Problemele lui Silvio Berlusconi – ancheta legată de presupusele relaţii sexuale cu o prostituată minoră şi acuzaţiile de abuz de putere – s-au agravat, joi, când Vaticanul s-a distanţat în mod clar de premier, criticat, de asemenea, de persoane importante din Italia, relatează Mediafax.
După mai multe zile de tăcere, cardinalul Tarcisio Bertone, al doilea în ierarhia Vaticanului, a hotărât să răspundă la o întrebare legată de aşa-numitul caz Ruby, o anchetă pe numele lui Berlusconi pornită de Parchetul din Milano pe 14 ianuarie.
Vaticanul „urmăreşte cu preocupare aceste cazuri italiene”, a declarat cardinalul Bertone, adăugând că împărtăşeşte „tulburarea” exprimată, la începutul săptămânii, de preşedintele italian, Giorgio Napolitano. Acesta din urmă nu deţine o funcţie executivă, dar care este foarte influent în Peninsulă.
În calitate de stat distinct, Sfântul Scaun îşi exprimă rar opinia faţă de situaţia internă din Italia. Secretarul de stat al Vaticanului a precizat, de altfel, că „are propriile sale canale, modalităţile sale de intervenţie şi nu face declaraţii publice”.
Chiar dacă şi-a măsurat cuvintele, cardinalul Bertone a estimat că ancheta Ruby arată necesitatea unei „mari responsabilităţi faţă de familii, faţă de noile generaţii, în căutare de modele”.
Electoratul catolic a votat masiv pentru Berlusconi, la alegerile legislative din 2008.
Numărul doi de la Vatican i-a invitat pe „cei care au o responsabilitate publică în domeniile adminsitrativ, politic şi judiciar să facă eforturi să dea dovadă de o moralitate mai făţişă, de simţ al justiţiei şi legalităţii”.
După ce Parchetul a transmis, luni, un dosar Parlamentului, pentru a cere percheziţionarea sediilor atribuite activităţii de deputat a lui Berlusconi, presa a publicat o serie de dezvăluiri stânjenitoare pentru acesta.
Premierul este suspectat că a comis o infracţiune plătind în schimbul serviciilor lui Ruby, pe numele adevărat Karima El Mahroug, o tânără marocană minoră la acea vreme, şi de abuz de putere, pentru că a obţinut eliberarea ei, folosindu-se de rolul său instituţional.
Parchetul a anunţat că dispune de elemente care dovedesc că miliardarul, ajuns la vârsta de 74 de ani, plătea cu largheţe prestaţiile unor tinere prostituate care participau la petreceri organizate la reşedinţa sa din Arcore, lângă Milano, şi că le caza gratuit în apartamente.
De asemenea, Berlusconi a fost criticat de magistraţi, după un mesaj video, difuzat miercuri seara, în care acesta acuza Parchetul din Milano că „utilizează cazul Ruby în scopuri politice” şi că încalcă dreptul său constituţional la viaţă privată, punându-i în mod sistematic sub ascultare pe invitaţii săi.
Este vorba despre „atacuri inacceptabile”, care „riscă să afecteze serios autonomia şi independenţa magistraturii”, a replicat Luca Palamara, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Magistraţilor, exprimându-şi refuzul de a fi „adus pe terenul opoziţiei politice”.
Patronul Ferrari, Luca Cordero de Montezemolo, un industriaş influent care conduce un centru de reflecţie, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de „echilibrul intern şi pacea socială din ţară”, din cauza „pierderii autorităţii politice”.
„Berlusconi a ales strategia sfidării tuturor, dar mi se pare că este singur”, a declarat Francesco Rutelli, un reprezentat de centru în mediile catolice.
Cerând, în continuare, demisia lui Berlusconi, liderul principalei forţe de opoziţie, Partidul Democrat (stânga), Pierluigi Bersani, a lansat o petiţie „pentru adunarea a zece milioane de semnături pentru trimiterea acasă” a lui Berlusconi.
romanialibera.ro