spot_img
spot_img
0.1 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Ionel Sandu se revoltă. Arată cum primarul Pavăl a ratat milioane de euro nerambursabili pentru reabilitarea blocurilor (FOTO)

- Advertisement -

MANIFEST… Ionel Sandu, antreprenorul vasluian care a decis să nu mai tacă la indiferența pe care cei din administrația publică locală o au față de cetățeni, a scos pe tapet o problemă dureroasă a Vasluiului. Cum ratăm fonduri europene prin neprofesionalismul celor din Primărie sau Consiliul Județean care ar trebui să le absoarbă. Este vorba despre banii alocați anul trecut pentru reabilitarea energetică a blocurilor de locuințe. Vasluiul are un singur bloc, cel al nomenclaturiștilor, prins în aceste fonduri nerambursabile, cel care la parter are societățile Primăriei Vaslui, Goscom și Sucursala Vaslui a Aquavas. În România au depus proiecte și sunt prinse peste 1300 de blocuri, iar reabilitarea energetică nu înseamnă doar anveloparea blocurilor, ci schimbarea geamurilor, lucrări la acoperișuri și chiar schimbarea țevilor de căldură. Locatarii nu trebuie să pună niciun leu pentru cofinanțare. La Vaslui ar fi putut fi cel puțin 20 de blocuri prinse pe aceste fonduri. Să vă dăm un exemplu. În Adjud, județul Vrancea, unde populația este de 16.000 de locuitori, primarul Florin Nechifor a anunțat că a absorbit prin acest proiecte 7,6 milioane de euro și urmează să fie reabilitate termic nouă blocuri și șapte clădiri publice. Noi, cu o populație de 150.000 de locuitori în hârtii, reabilităm doar un bloc. Ionel Sandu a postat pe Facebook un manifest și astfel și-a arătat revolta față de modul în care funcționarii publici au tratat acest subiect, atât de vital pentru Vasluieni. Acesta și-a intitulat protestul: „Cum a trecut VALUL RENOVĂRII peste primarul municipiului Vaslui”. Reporterii Vremea Nouă au fost la un bloc unde se fac acum lucrări de anvelopare și au stat de vorbă cu locatarii care au spus că habar nu aveau de aceste proiecte din bani europeni. Ei au plătit pentru neștiința lor sau mai bine spus au plătit prețul, fiindcă din banii lor țin în funcție tot felul de funcționari repetenți din instituții publice, câte 3.000 – 4.000 de lei de familie. Și, atenție, doar pun polistiren pe fațada blocului.

Ionel Sandu recunoaște că abia acum a aflat de aceste proiecte, fiindcă agenții de vânzări care vin la compania să oferteze diverse produse erau mirați că la Vaslui nu sunt cereri masive, ca în alte orașe, de materiale pentru renovarea energetică a blocurilor. Și astfel a aflat că anul trecut se puteau depune cereri pentru a accesa bani europeni pentru reabilitarea energetică a blocurilor. Interesându-se, a aflat ce campanii masive de informare au făcut primăriile din România pentru acest proiect, iar la Vaslui nimic. Iată revolta acestuia de pe Facebook: „Se spune că trenul vieții nu oprește de două ori în aceeași gară. Așa sunt și șansele pe care le primim în viață, nu vin de două ori! Anul trecut s-a desfășurat apelul pe două proiecte care au codurile PNRR/2022/C5/1/A.3.1/1 și PNRR/2022/C5/1/A.3.2/1, dar la Vaslui nu s-a știut nimic. Mai întâi, haideți să vedem cum se decodifică această înșiruire de litere și cifre și ce înseamnă ele. PNRR vine de la Planul Național de Redresare și Reziliență, apoi vine anul când trebuia accesate aceste proiecte, adică 2022, apoi vine componenta C5 numită și VALUL RENOVĂRII. Această componentă vizează îmbunătățirea fondului construit printr-o abordare integrată a eficienței energetice, a reducerii riscului la incendiu și a tranziției către clădiri verzi și inteligente. Imediat urmează axa 1 a componentei C5, care presupune schema de granturi pentru eficiență și reziliență în clădiri rezidențiale multifamiliale. În această axa este Operațiunea A.3, ce înseamnă renovarea energetică moderată care are indicativul 1/1 sau aprofundată (2/1) a clădirilor rezidențiale multifamiliale în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Renovare energetică moderată înseamnă economie la energia primară între 30% și 60%, iar cele cu indictivul 2/1, adică renovare energetică profundă, înseamnă economie de energie primară de peste 60%. Mai pe înțelesul nostru, Uniunea Europeană ne-a dat bani să anvelopăm (placăm) blocurile de locuințe, să le punem geamuri termopan noi, să schimbăm acoperișuri și chiar să schimbăm conductele de apă caldă și rece”, își începe postarea antreprenorul vasluian.

