spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Inculpații din dosarul proiectului de colectare a deșeurilor din județul Vaslui scapă de pedeapsă, dar sunt buni de plată

- Advertisement -
CU BANII LUAȚI…Scăpat de răspunderea penală, inculpatul din dosarul proiectului de colectare a gunoiului și cele două firme controlate de acesta au de achitat prejudiciul creat.

FINAL DE DOSAR… Scăpați, încă de anul trecut, de răspunderea penală, inculpații din dosarul proiectului de colectare a deșeurilor din județul Vaslui sunt buni de plată. Decizia definitivă a Curții de Apel Iași îi obligă pe Alexandru Frăsineanu, SC Tadeco Consulting SRL și Interdevelopment SRL să achite suma de 168.733,47 lei, plus dobânzile și actualizările cu indicele de inflație calculate începând din 24.09.2023. În anul 2020, Direcția Națională Anticorupție anunța trimiterea în judecată a două firme care s-au ocupat cu asistența tehnică în cadrul proiectului privind sistemul integrat de management al deșeurilor solide în județul Vaslui. Potrivit DNA, în perioada mai – septembrie 2013, reprezentantul unei asocieri de firme ar fi depus la Consiliul Județean Vaslui mai multe documente false (facturi, centralizatoare etc.) în legătură cu participarea efectivă a patru persoane la prestarea serviciilor de supervizare asumate prin contractul menționat. “Ulterior, fără vinovăție, reprezentanții Consiliului Județean Vaslui ar fi depus aceste documente la Organismul Intermediar al programului de finanțare POS Mediu, în baza cărora au fost obținuți, pe nedrept, 168.733 lei, sumă cu care Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în procesul penal”, au precizat procurorii DNA. Pe 26 mai 2022, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional un articol din Codul penal care permitea procurorilor să întrerupă cursul prescripției prin administrarea de noi probe. Decizia Curții Constituționale s-a aplicat retroactiv și a afectat mii de dosare în stare de judecată și de anchetă, printre care și cel al decontărilor fictive de la proiectul privind sistemul integrat de management al deșeurilor solide în județul Vaslui. Judecătorii Tribunalului Vaslui au admis acțiunea civilă formulată de către Ministerul Fondurilor Europene București și au dispus obligarea, în solidar, a inculpaților Frăsineanu Dan Alexandru, SC Tadeco Consulting SRL București și SC Interdevelopment SRL București la plata către Ministerul Fondurilor Europene București a sumei de 168.733,47 lei, la care se vor adăuga dobânzile aferente și actualizarea cu indicele de inflație.

Judecătorii Curții de Apel Iași au ajuns la finalul dosarului în care două firme conduse de aceeași persoană au fost trimise în judecată de către procurorii DNA după ce au fost acuzate de fraudă în dosarul proiectului de colectare a deșeurilor din județul Vaslui. Vorbim aici de Alexandru Frăsineanu, SC Tadeco Consulting SRL și Interdevelopment SRL. Cu ajutorul unor documente false, Frăsineanu reușește să păcălească autoritățile județene cu suma de 168.733.47 lei. După ce, în luna mai 2022, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional un articol din Codul penal care permitea procurorilor să întrerupă cursul prescripției prin administrarea de noi probe, cele două firme reușesc să scape de acuzațiile penale, dar Ministerul dezvoltării se îndreaptă, în civil, împotriva lor. Zilele trecute, dosarul a ajuns și la o decizie finală care-i obligă pe inculpați să plătească duma de 168.733,47 de lei, la care se adaugă dobânzile și actualizările cu indicele de inflație calculate începând din 24.09.2023. “Modifică data de la care curg accesoriile pentru debitul principal retinut în sarcina inculpatilor Frăsineanu Dănuț Alexandru, SC Tadeco Consulting SRL și S.C. Interdevelopment S.R.L, în sensul că dobânzile și actualizarea cu indicele de inflație aferente debitului principal în sumă de 168.733,47 lei, curg de la data de 24.09.2013. Mentine celelate dispozitii ale sentintei apelate care nu sunt contrare prezentei decizii. Cheltuielile judiciare efectuate pentru solutionarea apelurilor rămân în sarcina statului. Definitivă”, se arată în decizia Curții de Apel.

