Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă a cerut bani la Guvern pentru evacuarea zăpezii care a inundat Vrancea u este vorba despre 2,1 milioane lei, care vor ajunge la primării pentru ridicarea zăpezii din localităţi, care ar putea genera inundaţii u Marian Oprişan şi prefectul Sorin Hornea au continuat şi ieri războiul declaraţiilor pe tema declarării stării de alertă în judeţ, în direct la televizor u în continuare se circula ieri cu dificultate pe mai multe drumuri naţionale şi judeţene, nouă localităţi fiind izolate u vrîncenii continuă să se vaite că sînt prizonieri în propriile case, cazurile medicale fiind rezolvate şi ieri cu elicopterele
Iarna a depăşit orice măsură şi dă de furcă autorităţilor care au reuşit cu greu să redeschidă circulaţiei primele drumuri care să facă legătura între Focşani şi judeţ pentru aprovizionare! Pe multe dintre drumuri se circulă însă pe un singur fir, întrucît pîrtia făcută de maşinile de deszăpezire este foarte îngustă. “Dacă se întîlnesc două maşini pe traseul Dumbrăveni- Dumitreşti au încurcat-o”, ne-a transmis un cititor din zonă, unde un tanc al Armatei a rămas împotmolit în urmă cu două zile. AceeaşI situaţie se înregistrează şi pe alte drumuri, inclusiv pe şoseaua E85, care a fost una cu zăpada mai multe zile. În Focşani, situaţia a început să intre cît de cît în normal, întrucît cetăţenii au ieşit pe străzi pentru a începărta zăpada din jurul locuinţelor şi a maşinilor. Ieri a fost “marea deszăpezire”, fiind făcute căi de rulare chiar şi pe cele mai dosnice trotuare. În continuare din judeţ ne parvin apeluri disperate din partea celor care nu mai au hrană, medicamente, apă sau căldură. Elicopterele au salvat şi ieri mai multe persoane din comunele unde nu se ajunge cu maşina.
Azi se deschid toate drumurile naţionale
Ieri, 26 de drumuri judeţene erau deschise circulaţiei, iar 19 erau închise. Pe aceste drumuri acţionau 16 lame, 8 încărcătoare, 3 autofreze şi 2 autogredere. Unul dintre drumurile deblocate ieri era şi DJ 204 G Focşani – Suraia, care era închis încă de vineri. În urma intervenţiei utilajelor de deszăpezire, ieri se circula pe mai multe drumuri naţionale, pe următoarele sectoare de drum: E85 în totalitate, DN 24 Tişiţa – Cosmeşti, DN 11 A Adjud – Podu Turcului, DN 2M între Unirea (Odobeşti) şi Andreiaşu, DN 2L între Satu Nou şi Soveja, DN 23 Focşani – Răstoaca, DN 23A Focşani – Gologanu, DN 2N Dumbrăveni – Dumitreşti, DN 2D Focşani – Lepşa. Închise rămîn în continuare DN 2 L între Tişiţa şi Panciu, unde se acţiona ieri cu o volă şi o lamă, DN 2 N Bogza-Caiata şi DN 23 B Măicăneşti-Ciorăşti, aflate în zone mai puţin circulate. Cît priveşte traficul pe calea ferată, conform prefectului Sorin Hornea, circulaţia trenurilor a intrat în normal, existînd întîrzieri de 30 de minute pe ruta Tişiţa – Tecuci, restul trenurilor circulînd atît spre Bucureşti, cît şi spre Moldova. Aseară, toate localităţile erau alimentate cu energie electrică.