Ionel Sandu dă cu primarul Pavăl de pământ și acuză funcționarii din primărie de totală lipsă de interes

Ionel Sandu, furios, își continuă manifestul său, initulat: „Cum a trecut VALUL RENOVĂRII peste primarul municipiului Vaslui”: «Probabil, cei care locuiți în Vaslui o să vă întrebați mirați, la fel cum am făcut-o și eu: “Ce val, dom’le, în 2022, că nu s-a auzit la noi de așa ceva?” Da, aveți perfectă dreptate să spuneți asta, pentru că la Vaslui nu s-a știut nimic de Valul Renovării și nici că UE dă bani pentru renovarea energetică a clădirilor. Nimic, nimic, nimic, totul a fost ținut la secret. Acum să ne punem niște întrebări firești, cu răspunsuri care-și au rădăcina în acest program. Una dintre aceste întrebări ar fi „Cât trebuie să plătim cofinanțare, adică partea locatarilor?”. Răspunsul era dat în ghidul programului: ZERO lei cofinanțare din partea cetățenilor sau a Asociației de Proprietari. O altă întrebare ar fi dacă acest program mai poate fi accesat. Din păcate răspunsul este unul negativ. Termenul limită a fost 1 Martie, anul trecut. Deci am ratat acest program. O altă întrebare firească ar fi fost următoarea: „Care erau documentele necesare?”. Și aici răspunsul este în ghid. Se cerea doar Hotărârea Adunării Generale a Asociației de Proprietari de intrare în programul mai sus menționat. Și, în fine, o ultimă întrebare ar fi fost „Ce trebuia să facă primarul Vasile Pavăl?”. Aici nici nu mai trebuie să răspundem. Acesta ar fi trebuit să înștiințeze toate Asociațiile de Proprietari și toți cetățenii care locuiesc la bloc să se înscrie în program. Un alt aspect important era acela că cererile de finanțare ale Asociațiilor de Proprietari erau onorate, după principiul primul venit, primul servit. Numai că la Vaslui a trecut “Valul Renovării”, iar singurul bloc din oraș care a prins finanțare este blocul 23, unde la parter au sediul societățile Primăriei, Goscom și Aquavas – Sucursala Vaslui. Atunci îți vine să o ei razna și să te întrebi: „Cum să treci blocul 23 în Valul Renovării, când acest imobil a fost finalizat în 1990, iar în Vaslui ai blocuri din 1968 construite, care chiar necesită renovare?”. Domnule primar, sunt bătrâni cu pensii mici de tot, care nu își vor permite în veci și pururi să modernizeze blocul în care locuiesc. Din cele peste 440 și ceva de blocuri din oraș, doar unul ați găsit? Vă spun eu: Acel bloc putea fi reabilitat cu bani de la Goscom și Aquavas care au sedii la parter. Sunt firme care încasează milioane de lei lunar de la vasluieni și care puteau să facă ceva pentru locatarii de deasupra”.

Ionel Sandu îi spune de la obraz primarului Pavăl: „RUȘINE!”

