Peste 10.000 de elevi botosaneni invata in scoli fara autorizatie sanitara. Atat conducerea Inspectoratului Scolar Judetean, cat si cea a Directiei de Sanatate Publica refuza insa sa faca publice numele si numarul exact al unitatilor de invatamant in cauza. In aceste conditii nici elevii si nici parintii nu prea au de unde afla cata siguranta sanitara prezinta scoala unde copiii fac cursuri.
16% din elevi invata in scoli fara autorizatie sanitara
Omerta impusa de minister
Inspectorii sanitari au avut in ultima luna un program intens de verificare a scolilor, o parte din aceste actiuni de control venind ca urmare a solicitarilor de acordare a autorizatiei sanitare de functionare, acolo unde valabilitatea acesteia expirase. Potrivit sefilor Directiei de Sanatate Publica (DSP), s-au verificat conditiile igienice din spatiile in care invata elevii, existenta surselor apa, efectuarea de catre personalul unitatilor de invatamant a tuturor controalelor medicale impuse de legislatie. Despre situatia autorizarii sanitare a unitatilor de invatamant, inspectorii sanitari evita sa ofere insa cifre. Sefii DSP se dovedesc si ei a fi foarte zgarciti in declaratii cu privire la numarul unitatilor de invatamant autorizate din punct de vedere sanitar. Este primul an in care Ministerul Educatiei si Ministerul Sanatatii inchid gura celor care efectueaza controalele de autorizare sanitara a scolilor. O adresa din partea Ministerului Sanatatii, transmisa cu cateva zile inainte de inceperea anului scolar, dispunea discretie maxima in fata presei legat de datele privind autorizarea sanitara de functionare a scolilor. Astfel, posibilitatea transmiterii unor astfel de informatii revine doar reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), desi cei care realizeaza actiunile de control sunt inspectorii sanitari. In aceste conditii, in urma verificarilor facute la unitatile de invatamant din judet, reprezentantii DSP s-au limitat doar la aprecieri generale.
Cand faceau publice date, se bateau cap in cap
Decizia de a nu mai fi furnizate date privind conditiile din scoli decat de catre sefii ISJ a venit dupa ce autoritatile din invatamant si cele sanitare nu s-au pus de acord asupra unor raportari. Astfel, la noi in judet, in preajma inceperii anului scolar, chemati sa raporteze la Prefectura situatia pregatirii unitatilor de invatamant pentru primirea elevilor, sefii DSP au prezentat o statisca privind autorizarea sanitara pe unitati de invatamant, in timp ce reprezentantii Inspectoratului Scolar au prezentat o statistica pe numarul de elevi care urmau sa invete in scoli autorizate sanitar. Datele ofereau tablouri diferite. DSP raporta ca aproape jumatate din numarul scolilor nu aveau autorizatie, in timp ce ISJ anunta ca peste 80 la suta din elevi urmau sa fie primiti in scoli autorizate sanitar. Iar situatii din acestea s-au inregistrat si in alte judete.
Oficialii ISJ se ascund dupa procente
Ada Macovei, inspector scolar general, a mentionat ca in acest an scolar numarul elevilor invata in scoli fara autorizatii sanitare de functionare este mai scazut fata de anul scolar trecut. „La aceasta data aproximativ 16 la suta din cei peste 70.000 de elevi botosaneni invata in scoli ce nu au autorizatii de functionare sanitare”, a spus Ada Macovei. Aceasta a tinut sa precizeze ca raportarile nu vor mai fi facute pe numarul de cladiri ce nu au autorizatie ci pe numarul de elevi care sunt afectati de lipsa acestor autorizatii. Explicatia data de sefa educatiei botosanene este ca nu in fiecare din cladirile din raportarile de pana acum invata elevi. (Petronela Rotariu)
Este mai bine ca in anii trecuti. Cele mai multe unitati de invatamant functioneaza in conditii de respectare a legii, au autorizatii sanitare de functionare. Primariile au mai accesat fonduri si au facut investitii pentru ca elevii sa invete in spatii fara riscuri pentru sanatate
Stela Cretu, director adjunct DSP