spot_img
2.8 C
Vaslui
02-dec.-2024
spot_img

Infractiunile informatice, din ce în ce mai frecvente în judetul Vaslui

- Advertisement -

ÎN CRESTERE… Vasluiul a devenit un judet tot mai atractiv pentru infractorii informatici. O aratã statisticile IPJ Vaslui, conform cãrora în cursul anului 2024, la nivelul judetului nostru au fost sesizate 153 de infractiuni privind fraude comise prin sisteme informatice si mijloace de platã, mai mult cu 44,34% fa de anul 2023. Tot anul acesta au fost înregistrate 57 de infractiuni contra sigurantei si integritãtii sistemelor informatice, mai mult cu 34,71% fa de 2023, precum si 338 infractiuni de înselãciune sãvârsite prin folosirea de nume sau calitãti mincinoase sau prin mijloace de comunicare on-line, care vin în concurs cu infractiunile din sfera criminalitãtii informatice, mai mult cu 36,29% mai mult decât anul precedent.

Pentru a putea întelege mai bine fenomenul acestor infractiuni informatice, reprezentantii IPJ Vaslui au transpus exemple simple si uzuale în acest sens, cum ar fi: momentul în care un autor necunoscut acceseazã ilegal sistemul bancar (date ale cardului bancar), acceseazã ilegal un cont al unei retele de socializare (Facebook, Messenger, Instagram) apartinând unei persoane vãtãmate, ori prin accesarea de cãtre persoana vãtãmatã a unui link malitios (de tip „phishing”), autorul intrã în posesia datelor bancare informatice ale persoanei vãtãmate. Autorii acestor fapte sunt mult mai dezvoltati din punct de vedere tehnic, reusind sã stabileascã de la an la an anumite moduri de operare prin care prejudiciazã nenumãrate persoane cu sume importante. Un exemplu elocvent, apãrut de curând pe „piatã”, este metoda „investment scam”, ce prezintã urmãtorul principiu: persoane necunoscute, ce se recomandã ca fiind brokeri de bursã, prin intermediul unui anunt pe reteaua de socializare Facebook induc în eroare persoanele vãtãmate prin prezentarea unei situatii nereale de a investi în actiuni pentru anumite companii (ex. Rompetrol). Practic, persoanele vãtãmate, în mare parte a cazurilor, în vârstã, în momentul în care navigheazã pe internet, prin intermediul smartphone-ului, se opresc asupra anumitor reclame, de obicei cu titlul „Investirea în actiuni Rompetrol, HidroElectrica, poti cîstiga bani”. Imediat persoana vãtãmatã este redirectionatã cãtre o paginã web, în care i se cere introducerea datelor personale, precum si un numãr de telefon. Desi nu trebuie divulgate aceste informatii cu caracter personal, acestia le introduc. Ulterior sunt contactati telefonic de cãtre acesti autori, care se recomandã sub un pseudonim si care sunt experti în investitii/brokeri în investitii.

Prevenire atât în rândul copiilor, cât si adultilor

Potrivit reprezentantilor IPJ Vaslui, la nivelul instituției se aflã în derulare Programul de prevenire a criminalitãtii informatice 2024, având scopul, printre altele, de a le oferi cetãtenilor instrumentele necesare pentru a întelege riscurile din mediul on-line si pentru a le face fatã, de a-i sprijini si de a le garanta siguranta în mediul on-line. În acest sens, pe parcursul anului 2024, ofiterii din cadrul Compartimentul de Analizã si Prevenirea Criminalitãtii au organizat si desfãsurat un numãr de 80 de activitãti preventiv-educative, având un numãr de 2698 de beneficiari (din care 936 minori si 1762 adulti). În cadrul activitãtilor au fost distribuite materiale informative: pliante, flyere, brosuri, afise si orare. Subsumate acestui program de prevenire sunt urmãtoarele: campania nationalã „Protectie prin educatie – Securitate digitalã”, din cadrul proiectului „Siguranta Online” si campania nationalã de prevenire a fraudelor informatice care au ca mod de operare investitiile online în actiuni / criptomonede. Campania „Protectie prin educatie – Securitate digitalã”, din cadrul proiectului Siguranta Online, vizeazã atât copiii, cât si adultii (cadre didactice, pãrinti, alte persoane) pentru o mai bunã informare în privinta securitãtii cibernetice si cresterea gradului de pregãtire, pentru evitarea principalelor amenintãri din mediul online si gestionarea adecvatã a riscurilor la utilizarea internetului. Activitãtile preventive au fost desfãsurate în institutii de învãtãmânt si de ocrotire, fiind discutate aspecte legate de: impactul pe care mediul online îl are asupra vietii noastre, pericolele din mediul online, gestionarea datelor online, dependenta de internet, prevenirea pornografiei infantile si prevenirea cyberbullying-ului.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.