fi bugetata perfect legal pentru derularea tuturor achizițiilor unui proiect. Ar fi cazul sa va mai interesați legat de serviciile care pot fi prestate in cadrul unui proiect, inainte sa creati un subiect instigator la scandal.
Bravo lor, daca se poate fura, de ce sa nu o facă, eu ii felicit👏👏👏
Grasul ala care candideaza de la USR a uitat ca este fiul unui celebru tepar din Barlad? Mai tii minte cand umblati cu un rapan de Mercedes cu numarul de inmatriculare B-10-GVR ca sa dati impresia ca va aflati intr-o masina oficiala? Sau cand unii din familie au vrut sa tepuiasca BCR-ul incercand sa puna gaj pentru un credit o sculptura falsa?
PS O fi invatat si el ceva de la candidatul la CJ care la precedentele alegeri voia sa deconteze bani pentru publicitate electorala cu o factura emisa de o firma care distribuia racoritoare?
Curelaru este campion judetean la traseism politic. Acum 3 saptamani era la AUR iar cand si-au dat aia seama ca ii vindea lui Dan Material l-au ejectat ca pe o masea stricata. Asa ca a fost adoptat de „campionii integritatii” din politica romaneasca, USR, aia care dau curs sloganului „coruptii nostri sunt mai buni decat coruptii vostri”!