NOU… Conform unui nou proiect lansat de către cei din conducerea învățământului din România, în următoarea perioadă, Inspectoratul Școlar Județean Vaslui va dispărea. Conform proiectului, acesta se va transforma în Direcția Județeană de Învățământ Preuniversitar, ca serviciu public deconcentrat aflat în subordinea Ministerului Educației. De asemenea, aceeași soartă o vor avea toate inspectoratele din țară. Pe lângă acest lucru, ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat schimbări majore și în ceea ce privește legislația care guvernează învățământul din țara nostră.
Pe lângă anunțatele schimbări în ceea ce privește legislația din educație, conducătorii învățământului românesc mai vin cu o nouă propunere. Astfel, în cel mai scurt timp, Inspectoratul Școlar Județean Vaslui va dispărea și locul lui va fi luat de către Direcția ă de Învățământ Preunivesitar, un serviciu public deconcentrat cu personalitate juridică. De asemenea, va fi înființat și Comisia Națională pentru Inspecția Școlară, cu prerogative de verificare a respectării inclusiv cu privire la normele de etică și deontologie profesională de către cadrele didactice. “Se reorganizează și Centrul Național pentru Politici și Evaluare în Educației, înființîndu-se Centrul Național pentru Curriculum și Evaluare, precum și Institutul pentru științele Educației. O altă instituției nouă este Unitatea Executivă pentru prima dată la nivelul Ministerului Educației dedicată învățământului preuniversitar. O altă instituție care apare în arhitectura de sistem este Centrul Național de Excelență. La nivel național vom avea un Centru Național pentru Educație Incluzivă. Practic managementul și guvernanța în sistemul de educație vor fi radical schimbate.O altă noutate se înființează Corpul Managerilor Educației care va fi format din mentori pentru management educațional”, a declarat Sorin Câmpeanu, ministrul Educației. De asemenea, ministrul a mai declarat că, pentru prima dată, în noua legislație privind învățământul este prevăzută încetarea mandatului unui director de școală, în anumite condiții. Și tot noua legislației ce va fi supusă dezbaterii publice în zilele următoare, prevede o nouă funcție de conducere și anume cea de director administrativ. “Se schimbă și procedura de recrutare a directorilor la directori adjuncți apărând o nouă funcție aceea de directori administrativi. Procesul de selecție va fi profesionalizat total și va cuprinde o evaluare națională în cadrul căreia se testează capacitățile și aptitudinile candidaților, se apreciază evaluarea din perspectiva evaluării motivaționale și se realizează de către comisia de concurs împreună cu specialiști în psihometrie. Proba scrisă va rămâne, interviul va rămâne. Concurs public”, a mai spus Câmpeanu.
Dacă tot se desființează ISJ , poate noile funcții vor fi ocupate prin concurs.Pana și o măturătoare da concurs pentru job, de ce nu ar da și inspectorii?Unii stau acolo de mai bine de 10 ani.La catedră cu ei!
Aceeași Marie cu alta pălărie! Ca asa e la romani! Se fac reforme doar de dragul reformelor. Politicul nu va permite reformarea deconcentratelor, ca acolo sunt angajate pilele lorr de ex inspectorii școlari.
Nu-i la fel, dacă acum au 50 de angajați să spunem, în noua direcție vor fi 100.