COMEMORARE… Au trecut aproape 40 zile de la plecarea fizicã a folkistului Ion Chiriac dintre noi, timp în care sufletul lui a tot cãlãtorit prin locuri stiute si nestiute, atât pe pãmânt, cât si în lumea cealaltã. A venit vremea marii sale întâlniri cu Dumnezeu, la judecata pe care o face tuturor oamenilor pentru a le cerceta necazul amar al sufletelor, înainte de a le deschide bratele Sale pãrintesti pentru a-i mustra sau mângâia. Cu acest prilej, sâmbãtã, 27 martie, la mormântul artistului din Cimitirul Eternitatea s-au strâns rude, prieteni, fani ai sãi, fosti elevi de la Palatul Copiilor pe care i-a învãtat sã cânte, dar si copii care au crescut la Fundatia „Mâna si Acoperãmântul Maicii Domnului”, unde el si-a petrecut ultimii 15 ani din viatã. La eveniment au fost prezenti Maria, Geta, Mihai si Valericã, patru din cei cinci frati aflati în viatã, marele absent fiind chiar Gelu, fratele mai mic cu doi ani decât Ion, cel alãturi de care a cântat din copilãrie pânã la maturitatea deplinã, când au reprezentat Vasluiul cu cinste pe scenele din întreaga tarã. Acesta se aflã departe, la Târgoviste, unde locuieste de mult timp. Slujba parastasului a fost oficiatã de preotul Vasile Pârcãlabu de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, sustinãtor fidel al folkistului si al institutiei la care a lucrat. Mihaela Manu a oferit tuturor celor prezenti ultimele douã albume ale artistului Ion Chiriac spre amintire vesnicã. Vasluienii care îi apreciazã muzica si care vor sã intre în posesia ultimelor douã albume o pot contacta pe aceasta la numãrul de telefon 0755.566.999.
O surprizã pentru fiica sa Ioana, venitã de la Bucuresti pentru parastasul de 40 zile al tatãlui, a fost prezenta la mormânt a învãtãtoarei sale Dorelia Mircea de la Scoala Nr. 4 „Elena Cuza” Vaslui, unde ea a învãtat în clasele I-VIII. Dorelia Mircea a declarat cã îl cunoaste bine pe Ion Chiriac, care i-a devenit atât ei, cât si sotului sãu prieten apropiat de când era tânãr tãtic de nota 10 pentru Ioana. „Da, iubitul nostru Nelu, Ion, a trecut prin viatã cu o decentã deosebitã, fiind o fiintã talentatã, sensibilã pânã în cele mai fine fibre ale sufletului si, nu în ultimul rând, altruistã, care s-a eliberat de sine si s-a dãruit exemplar nouã, întregii comunitãtii vasluiene si, mai ales, copiilor, iar în ultimii ani unor copilasi în nevoi. De aceea, te pretuim si te iubim! Aceste cuvinte nu sunt vorbe în vânt, nu anume mestesugite pentru a crea personalitatea celui care s-a numit Ion Chiriac, artistul care ne-a încântat de câteva decenii, ci sunt desprinse din realitate, din anii când am avut rãgazul sã-l cunoastem. Ne este greu sã vorbim la trecut, dar acum, când fizic nu mai esti printre noi, îti spunem cã ne este tare dor de zâmbetul, de candoarea si de cântecul tãu. Chiar dacã moartea nemiloasã te-a smuls dintre noi, ti-a rãpit si ultimul surâs, nu va reusi niciodatã sã ne ia din suflet amintirea ta, pofta de viatã, altruismul si blândetea ta. Imaginea ta ne va fi vesnic în sufletele noastre, în gândurile noastre, iar tu vei rãmâne aici, în corul îngerilor, unde e atâta pace si tãcere si toate pãsãrile îti vor cânta pânã la obsteasca Înviere. Zbor lin, suflet blând si bun! Iar tu, pãmântule gelos, ce ai pus putin în noi, ce-atât de grabnic esti sã-ti iei putinul înapoi”.
Ionel Popa, amintiri cu si despre Ion Chiriac : „Te treceau fiorii atunci când interpreta <Treceti batalioane române Carpatii>”
Un moment emotionant a fost creat de Ionel Popa, presedintele Asociatiei Solidar, care a înfipt în pãmânt, la cãpãtâiul artistului, drapelul românesc, timp în care învãtãceii artistului, încurajati de gestul sãu, au interpretat în acorduri de chitarã cântecul patriotic „Poporul român, opere complete” pe versurile lui Adrian Pãunescu. „Ion Chiriac a plecat mult prea devreme dintre noi. A fost folkist, cantautor si, as mai adãuga eu, mare patriot român. În semn de pretuire, am tinut sã-i punem un drapel la mormânt pentru cã stiu bine, iubea din inimã tricolorul. Totodatã, vasluienii ar trebui sã stie si latura umanitarã a lui Ion Chiriac. Împreunã cu Mihaela Manu, administrau o fundatie cultural-umanitarã, a fost o muncã titanicã, plinã de responsabilitãti în slujba semenilor aflati în nevoi. Pentru Ion Chiriac si Mihaela Manu, nu a fost deloc simplu, s-au lãsat pe ei pentru a ajuta acei copii. În plus, Ioan fãcea si lectii de chitarã cu cei cât de cât talentati. Ne e dor de tine, frate Ioane! Dumnezeu sã te odihneascã în pace!”, a transmis Ionel Popa. Acesta a povestit pe blogul sãu cât de bine a colaborat cu artistul în cadrul spectacolelor caritabile organizate de Asociatia „Solidar”. „A rãspuns de fiecare datã invitatiei noastre. Muzica lui avea mesaj. Ion Chiriac a cântat pe versurile marilor poeti nationali-Adrian Pãunescu, Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Nichita Stãnescu etc. A cântat mare parte din repertoriul Cenaclului „Flacãra”. Fiind unul dintre veteranii Cenaclului, stia multe din piesele ce se interpretau la spectacolele acestuia. Avea un talent al lui de a ridica publicul în picioare. Sunt artisti care au voce, dar care nu stiu „sã miste” spectatorul. Ion Chiriac reusea sã pãtrundã la sufletul omului, adaptând repertoriul la eveniment si la spectatori. Îi plãcea enorm sã interpreteze melodii patriotice. Te treceau fiorii atunci când interpreta „Treceti batalioane române Carpatii” sau alte piese de referintã din repertoriul Cenaclului „Flacãra”. Era foarte respectat de colegii de scenã pentru cã aveau încredere cã, dacã apare o sincopã, el îi va ajuta. Am simtit acest lucru la spectacolul „Infinita bunãtate”, organizat de Asociatia „Solidar” la Sala Sporturilor, în luna august 2017. A avut colegi de scenã atunci folkisti de renume ca Andrei Pãunescu, Walter Ghicolescu, Elena Barbu, Romicã Brunchi, dar si mai putin familiarizati cu scena – Dana Perca si Beniamin Bejan. Toti au avut un sprijin din partea lui Ion. În aprilie 2018 am reusit sã reunesc cuplul Fratii Chiriac într-un spectacol dedicat Zilei satului Portari, comuna Zãpodeni, judetul Vaslui. Personal, am resimtit o mare bucurie cã am reusit aceastã reunire”, a povestit Ionel Popa.