Ionel Sandu nu înțelege de ce primarul Vasile Pavăl nu a mișcat un deget, în timp ce colegi de-ai săi pesediști au făcut o informare masivă pe toate canalele de promovare, cum e cazul primarului de la Sectorul 3 din București, care a făcut un adevărat spectacol și rezultatele s-au văzut. Iată cum își încheie acesta postarea: „Din 1.300 de blocuri care au primit finanțare în România cu ZERO costuri, Vasluiul are UN SINGUR bloc. Rușine !!! Uitați-vă la poze! Sunt blocuri amărâte în oraș, cu zecile, care ar fi meritat să fie urgent reabilitate. Numai că, domnul primar de Vaslui nu a mers la acei oameni să le spună că se dau bani europeni pentru modernizare. Deci să nu ne facem griji pentru domnia sa, acest val nu i-a făcut niciun rău, din contră. Această administrație a Vasluiului cu Vasile Pavăl în frunte ne condamnă la sărăcie, la facturi mari să încălzim apartamentele neizolate termic, care pierd căldură aiurea, iar agentul termic circulă prin conducte vechi, mari consumatoare de energie. Pe ici, pe colo, oamenii au cosmetizat pe banii lor aceste blocuri, cum au putut, dar nu le-ar fi stricat puțin ajutor. Spuneați, domnule primar, că mandatul 2020-2024 va fi al deplinei maturități. De asta v-au și votat oamenii. Să trăim în sărăcie este cumva una din marile realizări ale mandatului dvs. actual, un mandat al maturității în materie de administrație publică cum l-ați denumit dvs.? V-ați gândit că accesarea unui astfel de program ar fi fost o mană cerească pentru vasluienii care nu au posibilități materiale? Păcat, domnule primar, că ați ratat această oportunitate… Trenul a trecut, dar n-a oprit și la noi. Suntem victimele dezinteresului arătat de dumneavoastră ca primar!”.

La blocul 111, pe strada Grigore Ureche, se fac lucrări de reabilitare din banii proprietarilor. Ar fi vrut să folosească bani europeni, dar primăria i-a încurcat

INCREDIBIL… Pe strada Grigore Ureche, la blocul 111 din Vaslui, se anvelopează un bloc, acum, în plină iarnă. Administratorul blocului spune că a știut de programul prin PNRR, dar nu a avut ce să facă, fiindcă Primăria i-a încurcat, spunându-le că tot blocul nu trebuie să fie îmbrăcat în polistiren și astfel a ratat banii europeni. Acum anveloparea se face din banii proprietarilor. Oare cât ar fi durat să dea jos acele materiale de pe bloc și apoi să acceseze acel proiect prin PNRR? Dar era un efort prea mare pentru funcționarii din Primărie și mai ușor a fost să le trimită un răspuns sec, că nu se poate lua bani europeni pentru blocul lor. Acum oamenii au băgat mâna în buzunar și au scos câte 3000-4000 de lei pentru a-și renova energetic blocul, când o puteau face gratuit pe fonduri europene. Iată ce spune Viorel Bălăceanu, administratorul Asociației de proprietari Nr. 8: “Știu de existența acestui program, am văzut și la televizor despre el. Am vrut să ne înscriem, am și făcut adresă către Primărie, dar ni s-a răspuns că nu putem accesa fondurile pentru că blocurile trebuie să nu fie îmbrăcate deloc cu polistiren, adică blocul trebuie să nu aibă niciun apartament anvelopat. Lucrarea trebuie să înceapă de la zero. La mine în Asociație nu sunt astfel de blocuri. De fapt, dacă stau bine și mă gândesc, nu știu dacă la noi în Vaslui sunt blocuri care să poată fi incluse în acest program, adică blocuri complet neanvelopate. La noi, cine nu și-a făcut până acum anveloparea, pentru că nu a avut bani, viața în Vaslui oricum e foarte grea, nici nu are altă variantă decât să strângă bani și înceapă lucrările în regie proprie sau să apeleze la o firmă de construcții. Cei de la blocul 111, de care îmi spuneați, fac pe cont propriu. Nu știu cât îi costă sau cu cine lucrează, dar pot să vă spun că am mai avut recent la un bloc astfel de lucrări, costurile ajung cam la 2800-3000 lei de apartament. Sigur, cu cât apartamentul este mai mare, cu atât costurile cresc”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri