spot_img
spot_img
1.3 C
Vaslui
27-nov.-2024
spot_img
spot_img

Iatã cum profitã Buzatu de desfiintarea judetului Vaslui!

- Advertisement -

MAI MULTÃ INFLUENTÃ Ieri, premierul Victor Ponta a venit în Parlament pentru a-si asuma rãspunderea guvernamentalã pe proiectul de lege privind descentralizarea. De la 1 ianuarie 2014, odatã cu intrarea în vigoare a noului buget, Buzatu va decide soarta directorilor de la Directia de Sãnãtate Publicã, Directia pentru Culturã, Agentia pentru Protectia Mediului, Directia Agricolã sau Casa Corpului Didactic, ca si multe alte servicii. Nu va putea controla, cel putin oficial, institutiile care se ocupã de control si monitorizare, institutii care rãmân în subordinea Guvernului. „Este un mai vechi proiect, din vremea Aliantei DA, care acum devine realitate. Vorbim de un proiect cu tentã liberalã, în care aceste servicii vin mai aproape de cetãtean”, a spus deputatul Florin Ciurariu, presedintele organizatiei judetene PNL. Deputatul Adrian Solomon a afirmat cã pasul fãcut de Guvern ieri în Parlament va trebui continuat cu un plan concret de descentralizare pânã la nivelul primãriilor, anul viitor, astfel cã principalele servicii de care are nevoie cetãteanul sã fie cât mai aproape de acesta. „Nu se mai poate sã faci un drum pânã la Iasi pentru a obtine o autorizatie de constructie, trebuie s-o obtii direct de la primãrie”, a spus deputatul Solomon.

Descentralizarea va conferi mai multã autoritate alesilor locali si va rupe definitiv România de trecutul centralist comunist, în pofida „gândirii mioape a propagandei bãsiste”, a afirmat premierul Ponta, adãugând cã, la transferul de atributii, s-a luptat cu „armate de functionari” din ministere. Premierul a spus, în discursul sustinut în plenul Parlamentului, cã toate partidele de dupã 1989 s-au pronuntat în favoarea descentralizãrii, care conferã alesilor locali mai multã autoritate, fapt specific unui stat modern, motiv pentru care nu întelege opozitia, chiar si politicianistã a PDL, o formatiune denumitã înainte „partidul primarilor”, dar privit acum ca „partidul anti-primarilor”. În opinia premierului, procesul descentralizãrii, pentru care Guvernul a ales sã îsi angajeze rãspunderea în Parlament, rupe definitiv România de trecutul centralist al statului comunist. Domeniile care se descentralizeazã ca si competente, atributii si resurse financiare sunt agricultura, sãnãtatea, mediul, cultura, tineretul si sportul, autorizarea si facilitarea în turism, cluburile si bazele sportive, bazele scolare si atributiile teritoriale în ceea ce priveste pescuitul, a explicat Ponta. Totodatã, impactul bugetar va fi pentru 2014 unul neutru, deoarece aceste institutii trec cu tot cu buget, acest aspect fiind prevãzut în anexa la legea bugetului. „Vreau sã afirm cã acesta nu este finalul descentralizãrii, ci este mai degrabã cel mai important pas pe care îl facem acum, dupã legea cadru adoptatã în 2006. Repet, existã decizii pe care va trebuie sã le luãm în continuare, existã institutii care încã rãmân la nivel central pe o perioadã scurtã de timp. Iar pe termen lung tot ceea ce poate fi mai bine administrat de alesii locali trebuie sã treacã în sarcina acestora. Este un angajament pe care nu doar USL si l-a asumat si în campanie electoralã, dupã cum stiu si UDMR-ul si chiar si PDL-ul si-a asumat în campania electoralã din 2012 ideea de a sustine o mai mare descentralizare. Poate cã si PPPD, chiar dacã are mai putini alesi locali, nu cred cã acolo unde a avut candidati în alegerile locale a vorbit despre faptul cã primarii si consilierii sunt rãi si nu trebuie sã primeascã atributii”, a mai spus seful Executivului.

Presedintele CJ Vaslui va decide în agriculturã, gaze de sist sau patrimoniu national

Astfel, în subordinea consiliilor judetene vor fi transferate o serie de servicii deconcentrate de la ministere si agentii, conduse de persoane numite de presedintele CJ. Astfel, vor fi reorganizate în subordinea CJ oficiile judetene de agriculturã (Ioan Manole, actualul director al Camerei Agricole, ar putea deveni director al Directiei Agricole, prin comasarea celor douã unitãti), directiile judetene pentru culturã si patrimoniu, unitãtile teritoriale de promovare turisticã, directiile judetene de sport si tineret, centrele judetene de resurse si asistentã educationalã, casele corpului didactic, Agentiile judetene pentru protectia mediului, directiile judetene de pescuit si acvaculturã si directiile de sãnãtate publicã. Conform proiectului, directiile de sãnãtate publicã judetene si cea a municipiului Bucuresti, unitãtile finantate integral din venituri proprii si din contractele încheiate prin sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, centrele de diagnostic si tratament, centrele medicale si ambulatoriile de specialitate din subordinea Directiilor de sãnãtate publicã judetene si a municipiului Bucuresti, centrele judetene de aparaturã medicalã, centrele judetene de transfuzii sanguine si laboratoarele de referinte medicale vor trece în autoritatea administratiei publice locale – Consiliul Judetean/ CGMB. Directorii coordinatori si adjunctii acestora vor numiti de presedintele Consiliului Judetean, respectiv a primarului municipiului Bucuresti, în urma evaluãrii cunostintelor si abilitãtilor manageriale. „Initial, au fost trecute pe lista de transfer cãtre Consiliile Judetene mai multe servicii deconcentrate. Am decis, în urma discutiilor, ca serviciile de sigurantã si ordine publicã sã rãmânã în actualele structuri, asta a fost dorinta noastrã, a celor din PNL. Pe urmã, am decis ca toate structurile de control ale agentiilor si serviciilor deconcentrate sã rãmânã în subordinea Guvernului, pentru a avea un control”, a spus deputatul Florin Ciurariu, presedintele organizatiei judetene PNL. Nu vor ajunge în subordinea lui Buzatu institutia Gãrzii de Mediu, Agentia de Plãti si Prestatii Sociale, Casa Judeteanã de Pensii sau AJOFM. Nici Politia sau Jandarmeria nu vor fi controlate de Miticã Buzatu, pentru cã rãmân la Ministerul de Interne. „Mã bucur cã o mãsurã liberalã prin excelentã prinde contur. Marea problemã este ce se va întâmpla cu finantarea acestor servicii, însã din câte stim nu vor exista sincope, totul este prevãzut în buget”, a mai spus deputatul Ciurariu.

Deputatul Solomon: „Pânã acum, seful era la Bucuresti”

„Este bine cã serviciile de control si cele de sigurantã nationalã rãmân la Guvern. Ceea ce se petrece acum este doar o trecere a principalelor activitãti de autorizare în subordinea Consiliului Judetean si, în perspectivã, la Consiliile Locale. Pânã acum, seful unui serviciu deconcentrat era la Bucuresti, era greu sã-l tragi de mânecã, acum totul se transferã în plan local. Anul viitor, Consiliul Judetean va trebui sã facã regulamente interne, prin care sã stipuleze ce servicii vor trece efectiv la primãrii, cum ar fi autorizatiile de constructii sau altele”, a spus deputatul PSD de Bârlad, Adrian Solomon.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.