spot_img
spot_img
0.4 C
Vaslui
27-nov.-2024
spot_img
spot_img

În an electoral, Guvernul mãreste salariile primarilor, vicepresedintilor si presedintilor de Consilii Judetene

- Advertisement -

PENTRU UNII MUMÃ… Se apropie cu pasi repezi anul 2024, în care vom avea patru rânduri de alegeri, iar cele douã mari partide, PSD si PNL, au intrat deja în logica campaniei electorale, anuntând cresteri de salarii pentru toti functionarii publici, începând cu 1 ianuarie 2024. Dupã ce i-a îndulcit pe pensionari cu promisiunea cresterii pensiilor în douã transe, Guvernul Ciolacu si-a îndreptat ieri atentia si spre bugetari, pe care i-a asigurat cã începând de anul viitor vor avea salarii mai mari cu 5%. Mai putin cadrele didactice, cãrora li s-au promis cresteri salariale de 20%. De cresterea de 5% vor beneficia toti bugetarii din aparatul administrativ local, mai putin demnitarii si cei din aparatul central. Unii primari au început deja sã comenteze pe la colturi, plângându-se cã multi dintre ei au salarii cât ale unor învãtãtoare. În Primãria Vaslui, cresterea de 5% îi aduce edilului Vasile Pavãl un plus de 685 lei, venitul sãu ajungând astfel la peste 14.200 lei. Nu stim ce învãtãtoare din judetul Vaslui are un asemenea salariu, cert este cã bugetarii se asteptau la vesti mult mai bune din partea guvernantilor.

Anii electorali au devenit studiu de caz pentru observatorii din afara spectrului politic, care nu se mai saturã de minciunile celor aflati la guvernare. Pentru o corectã informare a publicului, trebuie sã ne amintim cã în 2016, partidele aflate la putere promiteau românilor cã pânã în anul 2020 salariul minim va ajunge la 1000 de euro, iar salariul mediu, undeva la 1500 de euro. Cresterea veniturilor, fie cã vorbim despre pensionari sau bugetari, a devenit o temã recurentã în politica româneascã si aproape cã pe nimeni nu mai surprinde faptul cã, în prag de alegeri, partidele se întrec sã propunã tot felul de majorãri, unele dintre ele imposibil de atins. Aceste promisiuni sunt fãcute atât de des, încât electoratul a ajuns sã nu mai reactioneze. Ne aflãm ca în povestea cu Petricã si cu lupul, când dupã ce vede de douã-trei ori acelasi lucru si nu se întâmplã, lumea o considerã o gogoasã electoralã.

Cresteri de 5% pentru zona de jos a demnitarilor. În zona de sus, salariile au fost înghetate

Anul 2024, când sunt planificate patru rânduri de alegeri, nu putea face notã discordantã de la sirul promisiunilor electorale, iar dupã pensionari, ieri a venit rândul bugetarilor de la talpa tãrii sã-si afle cresterile veniturilor. Salariile tuturor functionarilor publici se vor majora cu un procent de 5%, dupã cum a anuntat ministrul Dezvoltãrii, Adrian Vestea. Acesta a precizat cã primarii si presedintii de Consilii Judetene vor fi scosi din rândul demnitarilor care vor avea salariilor înghetate, dupã ce mai multi edili i s-au plâns cã câstigã cât o învãtãtoare. „Cred cã ati putea sã întrebati si sã faceti comparatii si la nivelul primarilor, fãrã a fi eu pãrtinitor, am auzit voci din partea primarilor care sustin cã au salariul cât o învãtãtoare, sincer. (…) Sunt administratii publice care deruleazã în decursul unui an bugetar foarte multe proiecte pe fonduri europene. V-am spus generic, am auzit”. La rândul lui, purtãtorul de cuvânt al PNL, Ionut Stroe, a explicat cã s-au eliminat toti cei care detin înalte demnitãti publice, adicã tot ce înseamnã parlamentari, ministri, secretari de stat. Liberalul a fost întrebat care a fost ratiunea pentru care s-a pãstrat majorarea cu 5% a salariilor demnitarilor din administratia publicã localã, desi initial decizia a fost ca demnitarii sã nu beneficieze de majorarea salarialã. „S-au eliminat toti cei care detin înalte demnitãti publice, zona vizibilã, care probabil a generat si indignare sau îngrijorare. Tot ce înseamnã parlamentari, ministri, secretari de stat sunt eliminati din aceastã crestere”, a spus Stroe. El a mai precizat cã cei din administratia localã, presedintii de CJ si primarii sunt asimilati oarecum corpului functionarilor publici din România si „în mod evident existã o asteptare, cel putin din partea lor, în raport cu cresterea veniturilor”. „În zona de sus, în zona superioarã a demnitãtilor publice, salariile sunt înghetate”, a subliniat Stroe.

Ce înseamnã majorãrile pentru demnitarii din partea inferioarã?

Pentru a întelege mai bine ce înseamnã aceastã majorare de 5%, ne-am uitat pe veniturile câtorva demnitari locali vasluieni, care nu vor fi afectati de înghetarea salariilor. Potrivit declaratiei de avere completatã pe 8 iunie 2023, Ciprian Trifan, vicepresedintele Consiliului Judetean Vaslui, a avut, anul trecut, un venit de 147.604 lei, adicã 12.300 lei pe lunã. Majorarea care va fi aplicatã începând cu 1 ianuarie, îi va aduce lui Trifan un plus de 615 lei la salariu, care nu e de ici de colo. Cifrele aratã destul de bine si la Primãria Vaslui, acolo unde edilul Vasile Pavãl a avut, în 2022, un venit total de 164.268 lei, adicã 13.689 lei. Noul an îi va aduce primarului un plus de 684 de lei la salariu, adicã o treime din salariul minim pe economie. În rândul demnitarilor din rural, cresterile salariale vor fi ceva mai mici, iar ca punct de referintã l-am luat Neculai Moraru de la Fãlciu, unul dintre primarii reprezentativi ai judetului. Potrivit declaratiei de avere, acesta a avut, anul trecut, un venit lunar de 7.605 lei, ceea ce înseamnã cã majorarea de 5% îi va aduce „doar” 380 de lei, în plus, la salariu. Asadar, cresteri salariale mai mici sau mai mari, care se aplicã însã doar la bugetari. Pentru privat, guvernantii au pregãtit altfel de „surprize” în 2024, mai putin plãcute.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.