spot_img
spot_img
1.4 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

În martie vor veni cele mai mari facturi la încălzire şi electricitate

- Advertisement -

Deocamdată la ENET SA Focşani nu s-a stabilit preţul de calcul al căldurii u dacă rămîne 203 lei, facturile cresc în februarie cu 14% u dacă se aplică majorarea dictată de Consiliul Local la 285 lei/gigacalorie, atunci facturile explodează cu pînă la 40% u şi la Electrica se va constata un consum mai mare de energie electrică, dar oficialii din sistemul energetic spun că nu ne va costa extraordinar de scump u gerul din ianuarie-februarie va ridica şi facturile la gaze naturale, inclusiv la aragaz, dar mai ales la cei cu centrale individuale
Frigul şi zăpada istorică pe care vrîncenii şi focşănenii le-au îndurat de la finele lunii ianuarie şi pînă la mijlocul lui februarie le va scoate din buzunare şi cei mai mulţi bani pentru facturile la utilităţi. În martie, cînd vor veni în poştă facturile pentru consumul din februarie, ne vor lua frigurile din nou. Nu din cauza temperaturilor, ci a costurilor. Fie că v-aţi încălzit de la ENET sau de la Distrigaz, consumul a fost mai mare în februarie, drept consecinţă şi facturile vor exploda. Mai mult sau mai puţin, dacă luăm în calcul faptul că, deocamdată, Primăria Focşani amînă să transmită un act oficial către societatea de termoficare prin care să notifice că de la 1 februarie 2012 preţul gigacaloriei a crescut, prin votul consilierilor PSD şi PNL din Consiliul Local Focşani, de la 203 lei la 285 lei. În cazul în care pînă pe 15 martie, primarul Decebal Bacinschi nu dă fax la ENET, consumul lunii februarie se va factura la preţul vechi de 203 lei. În acest caz, factura la încălzire ar creşte doar cu 14%, în factură regăsindu-se doar consumul mai mare cauzat de temperaturile reduse. În cazul în care Primăria trimite la ENET noul preţ de 285 lei, atunci facturile lunii februarie la căldură vor sări în aer, crescînd cu 40%. “Facturile pe care le emitem în martie sînt, deocamdată, calculate pentru un preţ al gigacaloriei de 203 lei. Iar pe acest preţ estimăm o creştere de 14% a facturilor, diferenţa fiind dată de consumul care a fost mai mare în februarie. ENET cunoaşte că în CL s-a hotărît majorarea preţului gigacaloriei, dar cît timp nu primim o informare oficială de la Primărie, ceea ce pînă acum nu a ajuns la noi, vom factura pe preţul vechi, de 203 lei. Conform legii, noi trebuie să facturăm pînă pe 15 martie. Dacă pînă atunci nu ne informează, factura lunii februarie se calculează cu 203 lei. Dacă va fi preţul de 285 lei, atunci estimăm o creştere a facturilor cu 40%”, ne-a spus Cristina Gavrilă, purtătorul de cuvînt al SC ENET SA Focşani. Totuşi, oficialii sfătuiesc clienţii sistemului centralizat de încălzire, circa 17.000 de orăşeni, să nu se panicheze pentru că aproape 7.000 dintre ei, care au venituri modeste, vor beneficia de ajutorul guvernamental şi municipal pentru calorifer. “Ajutoarele de încălzire se dau în continuare şi pe februarie şi pe martie, în funcţie de valorile maxime”, a completat Gavrilă.

Contorul a luat-o razna şi la Electrica

Nu doar la ENET frige factura, dar şi la Electrica. Consumul în februarie, în dreptul consumatorilor casnici, a crescut semnificativ faţă de luna ianuarie. La fel, consum foarte mare s-a înregistrat şi în dreptul firmelor mici, spre deosebire de marii consumatori care în ianuarie, în Vrancea, au redus activitatea forţaţi de zăpezi. Şeful sucursalei Electrica, Ionel Preda, spune că în factura lunii martie se va simţi o creştere, dar că nu va fi foarte mare. Acesta spune că în perioada de criză a zăpezii în Vrancea cel mai mare consum a fost în mediul urban. “La consumatorii casnici, consumul a crescut astfel: în decembrie 2011 aveam un consum de 12.910.512 kw/oră, în ianuarie 2012 acesta creştea la 13.833.839 kw/oră, iar în februarie s-a înregistrat o valoare şi mai mare de 14.600.971 kw/oră. Deci cifra consumului a fost în creştere. Avem 147.683 clienţi casnici la Electrica, circa 52.000 în mediul urban şi 96.000 în rural. Consumul este însă mai mare în urban. Facturile pentru cei care nu au centrală, în februarie, nu cred că va sări de 100 lei, la un apartament de două camere. Evident, la pensionari va fi mai mic”, ne-a spus Ionel Preda. Şi în dreptul micilor consumatori s-a observat o creştere a consumului de electricitate, de la 6.522.863 kw/oră în decembrie 2011 la 8.623.735 kw/oră în ianuarie 2012. În schimb, s-a redus consumul la marii consumatori, inclusiv CFR, de la 4.930.563 kw/oră în decembrie 2011 la 4.677.451 kw/oră în ianuarie 2012, atunci cînd activitatea pe şine a fost paralizată de zăpadă.

Factură mare la Distrigaz, nu de speriat la CUP

Pentru cei care se încălzesc pe baza centralelor individuale pe gaz, factura lunii februarie va cunoaşte o creştere, asta pentru că atunci s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi, de pînă la -20 grade Celsius. Nici bugetul celor care au pus lemne în sobă nu a cunoscut o păsuire, asta pentru că frigul din case s-a simţit binişor, iar confortul termic a trebuit întreţinut prin costuri mai mari la combustibil. În plus, lemnul s-a scumpit uşor, întrucît accesul în pădure a fost îngreunat de zăpadă. Un metru ster de lemn se vindea zilele trecute în Focşani cu 150 de lei. Nici zăpada căzută în cantităţi impresionante în Focşani nu ne va costa mai puţin. Însă, potrivit declaraţiilor oferite de Gheorghe Vasilescu, directorul CUP SA Focşani, cantitatea de apă captată de canalizare se va regăsi în facturile de anul viitor. Asta pentru că acum, în facturile de apă-canal se regăsesc la capitolul ape meteorice mediile anuale de anul trecut. “Facturile nu vor fi mai mari chiar dacă a fost cantitatea mare de zăpadă căzută în Focşani. Anul acesta mergem pe media anuală de anul trecut, iar apa din precipitaţii se distribuie în mod egal pe parcursul unui an. Nu dacă plouă sau ninge mai mult într-o lună, automat s-ar regăsi pe factura următoare. Nu există această posibilitate. Facturile nu au de ce să fie mai mari din această cauză, doar dacă a fost un consum individual mai mare”, a explicat şi Vasilescu, şeful de la CUP.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.