Iată ce s-a întâmplat în dosarul instrumentat de DNA

În luna septembrie 2015, procurorii DNA descindeau în județul Vaslui, efectuând percheziții în sediul Consiliului Județean, al Prefecturii, al Centrului de Afaceri, precum și la sediile primăriilor Șuletea, Murgeni și Ștefan cel Mare. Persoanele vizate erau suspectate de luare de mită, abuz în serviciu și fals în legătură cu accesarea fondurilor europene și cu întocmirea documentației în acest sens. Perchezițiile au fost făcute în urma implementării proiectului “Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor Solide în județul Vaslui”, unde procurorii aveau indicii că au fost sifonate fonduri europene. Potrivit DNA, “în cursul anului 2012, cu ocazia implementării proiectului mai sus menționat, între Consiliul Județean Vaslui și Asocierea Fichtner Environment SRL – Interdevelopment SRL s-a încheiat un contract care avea ca obiect prestarea, de către aceasta din urmă, a unor servicii de asistență tehnică pentru supervizarea contractelor de lucrări derulate în cadrul proiectului. În acest context, în perioada mai – septembrie 2013, Dănuț Alexandru Frăsiuneanu, în calitate de reprezentant al Asocierii Fichtner Environment SRL – Interdevelopment SRL, ar fi depus la Consiliul Județean Vaslui mai multe documente false (facturi, centralizatoare etc.) în legătură cu participarea efectivă a patru persoane la prestarea serviciilor de supervizare asumate prin contractul menționat. Ulterior, fără vinovăție, reprezentanții Consiliului Județean Vaslui ar fi depus aceste documente la Organismul Intermediar al programului de finanțare POS Mediu, în baza cărora au fost obținuți, pe nedrept, 168.733 lei, sumă cu care Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în procesul penal. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile ale persoanei fizice și ale SC Interdevelopment SRL”, se arăta în rechizitoriul procurorilor DNA. În luna decembrie 2019, dosarul a fost înaintat spre soluționare Tribunalului Vaslui, Frăsineanu fiind acuzat de săvârșirea infracțiunii de participație improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente sau declarații false în scopul obținerii pe nedrept de fonduri europene.

Angajații fictivi au fost audiați de procurori

Cei patru experți angajați fictiv de Frăsineanu în cadrul proiectului privind sistemul integrat de management al deșeurilor solide în județul Vaslui au fost doi diriginți de șantier, un inginer SSM și un atașamentist pentru punctul de lucru Roșiești. Duși în fața procurorilor, în calitate de martori, aceștia au declarat că nu au participat sub nicio formă la acest proiect. Fiind întrebat dacă poate explica din ce motiv sau în ce împrejurare datele sale de identitate au fost menționate în cadrul proiectului, unul dintre diriginții de șantier a declarat că aceste date profesionale erau publice și se puteau regăsi pe site-ul Inspecției de Stat în Construcții. Totodată, acesta a mai menționat că a participat la diverse proiecte, din care marea majoritate erau drumuri, poduri sau căi ferate, având ca beneficiar Consiliul Județean Vaslui, însă după data de 02.01.2012, când s-a pensionat, nu a mai făcut dirigenție de șantier și s-a ocupat de unele lucrări doar ca responsabil tehnic cu execuția și reprezentant al proiectantului. Celălalt diriginte de șantier a afirmat în fața procurorilor că în perioada mai – august 2013 era sub contract de asistență tehnică lucrări cu beneficiarul Consiliul Județean Vaslui pentru obiectivul “Reabilitare, Modernizare și echipare Spitalul Județean de Urgență Vaslui”, nicidecum în proiectul privind sistemul integrat de management al deșeurilor solide în județul Vaslui. Și inginerul SSM și atașamentistul au declarat anchetatorilor că nu au lucrat niciodată pentru cele două societăți din București și că nu cunosc nimic în legătură cu implementarea proiectului privind deșeurile solide din județ.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.