CONCURS LITERAR… La Scoala Gimnazialã „Emil Juvara” din Sãrãteni, orasul Murgeni, s-a desfãsurat proiectul educational judetean de creatie literarã „C.I.Balmus în perioada 15 aprilie -15 iunie. Proiectul a vizat elevii, profesorii si pasionatii de literaturã, desen, fotografie, teatru si materiale Power-Point din judet, din Iasi si chiar Republica Moldova. Organizatorii au hotãrât sã primeascã si lucrãrile acestor elevi, cu toate cã proiectul era judetean, pentru faptul cã toti trebuie încurajati si promovati. Au participat 50 de elevi din judetul Vaslui, din Iasi si Republica Moldova. S-au acordat mai multe premii, toti participantii primind diplome si medalii. Acest proiect a fost initiat si s-a desfãsurat la Scoala Gimnazialã „Emil Juvara” din Sãrãteni, condus de directorul unitãtii, prof. Varvara Florin-Eugen, Buta Nelu si Buta Lorela-Valy (initiatorii si coordonatorii proiectului).
Organizatorii au stabilit si realizat parteneriate cu un numãr de 12 scoli din judetul Vaslui, judetul Iasi si Republica Moldova, fiind înscrisi un numãr de 95 de elevi, însã doar 50 de elevi au prezentat lucrãri valoroase, fiind coordonati de 12 profesori. Scolile partenere au primit documentatia necesarã pentru a participa si a studia regulamentul proiectului, încã din luna decembrie 2020, astfel ca în luna februarie 2021 sã se poatã începe derularea celorlalte activitãti ale proiectului si în final, sã aibã loc concursul de creatie literarã. Principalele activitãti ale proiectului au fost „I.C.Balmus”-personalitate localã; Creatia literarã-sursã de exprimare a sentimentelor umane; Scriem si citim corect (cerc de literaturã si teatru); Naturã si culoare (concurs de desen, materiale Power-point, fotografie); Imaginatie si talent (concurs de poezie, povestiri, povesti, basme, prozã scurtã).
„Deoarece în perioada începerii activitãtilor din proiect, era obligatoriu sã se respecte regulile sanitare privind Covid, toate întâlnirile s-au desfãsurat online pe diferite platforme de socializare, la care au participat elevi si profesori deopotrivã, dar si oameni de culturã din judet. S-au prezentat materiale interesante privitoare la viata prof. C.I. Balmus, au avut loc comunicãri si dezbateri despre comunicarea scrisã sau vorbitã. La scoala organizatoare s-a înfiintat o trupã de teatru, care în toate piesele pregãtite, cautã sã moralizeze comportamente si fapte gresite ale elevilor, prin cele douã personaje, Pãcalã si Tândalã, care au un mare impact pozitiv în viata tuturor elevilor. Au fost prezentate colaje de fotografii si desene, având ca temã principalã, natura si viata socialã.”, a precizat profesorul Nelu Buta, unul dintre organizatorii actiunii de creatie literarã si membru al juriului. Lucrãrile primite au fost vãzute de cei doi profesori coordonatori (care sunt profesori de limba si literatura românã), au fost notate, ajungându-se la stabilirea si premierea celor mai talentati elevi, în arta scrierii literare. Pentru celelalte sectiuni ale concursului, au fost în juriu, profesori de specialitate din scoala organizatoare, din Bârlad si Vaslui.
Iatã cine sunt premiantii acestui concurs literar si de creatie
S-au acordat 15 Premiul I (elevi din Bârlad, Iasi, Vaslui, Murgeni, Sãrãteni, Suletea, Blãgesti, Husi, Berezeni, Chisinãu-Republica Moldova), 15 Premii II, 10 Premii III si 10 Mentiuni, fiind rãsplãtitã munca tuturor elevilor cu diplome si medalii, iar profesorii coordonatori au primit diplome de participare si adeverinte de parteneri în proiect.
Iatã câtiva dintre elevii care s-au remarcat: Codreanu Giulia – Alexandra – prozã (Bârlad), Cocu Carolina – desen (Cotul Morii – Republica Moldova), Verdes Andreea – prozã scurtã (Cotul Morii – Republica Moldova), Mardare Anastasia – fotografie (Cotul Morii-Republica Moldova), Butnaru Aliona – poezie (Hânceni – Republica Moldova), Dãnilã Irina – poezie (Hânceni – Republica Moldova), Varvara Ioana – povestire S.F (Murgeni), Paralic Daria – poezie (Berezeni), Savin Cristina – povestire (Floreni), Pavel Denisa – povestire (Sãrãteni), surorile Carina si Adelina Cotovanu – poezie (Chisinãu), Tamara Buta – basm (Iasi), Stan Amalia – prozã (Murgeni).
Toate lucrãrile vor fi publicate în urmãtoarele numere ale Revistei „Muguri de viitor”, ce apare la scoala organizatoare, iar rezultatele vor fi mediatizate pe toate site-urile de socializare ale scolilor partenere.