spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Încă un vasluian la «Imperiul leilor»: Ioan Grosu și-a prezentat invențiile și a primit 30.000 euro pentru 50% din afacere

- Advertisement -
Ioan Grosu

INVENTATOR… Ioan Grosu, un vasluian de loc din Armășoaia, și-a prezentat invențiile în emisiunea “Imperiul leilor” de pe Pro TV și a reușit să-l convingă pe omul de afaceri Mohammad Murad să i se alăture.Susținut de fiul său, acesta a venit în fața leilor cu un titirez mecanic și o instalație care produce curcubeul artifical. Cu o simplă apăsare de buton, instalația proiectată de Ioan Grosu produce o ploaie artificială, apoi folosește niște spray-uri care fac să apară curcubeul. Invenția a primit medalia de aur la Geneva, în 2013.  “Visez ca România să fie țara curcubeelor”, a spus Ioan Grosu celor patru investitori de la “Imperiul leilor”. “Ați cerut 20.000 euro, eu vă dau 30.000 euro pentru 50% din afacerea cu curcubeu și facem un atelier doar pentru curcubee”, a spus Mohammad Murad.

Înainte de 1989, Ioan Grosu a avut mai multe invenții pe baza de detector de vibrații, cutremure, mașini, unelte, dar nu au fost valorificate.  A predat fizică la Politehnică și a început să își dorească să pună în aplicare ce învață. În 1993-1995 a locuit în America și a făcut cercetare în domeniul haosului, dinamică neliniară. Când s-a întors în România a predat la Facultatea de Inginerie Medicală la UMF Iași. Acum 14 ani a inventat titirezul magnetic, pentru care a primit numeroase premii internaționale. ”Titirezul este o jucărie cunoscută pe toate meridianele și pe toate paralelele pământului, dar are un mare defect: nu ascultă de experimentator, adică îi dăm drumul și se duce într-o cu totul altă direcție. Un alt defect este că se rotește 15-20 secunde. Folosind doi magneți permanenți, l-am făcut ascultător. În corpul titirezului am pus o piuliță și, astfel, se rotește până la 120 secunde”, a explicat profesorul Ioan Grosu.

“Cei doi examinatori erau pe jos de mirare, se întrebau cum de mi-a venit această idee”

Curcubeul din grădină, gândit de profesorul Grosu, este primul curcubeu artificial din lume. “Am avut idei și încă mai am. Multe sunt, cum ar zice englezii, <crazy> (nebunești). Invențiile mele provin din ceea ce am creat în procesul predării fizicii la nivel universitar. Am două invenții care au interes popular. Din literatura de specialitate, mi-a plăcut curcubeul. Am creat un lanț logic pentru a-l preda. Curcubeul, ca să se vadă, trebuie să fie o cortină de picături de apă. Ele trebuie să fie sferice, altfel nu se vede (curcubeul). Instalația care produce curcubeul în grădină are în partea de sus două tuburi, iar pe ele sunt niște spray-uri. Soarele trebuie să fie la 42 grade. Pentru a vedea curcubeul trebuie ca jumătate de cer să fie senin, iar jumătate acoperit cu nori. La Salonul de Invenții de la Geneva, în 2013, am luat medalie. Cei doi examinatori erau pe jos de mirare, se întrebau cum de mi-a venit această idee. Primul scop este cel educativ, de a înțelege un fenomen natural în toată profunzimea lui, dar mai este și scopul de entertainment. Ia inchipuiți-vă dvs, la Mamaia, pe plajă, pe apă, unde toată lumea se bălăcește și își face poze sub curcubeu”, a explicat profesorul Ioan Grosu. Fiul său, Iulius, a precizat că o astfel de instalație, care produce curcubeul artificial, costă puțin peste o mie de euro: “Îl văd ca pe un produs pentru evenimentele private. Poate fi vândut, dar și închiriat”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.