spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Harta cu distribuția mandatelor de consilieri locali în cele 81 de comune din județ (TABEL)

- Advertisement -

ANALIZĂ…Județul s-a înroșit și primarii PSD serbează victoria cu liderul lor de la județ, Adrian Solomon, și noul președinte de la Consiliu Județean, Ciprian Trifan. Au fost primari PSD care și-au onorat partidul cu scoruri record, iar pe primul loc se află primarul de la Gârceni, care a obținut un scor de 94,46%. După acesta, pe locul II vine primarul de la Ștefan cel Mare, Mihai Moraru, care ia 92,51%. Teoretic, pe primele locuri, cu coroniță ar trebuie să fie primarii din Coroiești, Dodești, Vutcani, care au înregistrat scoruri maxime de 100%, dar aceștia nu au avut contracandidați, însă scorurile lor la CL nu au convins. La Coroiești, Cristian Lungu a tras PSD după el doar în proporție de 62%, la Dodești primărița Loredana Cerdu a obținut pentru PSD doar 65,42%, doar la Vutcani PSD a reușit să ia zece mandate de consilier din 11, adică 88%. Așa că noi i-am trece pe acești primari, cu excepția lui Cristian Lungu, de abia pe locul III, chiar dacă nu au luat toate voturile din comuna lor, deși au candidat de unii singuri. La Coroiești, prezența la vot a fost foarte scăzută. Au venit circa 35,32%, iar din cei 527 câți au votat, doar 505 au pus stampila pe candidatul unic. 22 s-au abținut. La Dodești, prezența la vot a fost mai mare, 62%, dar și cei care s-au abținut să o voteze pe primăriță au fost mai mulți, circa 83. La Vutcani, aceeași treabă: la vot au fost jumătate din cei care au drept de vot și pe primăriță nu au votat-o 48 din 692. Liberalii nu au avut norocul să candideze singuri pe liste. Dintre ei, cel mai mare scor l-a obținut proaspătul primar, Gheorghe Pârlog, de la Ibănești, care a luat 77,29%, urmat de Iulian Lazăr de la Muntenii de Jos, aflat la al doilea mandat și care a fost votat de 73,25% de alegători. Pe locul III este primarul de la Arsura, Andrei Năstase, care a obținut un scor de 71,46%. Să nu uităm de performerul Cristi Rusu de la Negrești, singurul primar din mediul urban al liberalilor.

În județul Vaslui s-au numărat, cu chiu, cu vai, voturile în comune, iar ieri la ora 20.00, ultima comună programată la BEJ pentru validarea procesului verbal cu numărul de voturi de pe circumscripție fiind Pogana. Pentru că în multe secții de votare nu se verificau cheile, reprezentanții BEJ au fost nevoiți să dea până aseară nu mai puțin de 136 de hotărâri, prin care s-au corectat procesele verbale din alegerile locale și 254 de decizii pentru procesele verbale de la alegerile europarlamentare. În județul Vaslui sunt 542 de secții de votare, ceea ce arată că în peste jumătate dintre ele, votul a fost viciat. Un adevărat record negativ în materie de alegeri în județul Vaslui, iar Vremea Nouă vă prezintă o astfel de decizie care o să vă minuneze. La secția de votare numărul 2 de la Casa de Cultură din Vaslui, unde președintă a fost Gina Nane, din prostie sau voit, la primul proces verbal s-a constatat că cheile de control nu au ieșit. Este vorba despre adunarea voturilor nule cu cele valabil exprimate, care trebuie să dea fix numărul celor care au votat în secția respectivă. Numai că ce să vezi, matematica doamnei Gina Nane nu prea bate: au fost 29 de voturi nule și 486 de voturi valabil exprimare, iar numărul celor care au votat a fost de 528. Cel puțin așa au consemnat membrii comisiei de votare. Numai că, adunând 29 și cu 486, nu are cum să dea 528, fiindcă mai trebuie 13 voturi. Pentru a regla această situație, la BEJ s-a luat o decizie și s-a corectat numărul voturilor nule, adăugându-se încă 13 voturi nule. De unde? Nimeni nu știe, însă important e că au ieșit cheile. Per total, după acest model au fost circa 12.000 de voturi anulate în județul Vaslui, la alegerile europarlamentare și peste 8.000 la alegerile locale. Cam câte 22 pe fiecare secție, dacă am face un calcul simplu.

Primării câștigate la mustață. La Duda Epureni și Tanacu se repetă scenariul din 2020, cu aceiași actori

