• APM Neamt a anuntat că nu va permite nici unui detinător de terenuri să dea foc resturilor de vegetale • pompierii s-au confruntat deja cu multe incendii provocate de focul nesupravegheat • pagubele au fost limitate de interventia salvatorilor •
Nemtenii sînt atentionati de către Agentia Judeteană pentru Protectia Mediului să nu recurgă la incendierea miristilor pentru a scăpa prin ardere de resturile vegetale rămase pe cîmp de anul trecut. Atentionarea nu este o noutate, dar, desi se face apel anti-incendiere miristi de mai multi ani, fenomenul s-a înregistrat în fiecare primăvară, chiar cu riscul încasării unor amenzi drastice sau al „sansei“ de a ajunge la puscărie. „Conform prevederilor Ordonantei de Urgentă a Guvernului 195/2005 privind protectia mediului, cu modificările si completările ulterioare, persoanele fizice si juridice au obligatia de a «nu arde miristile, stuful, tufărisurile sau vegetatia ierboasă fără acceptul autoritătii competente pentru protectia mediului si fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situatii de urgentă». Încălcarea acestei prevederi constituie contraventie. «Arderea miristilor, stufului, tufărisurilor si vegetatiei ierboase din ariile protejate si de pe terenurile supuse refacerii ecologice» constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare sau cu amendă penală. Conform unei adrese a Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, arderea miristilor si a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspîndirii unor boli sau dăunători specifici, caz care trebuie confirmat în scris de către Unitatea Fitosanitara Neamt“, se precizează în apelul făcut către nemteni de către conducerea Agentiei Judetene pentru Protectia Mediului Neamt. Conducerea acestei institutii a anuntat că nu va da acceptul pentru incendierea terenurilor în scopul eliberării acestora de resturile vegetale rezultate în urma recoltării. Avînd în vedere această precizare, dacă autoritătile vor vrea asta, zeci de nemteni riscă amenzi penale sau pedepse si mai grave, avînd în vedere că ici, colo miristile din judet au început să ardă, pentru a fi curătate de paie, de resturile de tulpini ale plantelor recoltelor culese astă-toamnă sau pur si simplu de bălăriile care au crescut peste ani, timp în care pămîntul nu a fost lucrat.
Pompierii au avut deja de lucru
În ultima perioadă, pompierii nemteni au avut de înfruntat neglijenta oamenilor, cele mai multe din incendiile produse avînd la bază focul nesupravegheat. Multi si-au făcut curat pe lîngă gospodării, au dat foc la resturile vegetale adunate, dar nu au mai avut răbdare să astepte ca focul să se stingă si l-au lăsat nesupravegheat. De aici înainte a fost treaba pompierilor pentru a stinge flăcările scăpate de sub control. Un astfel de eveniment a avut loc joi, 24 martie 2011, în jurul prînzului, cînd salvatorii au fost chemati să stingă un incendiu în localitatea Cîndesti. Focul a izbucnit la locuinta Mariei A., iar flăcările s-au propagat pînă în apropierea adăpostului de animale si a altor anexe gospodăresti. Pompierii au reusit să limiteze pagubele. Un incendiu similar a avut loc în aceeasi zi pe un teren viran de la fosta rampă de gunoi din Piatra Neamt. Au ars deseuri de cauciuc, anvelope uzate, împrăstiate pe mai multe zeci de metri. Detasamentul de Pompieri Tîrgu Neamt a intervenit pentru localizarea si stingerea unui incendiu izbucnit pe un teren situat pe raza comunelor Ghindăoani si Băltătesti. Au ars circa 30 de hectare de vegetatie uscată, focul fiind favorizat de vîntul puternic. O altă nenorocire s-a produs în localitatea Zănesti, la locuinta lui Avram C. Sotia proprietarului, Maria C., de 68 de ani, a dat foc unor frunze uscate si a lăsat focul nesupravegheat, în apropierea casei. A ars o anexă din lemn, adăpostul păsărilor, unelte agricole si alte bunuri. Pompierii militari, sprijiniti de SVSU Roznov si oamenii din sat au protejat casa de locuit, celelalte anexe, lemnele de foc, dar si două autoturisme din curte.