Zăpada e cît casa
Ieri, în mai multe localităţi din apropierea municipiului, de pildă la Răstoaca şi Milcovul, după mai multe zile de la ninsorile istorice care au căzut în Vrancea, zăpada ajunsese la acoperişul caselor. Pe unele drumuri, mai ales din sudul judeţului, dar şi la munte, între Dumitreşti şi Jitia, zăpada măsoară între 3 şi 5 metri pe drum, fapt care a făcut imposibil accesul chiar şi al tanchetelor Armatei, singurul mijloc de transport pentru preluarea urgenţelor medicale fiind elicopterul. În acest context, autorităţile judeţene se confruntă pe tema declarării stării de alertă în judeţ pentru instituirea situaţiei de urgenţă. Aseară, în timpul unei conferinţe de presă care avea loc la Prefectură, Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) şi prefectul Sorin Hornea au avut un duel televizat în direct la RTV pe subiectul declarării stării de alertă. Pe de o parte, preşedintele CJ insistă de 4 zile pentru declararea acestei stări, care, spune el, este singura care ar putea crea cadrul juridic care să permită contractarea utilajelor necesare deblocării drumurilor şi evacuării zăpezii. Această cerere s-a lovit de refuzul reprezentanţilor Guvernului în teritoriu, care susţin că s-a intervenit prompt şi punctual acolo unde a fost nevoie. “În unele zone casele sînt acoperite complet cu zăpadă, la care nu răspunde nimeni, ferească Dumnezeu să găsim oameni decedaţi. În sudul judeţului zăpada este de 3-5 metri”, a spus Oprişan, care a completat că a primit telefoane din partea unor familii disperate, care nu mai au cu ce să îşi hrănească copiii. Oprişan a declarat că va trimite preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare în numele cetăţenilor, în care să explice situaţia. “Vă rog să vă gîndiţi la Vrancea, unde oamenii sînt izolaţi de peste şase zile, unde zăpada are şi patru metri înălţime şi unde se anunţă alte precipitaţii. Dacă nu vom lua măsurile care se impun, cine se va face responsabil de posibile falimente în economie sau, Doamne Fereşte, de pierderi de vieţi omeneşti?”, scrie Oprişan în scrisoarea sa către preşedintele ţării.
“Guvernul ne-a ajutat cu tot ce am avut nevoie”
Pe de altă parte, prefectul Hornea este de părere că starea de alertă nu ar ajuta autorităţile locale cu nimic întrucît astăzi toate drumurile naţionale vor fi deblocate şi din 53 de localităţi izolate acum trei zile au rămas doar 9, dar şi 26 de sate şi cătune izolate. “Nu înţelegem de ce se cere această stare de alertă. Consider că este o chestiune politică, nu se impune şi nu ne ajută, juridic, cu nimic. Mîine (azi, n. r.) toate localităţile vor fi deblocate, iar acolo unde accesul nu va fi posibil, vom solicita ajutorul MApN pentru a putea intra cu alimente. De asemenea, din punct de vedere medical, situaţia este sub control. Guvernul ne-a ajutat cu tot ce am avut nevoie, bani, motorină din fondul de rezervă, utilaje de deszăpezire de la Regionala de Drumuri Naţionale Iaşi, elicoptere SMURD şi MAI”, a declarat Hornea. Ieri, în urma şedinţelor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a aprobat crearea unei celule de criză formată din reprezentanţi ai instituţiilor de urgenţă. De asemenea, s-a solicitat ajutor la Guvern pentru alocarea a 2,180 milioane de lei, bani necesari pentru ridicarea şi transportul cantităţilor imense de zăpadă căzute în perioada 3-7 februarie, întrucît acestea ar putea genera inundaţii după topire. Din aceşti bani, CJ va primi 1 milion lei, Primăria Focşani – 600.000 lei, Primăria Adjud – 200.000 lei şi oraşele Panciu, Mărăşeşti şi Odobeşti cîte 100.000 lei, restul comunelor urmînd să beneficieze de cîte 20.000 lei. De asemenea, de la Guvern s-a mai solicitat şi o cantitate de 13 tone de motorină, respectiv cîte 300 litri pentru fiecare din cele 53 de comune aflate în dificultate. În ultimele zile, atacurile CJ – Prefectură au căpătat şi accente de limbaj “colorate”. Oprişan, făcînd referire la subprefectul Mircea, a spus că acesta ar fi pozat în salvator în unul din elicopterele ajunse în Vrancea în misiuni de salvare. “Nu înţeleg ce avea sula cu Prefectura”, a răbufnit Oprişan, supărat că alţii apar la televizor. Pe de altă parte, subprefectul Mircea a replicat spunînd că Oprişan ar putea fi prin Piaţa Unirii, la „grevă”, în loc să vină la şedinţele Comandamentului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
Revin gerul şi ninsoarea!
Nici în următoarele zile nu vom scăpa de vicisitudinile iernii. Pentru intervalul 8 – 12 februarie, Administraţia Naţională de meteorologie a emis o avertizare cod galben de ger pentru toată ţara. În toate regiunile vremea va fi geroasă, mai ales în cursul nopţilor şi al dimineţilor, astfel încît temperaturile minime se vor încadra pe arii extinse în general între -25 şi -15 grade, iar cele maxime diurne vor fi negative. După această perioadă se anunţă din nou precipitaţii sub formă de ninsoare.