La Vaslui s-au schimbat primarii doar în 14 localități din 86, iar PSD în comune a câștigat alegerile în 59 de comune din 81, iar PNL a reușit să câștige în 18. Restul de patru s-au împărțit astfel: două la AUR, una la PUSL și una la Bogdănești. În micuțele comune Bogdănița și Tanacu s-au dat lupte grele pentru postul de primar. La Bogdănița, proaspătul primar Ioan Burdujanu a câștigat la trei voturi în fața candidatului AUR, Marian Moraru. Și-a luat revanșa, fiindcă la alegerile trecute PSD l-a întrecut la mustață, adică la 25 voturi. La Tanacu, istoria se repetă: Vasile Popa pierde a doua oră în fața lui Dănuț Dumitriu de la PSD, la câteva voturi. Acum diferența a fost de 11 voturi, în 2020 a fost doar de 5 voturi. Probabil e vreun blestem. Tot la diferență mică de voturi câștigă și primarul de la Văleni, liberalul Radu Beligan, cu 44 de votui în fața PSD. Dar aici vorbim de 1.626 de alegători prezenți la urnă. 43 de voturi a fost și diferența între primarul PNL, Doru Eșanu de la Deleni și contracandidata sa de la PSD. La Albești a fost un caz mai aparte : fosta primăriță s-a înfruntat cu fostul său “elev” și diferența a fost de 52 de voturi în fața “profesoarei”. Monica Amancei a candidat de pe listele PSD, iar primarul Romeo Iftene, care a fost PSD, acum a candidat de la PMP. La Ivești, primarul PSD, Nistor Dumitrache, a fost trimis acasă de Ioan Botezatu de la PUSL, cu un avans de numai 50 de voturi, iar Duda Epureni, Sandu Vasilache de la ADU nu reușește nici de data aceasta să-l bată pe pesedistul Petrică Chiriac, i-a despărțit 34 de voturi. În 2020, la fel s-a chinuit și nu a putut să-i ia mandatul fiindcă a fost despărțit de 54 de voturi. Se pare că Sandu Vasilache are o lecție de învățat, cea a perseverenței.

La Banca, PNL a fost îngenunchiat prin plecarea intempestivă a primarului Vânătoru, dar partidul a renăscut sub Cristinel Stamatin

La Banca a fost o bătălie pe cinste între liberali și pesediști, care, de fapt, sunt toți liberali. Vasile Vânătoru de curând a trecut la PSD, lăsând organizația vraiște. Dar iată că a renăscut din propria cenușă, ca parărea Phoenix, iar în numai puțin de două luni Cristinel Stamatin reușește să pună o organizație la punct și să obțină 1.205 voturi față de Vasile Vânătoru, care a luat 1361 de voturi, cu tot cu ajutorul PSD. AUR nu a reușit decât 80 de voturi, ceea ce demonstrează că la Banca, PNL nu a murit, din contră, este mai puternic ca oricând. Aici se suspicionează și o fraudă electorală, pe care ziarul nostru a prezentat-o în ediția de ieri, iar la BEJ există o cerere de renumărare a voturilor. Încă nu s-a judecat cererea și, prin urmare, situația încă este în suspans.

PNL a greșit în materie de resurse umane la Berezeni și Tăcuta. Au avut câștigătorii în mână, dar i-au dat la AUR

INCREDIBIL… La Tăcuta a câștigat AUR, prin Petrică Tudose, omul de încredere al fostului primar Florin Ionel, care a ales să candideze la Zăpodeni, renunțând chiar la mandatul de primar. Aici, fostul coleg al primarului a câștigat cu 69 de voturi în fața lui Ion Beraru de la PSD. Este de neînțeles de ce PNL a mers pe mâna lui Horghidan, care a luat un scor modest, 164 de voturi, când la îndemână l-au avut pe Petrică Tudose, care a obținut 523 de voturi. Practic, Tudose a ajuns la AUR dus de mână de Florin Ionel. Se pare că în organizația PNL Tăcuta, un cuvânt greu de spus îl are fostul senator Ofileanu, care l-ar fi preferat pe Horghidan, însă iată că bătrânul politician s-a înșelat și PNL pierde Tăcuta. Florin Ionel nu s-a făcut de râs la Zăpodeni, a câștigat câteva secții de votare, însă a pierdut bătălia în satul cel mai mare, Zăpodeni. Între acesta și primarul actual a fost o diferență de doar 300 de voturi, Chiratcu de la PSD luând 813 voturi. La Berezeni, aceeași situație ca la Tăcuta. Cornel Prăjică de la AUR a câștigat primăria cu 846 de voturi, devansându-l pe Toader Dima cu 88 de voturi. Inițial, în cărți pentru AUR a fost Prăjica, fiind rudă cu reprezentantul de zonă al PNL, consilierul județean Valentin Crețescu, care l-a susținut până în pânzele albe, dar de la județ l-au preferat pe Andon Mihai, care a luat doar 328 de voturi.

PNL a mai avut un primar în mână, la Ivești, dar l-au lăsat la plece la PUSL de pe listele căruia a câștigat primăria

INEDIT… În anul 2020, Nistor Dumitrache se lupta cu Ion Botezatu și câștiga tranșant lupta, scorul 652 – 342. PNL a fost dezamăgit de Botezatu, iar patru ani mai târziu nu au mai mers pe mâna acestuia. Au preferat să intre în competiție cu un necunoscut, Sebastian Avanu. Numai că au greșit. Ion Botezatu, de pe un partid obscur obține o victorie de răsunet în județ și îl bate pe Dumitrache la scorul de 585-535. Și astfel PUSL se trece în palmares cu o primărie câștigată în județul Vaslui. Candidatul PNL ia un scor mic, de 18 voturi, ceea ce induce ideea că nici familia sa nu l-a votat. Numai că la CL acesta obține pentru PNL 69 de voturi și prinde un mandat de consilier. Și iată cum liberalul ajunge balamaua de care una din cele două părți combatante are nevoie ca să facă majoritatea, fiindcă cele 11 mandate se distribuie astfel: 5 – PSD, 5 – PUSL și 1-PNL. Astfel, omul cu 18 voturi la primar poate fi viceprimar, dacă fostul liberal Botezatu îl ia în căruță și face majoritatea cu acesta.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. Din pacate astia suntem si ne meritam soarta!
    Adica daca nici cand vezi cu ochii tai ca te fura nu reactionezi si alegi sa mergi in continuare cu aceea persona dați-mi voie sa va spun ca sunteți niște ,PROȘTİ,

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.